In de film ‘Contact’ is te zien dat men voor het eerst radio- en televisiesignalen de ruimte in stuurt. Later blijkt dat één van deze signalen – een toespraak van Adolf Hitler – teruggezonden is als antwoord. Zou dat in de werkelijkheid ook kunnen gebeuren? Kan een mogelijke buitenaardse beschaving ons ‘vinden’ door te luisteren naar van de aarde afkomstige radiosignalen? Daar komen we in de toekomst misschien achter. Afgelopen donderdag zijn er namelijk boodschappen verzonden naar de wellicht bewoonbare superaarde Gliese 581c, een planeet op 20 lichtjaar van ons.
De sociale netwerksite Bebo sponsorde een wedstrijd voor jongeren waarin zij hun gedachten en zorgen over het leven op aarde konden delen, en de boodschappen van de winnaars werden op 9 oktober richting de ruimte verzonden met een radiotelescoop in Oekraïne. Bebo werd geassisteerd door wetenschapper Alexander Zaitsev, die zei “dat dit de enige manier is waarop we ons kenbaar kunnen maken bij andere mogelijke beschavingen.” 501 foto’s, tekeningen en teksten werden vertaald naar een binair formaat, dat vervolgens in vier en een half uur werd verzonden door de gigantische RT-70 telescoop, welke normaal gebruikt wordt voor het in de gaten houden van naderende asteroïden.
Het eerste deel van de boodschappen passeerde de maan binnen 1,7 seconden, buurplaneet Mars in slechts vier minuten en verliet minder dan een dag later het zonnestelsel. Bijna dertigduizend euro legde het bedrijf neer voor de transmissie en verwacht wordt dat het signaal het planetenstelsel in 2029 moet bereiken. Volgens Zaitsev moeten we daarna minstens veertig jaar wachten voordat er een mogelijk antwoord ontvangen kan worden. Met deze actie hoopt Bebo duidelijk te maken dat jongeren ongerust zijn over de toekomst van onze planeet en te bereiken dat de interesse in ruimtevaart vergroot wordt. “We hopen dat we op deze manier de leukste kant van wetenschap en ruimteonderzoek hebben getoond,” aldus woordvoerder Mark Charkin.