SRON klaar voor ontvangen gegevens satelliet GOCE

De computersystemen van het Nederlands ruimteonderzoeksinstituut SRON staan klaar om de gegevensstroom van de zwaartekrachtssatelliet GOCE te ontvangen en verwerken. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA lanceert GOCE volgende week woensdag vanaf de Russische lanceerbasis Plesetsk. De gegevens die GOCE naar de aarde stuurt, gaan via tussenstations van ESA naar SRON. SRON ontwikkelde samen met de Technische Universiteit van München het systeem dat de ruwe gegevens van de satelliet omzet in voor wetenschappers bruikbare data.

Een eerste aanblik van GOCE verraadt onmiddellijk zijn missie: geen volgebouwde satelliet met wijd uitklappende zonnepanelen, maar een aërodynamisch vormgegeven projectiel. De Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer (GOCE) gaat dan ook in een lage scheervlucht op 260 kilometer hoogte met ongekende nauwkeurigheid het zwaartekrachtsveld van de aarde in kaart brengen. Iedere weerstand door de bovenste lagen van de atmosfeer is van storende invloed op de metingen, maar hoe lager de satelliet kan vliegen, des te beter is de kwaliteit van de metingen.

Met de resultaten van GOCE kunnen aardwetenschappers voor iedere plek op de wereld bepalen wat waterpas is. Dat is van belang voor het onderzoek naar oceaanstromingen, het dalen of rijzen van de zeespiegel en verandering van het klimaat en de interne processen in de aarde.

Dit is een persbericht van het Nederlandse Instituut voor Ruimteonderzoek.