Proberen buitenaardse wezens met ons te communiceren via Cepheïden?

Nu er na enkele tientallen jaren nog steeds geen radiosignaal is ontvangen dat duidelijk afkomstig is van een andere beschaving, komt men langzaam met nieuwe communicatiemiddelen naar voren. Volgens een team van wetenschappers uit Hawaï en Californië kan het best wel eens zo zijn dat er iemand van ver onze aandacht probeert te trekken met behulp van de sterren. De mogelijk bestaat volgens hen dat buitenaardse wezens invloed uitoefenen op Cepheïden, een bepaald type veranderlijke sterren die we zo nu en dan zien oplichten.

Zij denken dat het de moeite waard is om de objecten te bestuderen en te zoeken naar tekenen die kunnen duiden op een boodschap die opgemerkt moet worden door middel van de veranderlijke helderheid van de sterren. Eerder werd geopperd dat een andere beschaving gebruik zou maken van lasers en microgolven of fotonen en neutrino’s om met anderen te communiceren, maar de resolutie en ruis zouden problemen geven bij het eerste tweetal, terwijl het enorm veel kracht zou kosten om de andere twee over lange afstanden te laten reizen. Volgens de wetenschappers hoeft er slechts gebruik gemaakt te worden van het ‘galactisch internet’, waarvan veranderlijke sterren de basis vormen.

Door een vrij kleine hoeveelheid energie via neutrino’s of andere vormen van krachtpulsen op een ster af te sturen, zou deze zo verhelderd kunnen worden dat anderen op vele lichtjaren afstand in staat zijn om een een boodschap te ontcijferen – aan de hand van het toenoemen en afnemen van de hoeveelheid licht die het object uitstraalt. De onderzoekers denken dat een beschaving zeer geavanceerd moeten zijn om daartoe in staat te zijn, maar het enige wat wij zelf moeten doen om een bericht te ontvangen is ons ‘postvak’ openen. “Het is het proberen waard,” zei één van hen. “En wie weet zullen wij in de toekomst op dezelfde manier trachten contact te maken.”