Delen vuurbal Canada gevonden

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

Fragmenten van de relatief grote meteoriet die de hemel boven de provincies Alberta en Saskatchewan in Canada afgelopen week voor korte tijd verlichtte, zijn volgens onderzoekers van de Universiteit van Calgary gevonden in het plaatsje Lloydminster, dat precies op de grens van de twee provincies ligt. De planetaire wetenschapper Alan Hildebrand en de afgestudeerde Ellen Milley stuitten donderdagavond op verschillende delen van de meteoriet, zo maakten zij vanmorgen bekend. Volgens hen zijn er duizend meteorietfragmenten verspreid geraakt over een gebied van twintig vierkante kilometer bij de ‘Battle River’.

Na de ontdekking werd besloten om verder onderzoek te doen op een vooralsnog niet gesloten locatie die zich zo’n veertig kilometer van Lloydminister bevindt. De vuurbal die op 20 november boven het westelijke deel van Canada scheerde werd gezien door duizenden mensen. Onderzoekers vermoeden dat het ging om een fragment van een asteroïde dat wel tien ton woog. Een video van de verschijning is hieronder te bekijken.

This div will be replaced

Deze post heeft 10 reacties

 1. henk

  dat was toch die tas van die vrouw?

 2. Eagle Nebula

  Tas of geen tas… Wel een verdomd mooi verschijnsel !!!

 3. Earth

  Inderdaad, erg mooi! Vind het ook wel knap dat ze die fragmenten gevonden hebben. Je moet dan toch wel een oog hebben voor wat aards of niet aards is..

  Ik ben benieuwd of ze nog “iets” vinden op die fragmenten.

 4. Jonathan D'haese

  Earth, wat hoop je dat ze kunnen vinden? Volgens mij kunnen ze enkel de samenstelling van de komeet afleiden uit die fragmenten maar ik denk niet dat we er nog veel mee zijn :D?

 5. Earth

  Op die meteor die afkomstig was van mars, dachten ze ook dat ze een bacterie hadden gevonden. Wie weet is dit ook wel afkomstig van een andere planeet.. You’ll never know..

 6. Earth

  Het kan zomaar wel een keer raak zijn..

  Tip voor de beheerder van de site:
  Het zou handig zijn als er een optie is dat je je bericht nog even kan aanpassen.

 7. bladerunner

  Volgens hen zijn er duizend meteorietfragmenten verspreid geraakt over een gebied van twintig vierkante meter bij de ‘Battle River’.

  Ahum, dat moet dus kilometers zijn he?

 8. bladerunner

  Oh en dan nog even dit:
  Men spreekt algemeen van een meteoride als het gaat over een rotsachtig object in een baan rond de zon
  Verbrand dit object in onze (of een andere) atmosfeer, dan heet het een meteor
  Pas als men daarvan brokstukken op Aarde aantreft, is dat een meteoriet
  (een fout die ook in het oorspronkelijke bericht staat)
  Dus: “fragmenten van een meteoriet” is niet juist. Het moet zijn “fragmenten van een meteor” (die heten dan een meteoriet)
  Dit is een veel gemaakte fout : http://www.daviddarling.info/encyclopedia/M/meteoroid.html

 9. Scorle

  Een mooi aanvulling, behalve dan dat het verbrandt (i.p.v. verbrand) en dat het een meteoor heet (i.p.v. meteor). Fragmenten van een meteoriet kan wel als we de uitleg volgen maar dan alleen als het restant van de meteoor op de aardkorst in stukken breekt.

 10. bladerunner

  @Scorle:
  Meteoor of meteor, maakt niet uit. Overal in de stad vindt je ook Engels en Nederlands door elkaar.
  (Koffie shop b.v.b), en iemand op typ fouten wijzen is muggenzifterij.

Reacties niet meer mogelijk.