Deeltjesversneller uitgeschakeld na optreden probleem

De pas een goede week geleden opgestarte grootste deeltjesversneller ter wereld, de Large Hadron Collider, is uitgeschakeld. Er is een elektrisch probleem met het koelingssysteem van het meest ambitieuze wetenschappelijk experiment ooit. Vorige week woensdag werd een eerste protonenstraal doorheen de 27 km lange tunnelbuis, 100 meter onder de grond, afgevuurd. Een woordvoerdster van het Europese onderzoekcentrum voor deeltjesfysica CERN beklemtoonde in dit verband dat de installatie nog “op proef werkt”.

Om het experiment ter beantwoording van de meest fundamentele vragen rond de materie en van de fysica ter wereld te kunnen beantwoorden moet de gigantische installatie van het CERN tot min 271,3 graden celsius worden afgekoeld. Maar met die koeling van de gigantische magneten die voor de voortstuwing van de deeltjes zorgen, is een elektrisch probleem opgetreden en is de installatie stilgelegd. Na de succesvolle opstart is het zodoende al van zondag geleden dat een protonenstraal het hele circuit aflegde.

Eenmaal de protonen aan bijna lichtsnelheid doorheen de tunnelbuis zullen vliegen en met elkaar botsen, wordt onder meer nagebootst welke energie er vrijkwam een fractie na de Oerknal, waarmee volgens de meest gangbare theorieën het heelal is ontstaan. De LHC moet ook het ontbrekende deeltje, het Higgs boson, vinden om het standaardmodel van de fysica te kunnen completeren. Wetenschappers hebben de vrees van sommigen onder tafel geveegd dat de deeltjesversneller zwarte gaten zou doen ontstaan.