Zweeft er over twintig jaar een heteluchtballon op Titan?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

Zoals we al hebben gemeld zijn er plannen voor het lanceren van twee ruimtesondes naar de manen Europa en Ganymedes, maar tegelijkertijd hoopt een aantal wetenschappers dat men het vizier richt op een andere interessante wereld. De ruimtesonde Cassini, die op dit moment onderzoek verricht naar Saturnus en zijn manen, heeft ons al veel kunnen vertellen over Titan, maar Athena Coustenis, een astrofysicus van een observatorium in Parijs, is één van de onderzoekers die helpt met het ontwerpen van een plan voor een missie waarbij er een heteluchtballon, een orbiter en een lander naar de maan gelanceerd wordt.

“Door de dikke atmosfeer van de maan is Titan de meest geschikte wereld om te onderzoeken met een ballon,” zei Coustenis. Hoewel de Titaanse dampkring gevuld is met een smogachtige, oranje mist van koolwaterstof, bestaat het voornamelijk uit stikstof – net als op aarde het geval is. Men denkt dat de atmosfeer van de maan veel overeenkomsten vertoont met hoe de dampkring van de aarde miljarden jaren geleden was, voordat het leven op onze planeet zuurstof uit begon te stoten. Omdat een rover al snel vast zou komen te zitten in de grond op Titan, denken onderzoekers dat het verstandiger is om de lander, die ook gelanceerd moet worden, uit te rusten met helikopterachtige rotor, zodat deze zich vliegend kan verplaatsen. Belangrijk is dan wel dat het vaartuig kan blijven drijven als het terechtkomt in één van de talloze methaanmeren op Titan.

De derde sonde die men naar de wereld wil sturen is een orbiter. “De Cassini heeft tot nu toe slechts 25 procent van het oppervlak van Titan kunnen fotograferen in vier jaar tijd,” verklaarde Coustenis. “De maan kent een enorme diversiteit, waardoor het volledig in kaart brengen ervan zeker noodzakelijk is.” De ruimtesonde zou in een baan rond één van de Titaanse polen gebracht kunnen worden en zou ook in staat zijn in om een andere interessante maan van Saturnus, de ijzige wereld Enceladus, uitvoerig te bestuderen. Of de TSSM-missie, zoals deze door onderzoekers wordt genoemd, daadwerkelijk plaats gaat vinden is niet zeker. In 2009 zullen de ruimtevaartorganisaties NASA en ESA een keuze maken tussen een missie naar Europa en Ganymedes en een missie naar Titan.

Dit bericht heeft 9 reacties

  1. Demonfreak

    Ik steek er geen stoelen of banken onder dat mijn voorkeur uitgaat naar Titan, ook al ben ik ook erg nieuwsgierig wat er onder de ijskap van Europa zit. Het is maar net waar je de meeste fantasie bij hebt. Op Europa is het waarschijnlijk een donkere onderzeese ‘water’ oceaan, maar op Titan zijn het zeeen van methaan, die je kunt bekijken met een horizon. Dat laatste fascineert mij toch iets meer dan het eerste.

  2. immense

    Titel: Zweeft er over twintig jaar een heteluchtballon op Titan?
    Antwoord: nee… denk het niet. als NASA zoveel dingen uit gaat stellen tot 2012 of verder, dan zijn we pas over 100 jaar bij titan.

  3. Twix

    Titan is en blijft een interessante planeet. 😉

  4. Agniet

    Je bedoelt maan..

  5. Christian

    In 2004 is de Huygens toch al op Titan geweest? Ik ben wel erg benieuwd naar Europa.

  6. Demonfreak

    Huygens heeft me zwaar teleurgesteld. Welgeteld 1 foto van het oppervlakte, waarop ook nog niet eens zoveel te zien is. Waarom kon dat ding niet uitgerust worden met een 10 megapixel camera? Ik bedoel, het kost al honderden miljoenen om zo’n vlucht te doen, en dan zetten ze er een camera op welke niet veel betere beelden maakt dan de allergoedkoopste huis tuin -en keuken wegwerpcamera. Al is het ding in 1997 gelanceerd, zelfs toen hadden ze wel al betere camera’s. Dood en doodzonde dat er niet meer en beter beeldmateriaal is van het oppervlakte. De camera’s van de Spirit en Oppertunity zijn wel super. Zoals het moet. Daarom terug naar Titan.

  7. Christian

    Ik sluit me aan bij de reactie van Demon. Als ze weer terug gaan naar Titan dan mogen de foto’s wel wat duidelijker zijn.

  8. Gliese

    Ik heb laatst een docu gezien over Titan. Tijdens deze uitzending kwamen meerdere foto’s in beeld. Weet natuurlijk niet zeker of dat die écht allemaal op Titan zijn geschoten. Verder geef ik Demonfreak gelijk.

  9. Michael

    Absoluut mee eens,en niet alleen een betere camera,maar een beter netwerk van een aantal satelieten rond Titan,en Saturnus om de data goed naar de aarde te verzenden.Een sonde die een levensduur heeft van minstens een jaar,uitgerust met apparatuur om in en op de bodem te onderzoeken en de atmosfeer.
    Heel mooi zou zijn als er een soort probe aan boord zou zijn die kon vliegen door de atmosfeer,en een die de methaanzee zelf kon onderzoeken.

Reacties zijn gesloten.