Een suborbitale ALV-X1 raket van het Amerikaanse bedrijf ATK met twee hypersonische vliegexperimenten van de ruimtevaartorganisatie NASA aan boord is vlak na de lancering ontploft. De raket werd vanmorgen om 11.10 uur Nederlandse tijd gelanceerd vanop het Wallops Flight Facility in het oosten van de staat Virginia. Volgens een woordvoerder van het bedrijf zijn er geen gewonden gevallen en bleef de schade beperkt, omdat de meeste wrakstukken terecht kwamen in de Atlantische Oceaan. Slechts enkelen kwamen neer op het land.
Mensen worden gewaarschuwd om neergekomen puin niet aan te raken, omdat het een gevaar kan vormen voor de gezondheid. Het bedrijf dat de lancering verzorgde heeft laten weten dat de brokstukken zo snel mogelijk geborgen zullen worden. “NASA biedt zijn excuses aan voor de fout en wil de publieke veiligheid waarborgen,” meldde de ruimtevaartorganisatie. “Er zal in samenwerking met ATK een team aangesteld worden dat grondig gaat onderzoeken wat de ontploffing precies heeft veroorzaakt en hoe we ervoor kunnen zorgen dat zoiets dergelijks niet opnieuw zal gebeuren.” Bijna een halve minuut na de lancering vond het incident plaats.
Het was de eerste en gelijk de laatste vlucht van de ALV-X1 raket. Aan boord van de zeventien meter hoge raket bevonden zich twee experimenten, die ook wel de Hypersonic Boundary Layer Transition en de Sub-Orbital Aerodynamic Re-entry worden genoemd. De ruimtevaartorganisatie brak in 2004 al een record met het onbemande vliegtuig X-43A, die met een hypersonische snelheid boven de Stille Oceaan vloog. Het gevaarte behaalde toen een snelheid van achtduizend kilometer per uur, wat overeenkomt met met Mach 7. Het uiteindelijke doel van de Amerikaanse regering is om in de toekomst passagiersvliegtuigen met hypersonische snelheden te laten vliegen.