Herstarten ruimtetelescoop Hubble lukt niet

In tegenstelling tot wat de NASA had gehoopt is de Hubble Space Telescope niet heropgestart geraakt. Op 27 september schakelde de Amerikaans-Europese kijker zichzelf uit na een storing in het dataverwerkingssysteem A. Na wat studie is beslist het reservesysteem B op te starten dat nog nooit werd gebruikt sinds de lancering van de Hubble in 1990. Dat opstarten begon woensdag, maar donderdag doken er twee problemen op, waardoor de Hubble toch niet opnieuw aan de slag kon. Er loopt een onderzoek naar de oorzaak van de twee anomalieën.

Programmadirecteur Aert Whipple denkt niet dat de telescoop nog voor het einde van volgende week weer waarnemingen zal verrichten. De wetenschappelijke instrumenten vertoeven intussen in een soort ‘winterslaap’, de andere systemen werken ‘normaal’. Het uitvallen van de telescoop dwong de ruimtevaartorganisatie er ook toe de reeds herhaaldelijk verschoven en voor deze maand voorziene servicemissie van de shuttle Atlantis naar de Hubble naar ten vroegste februari uit te stellen. De NASA heeft tevens beslist van die vijfde en laatste opknapbeurt gebruik te maken om systeem A te vervangen. Het voorzien in en testen van de onderdelen daarvan kost tijd.

De Hubble krijgt sowieso nieuwe batterijen, nieuwe gyroscopen en twee nieuwe wetenschappelijke instrumenten. De 2 miljard dollar kostende ‘Rolls Royce’ van de astronomie moet het aldus nog uitzingen tot 2013 wanneer zijn opvolger, de James Webb Space Telescope, de ruimte zal ingaan. De ruimtetelescoop heeft voor een revolutie in de astronomie gezorgd, voornamelijk door de kennis over het ontstaan en de evolutie van het universum bij te spijkeren. De kijker draait op 575 kilometer hoogte in 97 minuten rond onze planeet.