Bestookt donkere materie de aarde met kosmische straling?

  • Post Author:
  • Post Category:Nieuws

Onze planeet blijkt bestookt te worden door energierijke elektronen die afkomstig zijn van een onbekend object dat zich naar alle waarschijnlijk relatief dicht bij de aarde bevindt. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat uitgevoerd is met de Advanced Thin Ionization Calorimeter, een detector die in de afgelopen acht jaar tijdens verschillende ballonvluchten in de stratosfeer werd gebracht. Het object zou een zwart gat of een pulsar kunnen zijn, maar sommige wetenschappers denken dat de oorzaak gezocht moet worden bij donkere materie. Het complete onderzoek werd gisteren gepubliceerd in het tijdschrift Nature.

De dampkring van de aarde komt voortdurend in aanraking met kosmische straling, dat bestaat uit talloze geladen deeltjes. De straling bestaat voornamelijk uit protonen, neutrino’s, atoomkernen van zware elementen en hoog-energetische fotonen. Voordat men begon met het verzamelen van gegevens werd verwacht dat de detector vooral op de eerder genoemde deeltjes zou stuiten, maar ontdekt werd dat onze planeet ook bestookt wordt met energierijke elektronen. De deeltjes moeten afkomstig zijn van een object dat zich niet al te ver van de aarde bevindt, omdat de elektronen een groot deel van hun energie verliezen als ze tijdens hun reis in botsing komen met laag-energetische fotonen en worden aangetast door het magnetische veld in de Melkweg.

Omdat het object waar de deeltjes afkomstig van zijn ongetwijfeld ook gammastraling uitzendt, is de kans aannemelijk dat de onlangs gelanceerd ruimtetelescoop Fermi van de ruimtevaartorganisatie NASA het object dat hiervoor verantwoordelijk is kan detecteren. Het is mogelijk dat de oorzaak bij donkere materie ligt, waarin volgens een theorie zogeheten ‘KK-deeltjes’ te vinden zijn. Deze deeltjes hebben talloze vreemde eigenschappen en één daarvan is dat ze hun eigen antideeltje vormen. Wanneer ze met elkaar in botsing komen ontstaan er naar verluid energierijke fotonen, die deel uitmaken van de kosmische straling die ‘gezien’ werd. Of er daadwerkelijk donkere materie dat in de buurt van het zonnestelsel te vinden is en de oorzaak van het overschot vormt zal in de komende jaren wellicht blijken.

Deze post heeft 2 reacties

  1. Ferri

    “De deeltjes moeten afkomstig zijn van een object dat zich niet al te ver van de aarde bevindtn, omdat de elektronen een groot deel van hun energie verliezen als ze tijdens hun reis in botsing komen met laag-energetische fotonen en worden aangetast door het magnetische veld in de Melkweg.”

    Dit is nogal een uitspraak! Men weet niet hoe energetisch die elektronen zijn. Zoals ik al in een eerder topic vermelde is de heliosfeer cruciaal voor de bescherming van kosmische straling, die is nu zeer zwak….duss.

Reacties niet meer mogelijk.