Endeavour op weg naar het ISS (+video)

Het Amerikaanse ruimteveer Endeavour is vrijdagavond (plaatselijke tijd) vanuit Florida vertrokken naar het Internationale Ruimtestation (ISS). De koppelingsmanoeuvre staat gepland voor zondag. De zeven astronauten aan boord – vijf mannen en twee vrouwen, allemaal Amerikanen – moeten het ISS de komende twee weken renoveren en geschikt maken voor bewoning door meer bemanningsleden: zes in plaats van drie, zoals tot nu toe het geval was.

Het ISS krijgt twee nieuwe slaapkamers, een tweede toilet, een koelkast en nieuwe fitnessapparatuur. Ook komt er een nieuwe waterzuiveringsinstallatie, die van urine drinkwater kan maken. Tot nu toe moest het water worden aangevoerd met ruimteveren. De nieuwe technologie is noodzakelijk voor mogelijke toekomstige langere missies in de ruimte, zoals een vlucht naar Mars of een permanent station op de maan. Op het programma van de vlucht onder het motto ‘home improvement’ (verbetering van het huis) staan tevens reparatiewerkzaamheden aan de zwenkarmen van de zonnepanelen, die het ISS met elektriciteit verzorgen.

De zeven astronauten zullen met de huidige drie bewoners ook de tiende verjaardag van het ISS vieren op 20 november. Op die dag in 1998 werd met een Russische raket de eerste module van het ruimtestation gelanceerd.