Warmste en snelste planeet ooit gevonden

In kader van het project SuperWASP hebben astronomen een nieuwe planeet ontdekt die ruim anderhalf keer zo massief is als ‘onze’ Jupiter. Maar wat nog veel bijzonderder is, is dat de buitenkant van het tot WASP-12b omgedoopte object een temperatuur heeft van maarliefst 2250 graden Celsius. Deze extreme hitte is te wijten aan de korte afstand tot de moederster, welke ongeveer veertig keer zo klein is als de afstand aarde-zon. Omdat de wereld zo warm is als sommige sterren vertelt de ontdekking ons meer over hoe dicht een planeet zijn moederster kan naderen.

Volgens Leslie Hebb van de Universiteit van St. Andrews in Schotland is WASP-12b de warmste en snelste planeet die tot nu toe is ontdekt. Hij stuitte op het object toen hij samen met zijn collega’s op zoek was naar planeten die vanaf de aarde gezien over het oppervlak van hun moederster trekken, welke onderzocht werden met telescopen op de Canarische Eilanden en in Zuid-Afrika. De huidige recordhouder wat de temperatuur betreft was HD 149026b, een planeet waarvan het denkbeeldige oppervlak zo’n 2040 graden Celsius warm is. Maar verwacht wordt dat er de komende tijd geen object ontdekt zal worden dat sneller om zijn moederster draait als WASP-12b. “In de meeste gevallen voltooit een exoplaneet een rondje niet in minder dan drie dagen, en dat is nu wel het geval.”

Wat de onderzoekers ook verbaasd heeft is de grootte van de planeet. Het is ongeveer 1,8 keer zo groot als Jupiter, groter dan men verwacht had. Tot nu toe heeft het team hier nog geen verklaring voor gevonden, al is het goed mogelijk dat straling van de moederster van WASP-12b de planeet doet ‘opzwellen’. De samenstelling van het object, dat waarschijnlijk rijk is aan metalen, zou dit effect versterken. Planeten die zware elementen in hun bezit hebben zijn minder dicht dan hun ‘metaal-arme’ soortgenoten. Het volgende wat de onderzoekers gaan doen is onderzoeken of de wereld ultraviolet licht uitzendt, wat er op kan duiden dat de atmosfeer van de planeet langzaam verdampt.