Europese ruimtecargo verlaat ISS voor de eerste keer

Onder leiding van de Belg Kris Capelle in het vluchtleidingscentrum in Toulouse, heeft de eerste Europese ruimtecargo ATV, de Jules Verne, zich succesvol losgemaakt van het Internationaal Ruimtestation ISS, zo heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA bekendgemaakt. De onbemande ATV meerde om 23.29 uur Nederlandse tijd af, om op 29 september boven onbewoond gebied in de Stille Oceaan in de dichte lagen van de atmosfeer op te branden. De ‘nuttige lading’ bestaat uit 260 liter urine van astronauten en 860 kilo ander afval.

De ontkoppeling bestond erin dat de klemmen, die de ATV aan het ISS vasthielden, opengingen. Springveren duwden de 13,5 ton wegende cargo zachtjes weg. Na een minuut was de cargo op drie meter afstand. Toen floepten kleinere standbepalingsraketten aan, waarna het tuig echt vertrok voor zijn kamikazereis. 22 minuten na de ontkoppeling lag de Jules Verne al ongeveer 5 km achter op het ISS en konden de automatische noodsystemen (bijvoorbeeld om een botsing te vermijden) worden uitgeschakeld.

De onbemande cargo werd op 9 maart volgens het boekje met een aangepaste Ariane-5 draagraket naar het ISS gelanceerd. De vlucht en koppeling op 3 april verliepen feilloos. Niet alleen verzorgde het Europese Ruimtevaartbureau voor het eerst ook de bevoorrading van het ISS. De eerste van aanvankelijk negen voorziene cargo’s stuurde ook enkele keren de baan van de kolos bij, één keer om potentieel gevaarlijk ruimteschroot te vermijden. ATV is een van de toonaangevende participaties van Europa in het ISS.