COROT ziet voor het eerst ‘zonbevingen’ op andere sterren

Het onderzoek naar de zon heeft een nieuw tijdperk ingeluid voor ons begrip van het binnenste van de zon. De satelliet COROT gebruikt een techniek die vergelijkbaar is met seismologie. Daarmee heeft hij voor het eerst het binnenste van drie andere sterren dan de zon rechtstreeks onderzocht. Toen universele zontrillingen werden ontdekt, begrepen wetenschappers dat ze de deur naar het binnenste van de zon hadden geopend. De voortplanting van seismische golven op aarde geeft ons informatie over het binnenste van onze planeet.

Deze trillingen kunnen ook op andere sterren worden waargenomen. Ze worden ontdekt door te kijken naar de variatie in de hoeveelheid licht die de ster uitzendt terwijl het oppervlak beeft. Dat is de techniek die COROT gebruikt. Hierdoor wordt de interne structuur van de ster onthuld. En de manier waarop energie van de kern naar het oppervlak wordt getransporteerd.

“Door slecht weer en het feit dat je overdag de sterren niet kunt observeren moeten astronomen op de grond hun observaties onderbreken,” vervolgt hij. “Het belangrijkste bij het ontdekken van zulke kleine stertrillingen vanaf grote afstand is niet alleen de gevoeligheid van het instrument, maar ook de mogelijkheid om de ster zonder onderbreking te kunnen observeren. Elke onderbreking zorgt voor lawaai in de gegevens dat een signaal volledig kan overstemmen. Daarom moeten we, om zeker van onze zaak te zijn, dit vraagstuk vanuit de ruimte aanpakken met de juiste instrumenten.”

De drie sterren die door COROT zijn onderzocht – bekend als HD499933, HD181420 en HD181906 – zijn vergelijkbaar met de zon. Ze liggen niet bepaald in onze nabije stellaire omgeving, maar juist ver weg. Zo verblindt hun helderheid de instrumenten van COROT niet. “Het succes van COROT met rechtstreekse metingen van het binnenste van zonachtige sterren is een enorme stap voor het begrip van sterren in het algemeen”, voegt Fridlund toe. “Door ze te vergelijken met onze eigen zon, kunnen we ze nog beter begrijpen.”