China klaar voor derde bemande ruimtemissie

China lanceert eind deze maand zijn derde bemande ruimtemissie die voor het eerst ook een ruimtewandeling zal omvatten. Het land heeft zaterdag ook twee aardobservatiesatellieten gelanceerd. “Op het gepaste ogenblik tussen 25 en 30 september zal China de Shenzhou-7 lanceren”, aldus Xinhua, traditioneel eerder vaag omtrent het lanceertijdstip. De zevende, van een Russische Sojoez afgeleide, ruimtecapsule wordt met een Lange Mars II-F draagraket gelanceerd van op de basis Jiuquan in de noordwestelijke provincie Gansu.

De raket is gisteren met brandstof gevuld, de lanceervoorbereidingen zijn in volle gang. De bemanning, van wie geen namen zijn bekendgemaakt, alsmede het grondteam, is (voldoende) geoefend en is zowel fysiek als mentaal klaar voor de trip. Nieuw China voegde er niet aan toe hoe lang de missie zal duren. Een van de drie opvarende taikonauten zal een ruimtewandeling maken, de eerste uit het Chinese ruimtevaartprogramma en een van de belangrijkste doelstellingen van de missie. Dit uitje zal live op televisie te zien zijn, via camera’s binnen en buiten het zevende “Godenschip”.

Zaterdag bracht van op de basis Taiyuan in de provincie Shanxi een Lange Mars II-C draagraket twee Chinese aardobservatiesatellieten in de ruimte. Zij moeten de communistische grootmacht beter voorbereiden op en helpen bij natuurrampen, en zijn de eerste van hun soort voor China, aldus het officiële persbureau. Beide kunstmanen hebben een voorziene levensduur van meer dan drie jaar. Zij staan ook ten dienste van de bescherming van het leefmilieu.