Nederland wilt klimaatsatelliet lanceren

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

Nederland wil in 2014 een meetinstrument lanceren dat inzicht moet geven in de oorzaak van klimaatverandering en luchtverontreiniging. Het kabinet heeft daarvoor 78 miljoen euro beschikbaar gesteld. De satelliet waarop het meetinstrument Tropomi wordt bevestigd, moet echter nog worden gefinancierd. Tijdens een conferentie dinsdag en woensdag in Den Haag, probeert minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) haar collega’s daarvoor te interesseren. Het is voor Nederland het voornaamste onderwerp op de conferentie van ruimtevaartministers, die eens in de drie jaar wordt gehouden.

De betrekkelijk kleine satelliet gaat volgens deskundigen 115 miljoen euro kosten. De lancering maakt deel uit van het programma voor aardobservatie van ESA, het Europese Ruimtevaart Agentschap. Het hele project is begroot op 857 miljoen euro. Het nieuwe instrument, dat vanuit de ruimte luchtvervuiling en broeikasgassen bijhoudt, gaat in totaal 133 miljoen kosten. Het apparaat zal grotendeels in Nederland worden vervaardigd.

Tropomi moet de opvolger worden van Omi en Sciamachy, twee andere instrumenten die vanuit de ruimte informatie geven over uitstoot en verspreiding van luchtvervuiling en broeikasgassen. Het is de bedoeling dat Tropomi, wetenschappelijk geleid door onderzoekers van KNMI en Stichting Ruimte Onderzoek Nederland (SRON), die info echter gedetailleerder zal geven.