Mysterieuze komeet is mogelijk afkomstig van ander planetenstelsel

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

De ongewone chemische samenstelling van de in 1986 ontdekte komeet Machholz 1 suggereert dat de ijsklomp een binnendringer is die mogelijk bij een andere ster is ontstaan dan waar de aarde zijn oorsprong bij vond. Omdat men veronderstelt dat een groot deel van de kometen in ons zonnestelsel zich ooit bij een andere ster bevonden en de oversteek maakten naar ons eigen planetenstelsel, dwingt de ontdekking astronomen tot het creëren van een nieuwe categorie waar dergelijke objecten deel van uitmaken. Machholz 1 verscheen in juni 2006 aan de hemel en werd ontdekt door Donald Machholz.

De astronoom die de ontdekking deed, David Schleicher van het Lowell Observatory in Arizona, mat in 2007 de hoeveelheid koolstof en andere elementen die zich in de coma, een wolk van materiaal om een komeet die ontstaat wanneer deze de zon nadert, van Machholz 1 bevinden. Toen hij de resultaten vergeleek met de verkregen gegevens van honderdvijftig andere kometen, bleek dat Machholz 1 ongeveer 72 keer zo weinig cyanogeen bevat als de gemiddelde komeet. Bovendien bevat de komeet veel minder moleculen van het type C2 en C3 dan Schleicher had verwacht. De meest logische verklaring hiervoor is dat de komeet zich ooit in een ander planetenstelsel heeft bevonden, maar het is ook mogelijk dat de komeet in een ander deel van het zonnestelsel is ontstaan of dat het extreem verhit werd toen het de zon ooit dicht naderde.

Het raadselachtige object zou astronomen meer kunnen vertellen over de geboorte en evolutie van de kometen in ons zonnestelsel. Deze klompen van stof en bevroren gassen zijn waarschijnlijk de oudste, meest primitieve hemellichamen die onderzocht kunnen worden. Kometen zouden in de feite de objecten zijn die het eerste gevormd werden uit de nevel waar de zon en de planeten uit onstonden. Schleicher zelf betwijfelt of Machholz 1 afkomstig is van een ander planetenstelsel. “Omdat de baan van de komeet vrij ongewoon is, is het waarschijnlijker dat de zon verantwoordelijk is voor diens aparte samenstelling,” zei hij. Echter is de enige komeet die minder cyanogeen bevat dan Machholz 1 nooit blootgesteld aan extreem hoge temperaturen. Het antwoord op de vraag waarom de komeet zo weinig van dit molecuul bevat moet daarom nog even op zich laten wachten.

Dit bericht heeft 10 reacties

  1. Gliese

    Tja, als je dit verhaal goed leest, kom je inderdaad tot de conclusie dat het een mysterieuze komeet is. Wanneer komt hij weer langs vliegen?

  2. Twix

    Ik hoop dat dat het klein is en op de oceaan inslaat voor nieuwe dieren. =D

  3. antineutraal

    Met die diameter wil je niet dat de komeet op aarde inslaat, echt niet.

  4. Jonathan D'haese

    Weet iemand toevallig hoe groot de diameter van de meteoride die enkele weken geleden in Canda is ingeslaan was?

  5. sagittarius

    @twix : Als je weet dat een meteoride met een diameter van enkele tientallen meters al snel een kleine stad kan vernietigen, hoeft het geen uitleg waarom een meteroide met een diameter van 6,4 km niet op aarde mag inslaan.

  6. Jonathan D'haese

    Sagittarius, een meteoride van enkele meters brandt op in de atmosfeer

  7. sagittarius

    Jonathan, misschien was ik niet erg duidelijk, sorry daarvoor, maar ik bedoelde eigenlijk een meteoride die, wanneer hij op de aarde inslaat, nog een diameter van enkele tientallen meters heeft. En ik betwijfel dat een meteoride van een tiental meter volledig opbrandt in de atmosfeer.

  8. bladerunner

    Of een meteoride opbrandt of niet hangt van de grootte,samenstelling af (rots of ijzer), de snelheid en invalshoek.
    @Jonathan:
    De Canada meteoride was ongeveer zo groot als een flinke tafel, dus enkele meters, woog 10 ton (bevat dus vermoedelijk erg veel ijzer) en raakte de atmosfeer met een snelheid van 14 km/s. Hij brak in meerdere stukken waarvan de zwaarste 250 en het lichtste stuk 10 gram was. Er is zelfs een prijs uitgeloofd van $10.000 voor degene die het eerste 1 kg stuk vindt.
    bron: Wikipedia

  9. bladerunner

    p.s:
    Stel dat alle delen worden gevonden, als je dat gewicht dus van 10 ton aftrekt, weet je ongeveer hoeveel er is verbrandt.

Reacties zijn gesloten.