Ruimtesonde moet vanaf 2030 maan Europa onderzoeken

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

Er bevindt zich een oceaan van vloeibaar water onder de ijskorst van Jupiter’s maan Europa. De kans bestaat dat er merkwaardige wezens in zwemmen, maar tot op de dag van vandaag zijn er nog geen ruimtesondes gelanceerd die ontwikkeld zijn om dit te onderzoeken. Maar daar komt wellicht verandering in. Er zijn namelijk plannen voor een missie, welke de EJSM wordt genoemd, waarbij de ruimtevaartorganisatie NASA een sonde richting Europa lanceert en de ESA tegelijkertijd een vaartuig richting de Joviaanse maan Ganymedes, die mogelijk ook een vloeibare oceaan in zijn bezit heeft, stuurt.

Indien de missie daadwerkelijk plaats gaat vinden, begint deze in 2020 met de lancering van beide ruimtesondes, waarna ze in 2030 starten met het verrichten van onderzoek. Volgens Brad Dalton van NASA’s Jet Propulsion Laboratory, welke zich bezighoudt met de missie, zullen beide sondes uitgerust worden met een camera en een spectrometer en moet de Europa orbiter een krachtig radarsysteem krijgen dat kan bepalen hoe dik de ijslaag die de maan omgeeft is. De andere orbiter zal bovendien een stofanalysator en een magnetometer tot zijn beschikking hebben om de samenstelling van Ganymedes’ oppervlak en de omstandigheden op de maan in kaart te brengen. Door samen te werken zouden de vaartuigen zelfs de manen Io en Callisto uitvoerig kunnen bestuderen, zo denkt Dalton.

Wetenschappers dromen al een aantal jaar over een sonde die landt op het ijzige oppervlak van Europa of een onderzeeër die naar de bodem van de oceaan van de maan vaart, maar waarschijnlijk zal de EJSM-missie niet bestaan uit dergelijke vaartuigen. “We hebben overwogen om een projectiel te ontwikkelen dat men in moet laten slaan op Europa, om zo een deel van diens ijslaag te doorbreken. Maar we moeten eerst meer te weten zien te komen over de samenstelling van het oppervlak voordat we zoiets gaan ondernemen,” zei Dalton. “Zo’n inslag kan uiteindelijk een nachtmerrie worden.” Hij denkt dat de Europa orbiter in staat moet zijn om leven te ontdekken op de ijsmaan, maar het doel is om te bepalen of de omstandigheden op de wereld geschikt zijn voor aards leven. “Maar dat is zeker niet het enige wat we nog niet over Europa weten.”

Deze post heeft 22 reacties

 1. Demonfreak

  Ergerlijk hoe kruimelig men ook te werk gaat. Als je een missie naar Europa onderneemt, doe het dan ook gelijk goed. Zorg dat er een cryobot aan boord is van de lander, en laat dat ding door het ijs smelten. Kom op zeg, de techniek is er al voor. Zo’n cryobot mag wel stevig gebouwd worden, want hoeveel druk staat er wel niet op die oceaan met zoveel kilometers ijs er boven?

 2. Rick

  Het is ook gewoon belachelijk te noemen dat zo’n missie in 2030 pas van start kan gaan. Telkens zijn er maar geldtekorten en worden er missies uitgesteld, maar tegelijkertijd moet er per se een basis op de maan staan in 2020. Ik zie de toekomst van de ruimtevaart somber tegemoet.

 3. Demonfreak

  Wellicht dat er het een en het ander gaat veranderen nu Obama president is.

 4. Jonathan D'haese

  Demonfreak, hoe staat Obama tov ruimtereizen? De moeite waard in investering of niet?

 5. PeterWeert

  Mijn god!!!!!! dan pas???? dan leef ik niet meer.
  het is toch jammer dat we eigenlijk tekort leven om dit moois allemaal te moeten missen.
  Zeker in deze tijd van mooie ontdekkingen en ontwikkelingen, en zeker nu ons inzicht in de opbouw en verspreiding van leven in het heelal een enorme vlucht maakt.

 6. antineutraal

  @ Demonfreak, ik meen dat niet bekend is hoe dik de ijslaag van de maan Europa is, en ook niet hoe diep de oceanen zijn.

 7. bladerunner

  Volgens de Wikipedia 100 km diepe oceanen, waarvan een deel dus bevroren

 8. bladerunner

  @Rick:
  De NASA moet al jaren “bedelen” bij het congres voor geld. Ruimtevaart is altijd al een prestige zaak geweest, en geen absolute noodzaak. En de financiële situatie in Amerika maakt het er niet beter op. Ford en Chrysler kregen nul op het rekest. Amerika gaf miljarden uit aan Irak. (i.p.v. b.v.b de hongersnood in bepaalde landen) Ruimtevaart zal pas een grote vlucht nemen als we net als in de wereld van Star Trek geld achter ons hebben gelaten.

 9. Demonfreak

  Geld zal niet snel verdwijnen. Een “United Earth” zou een eerste stap zijn. Als dat namelijk het geval is, kan er heel veel bespaard worden op legers, marines enz. Wat Irak in een maand kost hadden we al 10 sondes op Europa kunnen laten landen.

 10. Jonathan D'haese

  Geld zal inderdaad nooit verdwijnen. Hoe wordt anders bepaald wie recht heeft op welke voorwerpen? Enkel in een communistisch systeem is het loskomen van geld realistisch, maar als je dan kijkt in Oostbloklanden hoe lui die mensen geworden zijn van een mentaliteit ‘of ik het nu doe of niet, ik krijg toch hetzelfde loon…’. Maar goed dit is geen discussie over geld, wél een over een ruimtesonde naar Europa 😀

 11. Karel

  Van dat geld kunnen ze beter eerst de armen helpen. Het gaat om miljarden. En so what als je een of andere alien tegenkomt. Wat moet je er dan mee. Help liever afrika en andere arme landen. En helpt het milieu, anders zijn we toch al dood. 🙂

 12. Karel

  Nu gaat iedereen zijn eigen weg. Als alle andere landen nou samen werken. Nu werkt china apart, rusland apart, esa apart en nasa apart. Het kan behoorlijk goedkoop gemaakt worden. Werk nou eens samen.

 13. Jonathan D'haese

  Karel.
  1. Als we de miljarden niet in ruimtevaart staken, denk je écht dat deze zullen terechtkomen bij de armen? Misschien wordt het geld dan geïnvesteerd in oorlogvoeren. Wil jij verantwoordelijk zijn voor toenemende oorlogen? Ik hoop voor jou van niet. Het is irreëel te denken dat al dit geld gebruikt zal worden voor armtebestrijding.
  2. Denk je dat de mens in 1969 de maan zou bereikt hebben indien Rusland niet tegen Amerika wedijverde in mijlpalen in de ruimtevaart te bereiken? Het kan goedkoper gemaakt worden, maar wat bereiken we ermee? Goedkoper maken zal neerkomen op ontslagen in al deze landen. Het valt te betwijfelen dat er voor dit minder geld even goede kwaliteit geleverd zal worden.
  3. Wat doen we als we een alien tegenkomen? Wat denk je van onderzoeken hoe hij ontstaan is en kan overleven op een andere planeet? Of vind je het niet interessant nieuwe vormen van voeding te ontdekken voor je armoedebestrijding? Denk je echt dat we 50 jaar geleden naar de ruimte vertrokken met het idee internet, gsmnetwerken, gps’en enzoverder hieruit te organiseren?

  Ik geef je één tip: stop met je tunnelvisie over ruimtevaart.

 14. Jonathan D'haese

  Hierboven: armtebestrijding ==> armoedebestrijding

 15. Michael Boom

  Voor de visionaire types:we zijn eigenlijk nog te vroeg geboren.Hoewel de huidige stand v.d techniek een grotere en omvangrijkere missie naar het Jupitersysteem zou toelaten,stokken deze fantastische ideen,omdat we het met z,n allen hier op aarde nog niet goed voor elkaar hebben.
  Dat is erg betreurenswaardig,maar wel een v.d redenen.
  We zullen eerst vraagstukken als armoede,milieuvervuiling,conflicten,het verdeelvraagstuk en het mondiaal overstappen naar energievoorziening die afstand gaat doen van fossiele,nucleaire en biomassa energieopwekkers eens en voor al ter hand moeten nemen!
  Maar een missie naar Jupiters maan Europa,is uitermate facinerend,en zou ook voor mij wat groter en grondiger uit mogen pakken.
  Maar het ontwikkelen van ruimteschepen,is nog te kleinschalig,de Messengermissie vind ik zo,n voorbeeld
  Het is allemaal zo klein,zo langdurig(mijn god! 5 jaar na lancering pas in een omloopbaan komen,een sterkere raketmotor zou een vlucht naar Mercurius,toch binnen 5 maanden mogelijk moeten maken!)
  Eeen vlucht naar Jupiter zou met grotere en meerdere schepen plaats moeten vinden,een communicatiesysteem van sattelieten zoals hier op aarde,zouden we van te voren al rond de reuzenplaneet kunnen plaatsen.
  En dan inderdaad met een cryobot aan boord van de lander(s) het oppervlak penetreren.
  Ook de maan Ganymedes en Io kunnen worden onderzocht .
  De omvang en complexiteit voor zo,n grote missie,is nog een maatje te groot (en wellicht te duur).
  Jammer dat ik niet 100 jaar later geboren ben.

 16. Kelvin

  er is een techniek om planeten dichter bij hun ster te krijgen, doe dit nou bijv. (voorzichtig) met een planeet van een andere ster naast die van ons, die iets verder is van hun zon dan aarde, dan heb je een perfecte planeet. moeten ze wel een manier hebben om in dat zonnestelsel te komen 😛

  Peace

 17. jacki

  geen geld gelul,ga de armen helpen ook gelul,je help de armen juist mee vooral in afrika,en azié,wij hebben te kort aan water en op planeet europa is daar een overschot daar aan,en dat moeten wij menselijke volk benutten,wij mogen de wereld’s ontwikkeling nooit tegen houden door welke escuse’s dan ook,denk aan nieuwe plantsoorten en anderen stoffen zoals het een scheikundige en medische doorbraak kan beteken,zoals de ziekte’s als aids en kanker enz /tuurlijk moet er geínversteerd worden,en willen de amerikanen en russen verder dan mars dan heb je genoeg water om naar verderen planeten te reizen,omdat mogelijk op de maan en op mars wel water kan zijn maar niet genoeg om de vooraad mee aan te vullen,de geschiedenis wijst uit dat het echt goed fout moet gaan voor dat men de noodzaak daar van in ziet,moet er eerst een derder wereld oorlog komen voor dat het in een stroom versneling komt,zoals de eerste ruimte vlucht bemand werd gedaan door de russen,hoeveel mensen waren daar omgekomen,niet te tellen eerst was er een aap die naar de ruimte werd geschoten en later de mens,toen dachten de russen dat ze een voorsprong hadden op de amerikanen,terwijl je lang niks hoorde wegens de viétnam oorlog had amerika een bemande vlucht naar de maan gedaan met de nodige succes,hoeveel mensen waren daar voor al omgekomen,het is en blijft altijd een risico,later was het gelukt met de krake mikige apolo 13,ik zie dit als overleven,wil de mens verder leven dan moeten altijd wat mensen levens voor opgeófferd worden,het is en blijft altijd een gevaarlijk oord de heelal,en als wij het nu niet doen dan gebeurd er nooit wat,wij burgens hebben de belang bij en het leger ook,wand geloof mij dat er ook aliéns normade rassen zijn waar je met dergelijken ruimte reizen ook militairen nodig heb,maar dat over helen verren toekomst,nu moet de mens de belang en de grondstoffen ondekken,basta,

 18. milou hitou

  de crisses slaat overal toe en wij moeten opschieten,wand anders word het ergerder in de wereld,een derder wereld is al over niet te lange tijd,met de jaren dertig van de vorige eeuw begon het ook al met crisses,omdat dat te verkomen moet er meer geld voor uit getrokken worden,dus de ESA en de NASA heefd het geld hard nodig om ontwikkeling in de ruimtevaart,iedereen is er bij gebaat werkgelegenheid en de ziektes enz/dat er leven is elders in het heelal is,dat is mij al duidelijk,genoeg gelul nu de mouwen op stropen anders gebeurd er niks over tientallen jaren,vooral in het nederlandse politiek word er aleen maar geluld,en niks uitgevoerd,en planeet europa is rijk aan vloeibaar water gaan wij tientallenn jaren wachten dat wij op onzen planeet een te kort is aan schoon drinkwater,belachelijk lang,en er moet ook wat aan gedaan worden met de snelheid van de aandrijving van de snelheid dus opvoeren met de sonde’s wand de voyager-2 en voyager-1 doen er 33 jaar over om ons zonnenstelsel te verlaten veel’s te lang wachten,je heb ons zonnenstelsel verlaten en dan begint de avontuur pas net,wand dezen zonnenstelsel heefd niks,dat er wel ergens leven is is mij wel duidelijk je kan het niet ontkennen,of je bent atheístisch en die zijn kortzichtig en erg dom,zij pakken de wetenschap en de godsdienst,als er een god bestaat dan kan je de bijbel en de koran weggooien wand dan is er wel een god die velen malen groterder is dus je kan de bijbel en de koran veranderen,ik heb wel respekt voor bijde geloof’s cultuuren daar gaat het mij niet om je praat over weteschap en eindstein had ook al zo iets gesugereerd,al die atheísten moeten maar oprotten die het lezen wand daar heb ik een hekel aan,

 19. Spesh

  @milou hitou
  Terug naar de basisschool en wat spelling en grammatica lessen nemen aub.

 20. gliese 581c

  Er zijn meer manen die het waard zijn om te onderzoeken. Jupiter heeft er 2(Europa en Ganymedes) Maar ook Saturnes heeft er 2(Titan en Enceladus) Deze hebben allen een mantel van ijs,met daaronder waarschijnlijk vloeibaar water. NASA en de ESA gaan deze alle 4 onderzoeken,wat de kans op succes vergroot. Ze beginnen met die van Jupiter,en lanceren een paar jaar later die van Saturnes.Als er een soort van leven word ontdekt(Ook al zijn het de simpelste bacterië) is dit groots nieuws.Dit betekent dat het heelal krioelt van het leven.

 21. gliese 581

  Edit:Titan heeft andere omstandigheden,zoals meren en zeeën met ethaan, tezamen met andere organische vloeistoffen.
  De Amerikaans-Europese ruimtesonde Cassini-Huygens, die in 1997 werd gelanceerd en op 1 juli 2004 in een baan om Saturnus gekomen is, had een kleinere sonde aan boord, die op 14 januari 2005 geland is op een plek op het zuidelijk halfrond van Titan, dichtbij de evenaar.

  Op 3 juli 2004 keek de Cassini-ruimtesonde met een speciale infrarood-camera voor het eerst door het wolkendek van Titan. Hierop waren gegolfde lijnen te zien, die een hint gaven van aanwezige rivieren. Radaropnamen bevestigden dat rivierdalen bestaan op Titan.

  Bron:Wikipedia

  Dit maantje lijkt mij ook zeer de moeite waard 🙂

 22. Mr Spock

  Arthur.c.Clark zei ooit eens:
  Er zijn twee opties in het heelal of we zijn alleen of we zijn niet alleen beide opties zijn even beangstigend!
  Steven Hawking zei ooit eens:
  De mensheid kan beter zijn gemak houden maar dat is nu al te laat (deze planeet zend al meer dan honderd jaar signalen uit)
  Ik zeg:
  Willen we wel buitenaards leven ontdekken???
  Het lijkt me te gek om het vast te stellen!!!…………..maar er kan ook een keerzijde aanzitten!!!

Reacties niet meer mogelijk.