Kern reuzenplaneet Jupiter is twee keer zo groot als gedacht

  • Post Author:
  • Post Category:Nieuws

Uit berekeningen die zijn uitgevoerd door geofysici van de Universiteit van Californië en Berkeley in de Verenigde Staten blijkt dat gasplaneet Jupiter een rotsachtige kern heeft die twee keer zo groot is als voorheen werd gedacht. Dat is de conclusie nadat men de omstandigheden die in het inwendige van de planeet heersen na heeft gebootst op de schaal van individuele waterstof- en heliumatomen. De simulatie heeft laten zien op welke schaal het mengsel van de atomen onder extreme druk en temperaturen voorkomt in de Jupiter’s kern, welke vooralsnog niet onderzocht kan worden met behulp van experimenten in het laboratorium.

Professor William Hubbard van de Universiteit van Arizona maakte gebruik van de verzamelde gegevens om een nieuw model op te stellen van het inwendige van de reuzenplaneet. Een vergelijking van het model met de al bekende massa, radius, oppervlaktetemperatuur, zwaartekracht en planetaire afplatting heeft laten zien dat de kern van Jupiter een aardachtige rots is die veertien tot achttien keer zoveel massa heeft als onze planeet, wat overeenkomt met vijf procent van de massa van de gasplaneet zelf. Modellen die eerder werden opgesteld suggereerden dat de planeet een veel kleinere kern van zeven aardmassa’s zou hebben of zelfs kernloos zou zijn, maar dat is volgens de onderzoekers duidelijk niet het geval.

De simulatie suggereert dat de kern is opgebouwd uit lagen van metalen, rotsen en methaanijs, ammoniaijs en waterijs, terwijl de atmosfeer boven het inwendige van Jupiter vooral uit waterstof en helium bestaat. In het centrum van de rotsachtige kern is waarschijnlijk een metalen bol van ijzer en nikkel te vinden, net als in het geval van onze eigen aarde. In feite heeft Jupiter ongeveer hetzelfde inwendige als ringenplaneet Saturnus, met in het centrum een Neptunus of een Uranus. De laatste twee planeten worden namelijk ‘ijsgiganten’ genoemd, omdat ze een rotsachtige kern van ijzig waterstof en helium lijken te hebben, maar in tegenstelling tot hun grotere ‘broers’ niet omgeven worden door een envelop van gas. “Dankzij de berekeningen hebben we een heleboel fouten uit het oude, alweer negentien jaar oude model kunnen halen,” zei Hubbard.

Deze post heeft een reactie

  1. henry

    Ik vind de term gasplaneet soms nogfal verwarrend,ik bedoel een planeet zoals jupiter heeft veel gas in de atmosfeer en heeft een kern,maar kun je bijv wel lopen op het oppervlakte v/d planeet of zak je er dan doorheen?
    Met andere woorden;heeft een gasplaneet een vaste bodem?

Reacties niet meer mogelijk.