Psychiater op DVD mee aan boord

Het leven van een astronaut aan boord kan nogal wat stress geven. De duur van een reis in de ruimte kan van zes maanden tot zo’n drie jaar duren. De reizigers leven in een kleine ruimte waarbij elke activiteit voortdurend wordt gevolgd door anderen. De dagen zijn monotoom in de lege, eindeloze ruimte en ze kunnen nergens naartoe als er iets mis gaat.

Astronauten en cosmonauten worden voor ze de ruimte in gaan psychologisch gescreend om met de druk om te gaan. Stress en andere psychologische klachten kunnen vooral bij riskante ruimtemissies voorkomen, maar zijn op iedere ruimtereis een mogelijk risico.

Voor psychologische hulp kan een astronaut contact opnemen met een NASA psychiater op aarde. Het duurt echter ongeveer twintig minuten eer het bericht aankomt. Dit probleem heeft onderzoekers van Harvard Medical School aangezet om een nieuwe aanpak te vinden, wat heeft geresulteerd in zelfhulp software zodat ruimtevaarders hun eigen psychiater op een DVD mee kan nemen de ruimte in. De DVD bestaat uit multimedia-heavy software en wordt “Virtual Space Station” genoemd. Het vraagt crewleden te reageren op multiple-choice vragen over hoe te handelen over verschillende problemen die kunnen opdoemen in de ruimte en om een lijst te maken van hun zorgen en hoe ze die kunnen oplossen. Het richt zich op mentale gezondheidsuitdagingen die naar voren kwamen bij een testpanel van 11 astronauten.

Eén element van het Virtual Space Station is een interpersoonlijk conflict widget. De interactieve video’s vraagt de gebruiker te onderhandelen en om conflicten op te lossen. Om een voorbeeld te geven vraagt een acteur die de rol speelt van een mede crewlid de gebruiker te dekken voor het uitzetten van een cruciale computer.
De gebruiker kiest een serie reacties, daarna verschijnt Greenhalgh (de ontwerper van de software) en doet een suggestie wat hij eventueel anders had kunnen doen. “It’s like a choose-your-own-adventure book’, zei één van de onderzoekers van Harvard.

Zo’n programma had de ruzie die uitmondde in een vechtpartij onder Russische studenten in 2001 kunnen voorkomen. De studenten deden mee aan een experiment waarbij ze op lange termijn geisoleerd waren om ruimte conditites te testen.

De tweede module richt zich op depressie middels een probleem-oplossende therapie. In plaats dat astronauten reflecteren op hun gevoelens, moeten ze een lijst maken van wat hen zorgen baart en moeten ze brainstormen over practische manieren om ze op te lossen.

Het Virtual Space Station team hoopt dat hun instrument niet alleen nuttig zal zijn voor de ruimtevaartcommunity, maar ook voor andere beroepen die in soortgelijke condities verkeren, zoals bijvoorbeeld wetenschappers die maandenlang werkzaam zijn in Antartica.

Gepost door: Sopa