NASA probeert Hubble nog steeds te herstarten

De NASA heeft gisteren een nieuwe poging ondernomen om een reservecomputer van de Hubble Space Telescope weer op te starten, zo heeft een programmaverantwoordelijke donderdag (plaatselijke tijd) bekendgemaakt. Op 27 september schakelde de Amerikaans-Europese kijker zichzelf uit na een panne in het dataverwerkingssysteem A. Na wat studie is beslist het reservesysteem B op te starten dat nog nooit werd gebruikt sinds de lancering van de Hubble in 1990.

Dat opstarten begon vorige week woensdag. Maar de dag daarop doken er twee problemen op, waardoor de Hubble toch niet opnieuw aan de slag kon. Gisteren begon een nieuwe poging om het B-systeem aan de praat te krijgen. Indien dit lukt, zou de Hubble nog komend weekeinde weer zijn wetenschappelijke job kunnen doen. De nieuw verworven data zouden dan in de loop van de volgende week naar de aarde worden doorgestuurd. Het uitvallen van de telescoop dwong de ruimtevaartorganisatie er ook toe de reeds herhaaldelijk verschoven en voor deze maand voorziene servicemissie van de shuttle Atlantis naar de Hubble naar ten vroegste februari uit te stellen.

De ruimtetelescoop krijgt sowieso nieuwe batterijen, nieuwe gyroscopen en twee nieuwe wetenschappelijke instrumenten. De 2 miljard dollar kostende ‘Rolls Royce’ van de astronomie moet het aldus nog uitzingen tot 2013 wanneer zijn opvolger, de James Webb Space Telescope, de ruimte zal ingaan. Kennis bijspijkeren. De Hubble heeft voor een revolutie in de astronomie gezorgd, voornamelijk door de kennis over het ontstaan en de evolutie van het universum bij te spijkeren. Ook Nederlandse wetenschappers werk(t)en met de gigantische telescoop die op 575 kilometer hoogte in 97 minuten rond onze planeet draait.