NASA gaat mogelijk door met shuttle

De NASA had enkele maanden geleden aangekondigd in 2010 de space shuttle uit de handel te nemen. In dat jaar zal missie STS-133 waarbij de allerlaatste delen van het ISS geleverd worden plaatsvinden. De opvolger van de spaceshuttle, de Orion, kan pas in gebruik worden genomen in 2015. In de tussentijd moet de VS dus samenwerken met Rusland om in de ruimte te geraken en dat zien ze niet meer zitten.

Sinds enkele weken zijn er politieke spanningen ontstaan die de VS nooit had verwacht. De voornaamste hiervan is het conflict in Georgië waar het Westen en Rusland diametraal tegenover elkaar kwamen te staan. In zo’n positie is het onhoudbaar een eerlijke deal te sluiten met Rusland over de transfers die ze mogen ontvangen voor het verlenen van Soyoez’ diensten.

Uit een uitgelekte e-mail van de NASA blijkt dat men gaat onderzoeken of de ouderwetse Space Shuttle niet vijf jaar later op pensioen kan gaan. Deze beslissing zal echter zeer risicovol zijn. Hierdoor zijn er enkele tegenstanders, zoals NASA-baas Michael Griffin. Vandaag is de kans op een explosie bij een Space Shuttle missie 1 op 75. Deze kans vergroot tot 1 op 12 wanneer de Space Shuttle nog vijf jaar langer in dienst zal blijven. Er worden ongeveer twee missies per jaar met de Shuttle gehouden, waardoor de kans op een fataal ongeval wel zeer reëel blijkt te zijn voor 2015.