NASA stuurt ruimtesonde Juno naar ‘koning der planeten’

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

Het is officieel: de ruimtesonde Juno gaat naar Jupiter. De ruimtevaartorganisatie NASA heeft besloot om terug te keren naar de reuzenplaneet met een missie die een gedetailleerd onderzoek naar de grootste planeet in ons zonnestelsel op moet leveren. Het ruimtevaartuig moet in augustus 2011 gelanceerd worden en zal vanaf 2016 in een elliptische baan rond één van de polen van Jupiter draaien, om zo meer te weten te komen over zijn vorming, evolutie en samenstelling. Sinds 2004 zijn er al plannen geweest voor een grootschalige missie, maar door geldtekorten werden deze tot deze week niet concreet.

Volgens wetenschappers is het bestuderen van Jupiter belangrijk, omdat de planeet ons meer kan vertellen over de fundamentele processen en omstandigheden die in de jeugd van ons zonnestelsel plaatsvonden en heersten. “Het is de oervorm van de grote planeten in het zonnestelsel en werd vrij vroeg geboren, waardoor de planeet het meeste materiaal dat achterbleef na het ontstaan van de zon in zich opnam,” zei Scott Bolton van het Southwest Research Institute in Texas. “In tegenstelling tot de aarde stelt de enorme massa van Jupiter ons in staat om zijn vroegere samenstelling te bepalen, waardoor we een beter beeld kunnen krijgen over de ontwikkeling van het zonnestelsel.”

De Juno zal in ruim een jaar tijd precies 32 keer om Jupiter heen draaien en is het eerste ruimtevaartuig dat energie verkrijgt met behulp van zonnepanelen en zich tegelijkertijd op een behoorlijke afstand van de zon zal bevinden. “De reuzenplaneet bevindt zich vijf keer zo ver van onze ster dan de aarde,” aldus Bolton. “De ruimtesonde is dus ontworpen om zeer efficiënt om te gaan met de verkregen energie.” De Juno zal gebruik maken van een camera en negen verschillende wetenschappelijke instrumenten om de verborgen wereld onder de kleurrijke wolken op Jupiter te bestuderen. De Galileo, de sonde die de gasplaneet voor het laatst bezocht en in 1995 begon met het uitvoeren van observaties, cirkelde 35 keer om Jupiter en stortte in 2003 neer op de planeet, om zo één van diens manen geen schade toe te brengen.

Deze post heeft 6 reacties

 1. Rick

  Goede zaak dit. Toen Cassini een paar jaar geleden langs Jupiter vloog, vond ik het toch wel jammer dat er nog geen sonde om de planeet draaide. Dat wordt nog interessant, met de aankomst van New Horizons bij Pluto en Charon in 2015 🙂

 2. D O N

  Hele goede zaak zelfs! Hoop de resultaten mee te maken. Heb de eerste Sputniks gezien, incl. laika, de eerste ruimtevaarder (Gagarin) en natuurlijk de maanlanding en alles daarna. Ben heel benieuwd en hoop dat de nieuwe regering van de VS voldoende middelen ter beschikking zal stellen (anders verdient hij de vergelijking met JFK ook niet).

 3. Zomaar

  Wordt eens tijd dat ze nieuwe technieken gaan ontwikkelen zodat we geen jaren op resultaten hoeven te wachten.

 4. Demonfreak

  Ze gaan dus zonnecellen gebruiken. Betekend dit nu dat de sonde ‘oneindig’ lang rondjes kan blijven draaien rond Jupiter? De energiebron is immers eindeloos. 🙂

 5. Rick

  Daar kan de Juno in ieder geval geen last van stof hebben, dus ik denk van wel.

 6. Demonfreak

  Jupiter heeft wel wat dunne ringen, stof is enigszins mogelijk. Echter de sonde gaat in een wijde polaire baan draaien.

Reacties niet meer mogelijk.