Lancering Mars Science Laboratory met twee jaar uitgesteld

De ruimtevaartorganisatie NASA heeft beslist de voor 2009 voorziene lancering van een robot naar Mars met twee jaar uit te stellen, terwijl China volgend jaar wel, met Russische hulp, een sonde naar de rode planeet stuurt. Aanvankelijk wilde de NASA in 2009 zijn ambitieus Mars Science Laboratory (MSL) naar onze buurplaneet sturen om op zoek te gaan naar vroeger of bestaand leven. Maar dat is technisch niet haalbaar, aldus Charles Elachi van het Jet Propulsion Laboratory. Er zijn moeilijkheden met de hardware en er is ook meer tijd nodig voor alle noodzakelijke tests. In 2009 lanceren zou te risicovol zijn geweest.

Het MSL houdt in dat een jeep zal rijden in een gebied dat op grond van metingen door andere sondes vroeger nat moet zijn geweest. Het wetenschappelijk instrumentarium zal tien keer de massa hebben van de robotjeeps Spirit en Opportunity, terwijl de jeep ook veel grotere afstanden zal afleggen dan zijn twee collega’s die na landing begin 2004 nog steeds op de Marsbodem actief zijn. De verdaging naar 2011, wanneer de aarde en Mars weer gunstig staan ten opzichte van elkaar, zal een meerkost van 400 miljoen dollar met zich meebrengen. De totale kost van het MSL zal aldus 1,63 miljard dollar bedragen. Mogelijk lopen door het uitstel andere missies naar de planeet, voorzien voor 2010 en 2011, vertraging op.

Ondertussen heeft China volgens de Chinese krant Xinjing Bao bevestigd dat Peking volgend jaar meegaat met de ambitieuze Russische Marssonde Phobos-Grunt. De door het Russische ruimtevaartbedrijf Lavosjkin vervaardigde Phobos-Grunt wordt met een Russisch-Oekraïense Zenith-raket op Bajkonoer gelanceerd en heeft als lifter de Chinese Yinghuo-1 mee, de eerste Marsverkenner van Peking. Eenmaal Phobos-Grunt elf maanden later na een reis van 350 miljoen km bij de rode planeet is aangekomen, scheiden de wegen van beide onbemande sondes. De Yinghuo-1 bestudeert Mars een jaar lang vanuit een baan rond de planeet, terwijl de Phobos-Grunt op de Marsmaan Phobos zal landen en met stalen naar de aarde zal terugkeren.

8 reacties

 • Vretende Zebra

  6 december 2008

  Hmmm… misschien kunnen we voor dat geld toch beter eerst het voedselverdeelprobleem op Aarde op zien te lossen.

 • Robertus Jacobus

  6 december 2008

  ghahaha…voedselverdeelprobleem…

 • Predator

  6 december 2008

  @Vretende Zebra: moet je maar niet zoveel ‘vreten’.

 • antineutraal

  8 december 2008

  Misschien dat de Amerikanen het geld beter kunnen besteden aan bestaand leven in de Verenigde Staten zelf.

 • Jonathan D'haese

  8 december 2008

  antineutraal, denk je echt zouden ze die x miljoen dollar niet inschrijven in hun begroting voor ruimtevaart, dat ze het gaan gebruiken voor het bestaand leven te bevorderen? Neen… misschien komt er gewoon opnieuw een oorlog.

  Al het geld dat in de wetenschap gestoken wordt, komt terug bij de mensen onder de vorm van welvaart. Of dat nu in de ruimtevaart of gewoon wetenschap is… Spijtig dat sommigen altijd maar doen alsof het een slechte geldbesteding is :

 • Earth

  8 december 2008

  Snappen sommigen mensen dan niet dat dit soort dingen in het belang is voor de hele mensheid!! Ooit zullen we deze planeet moeten verlaten. Hoe eerder we hiermee beginnen met dit soort dingen hoe beter. “Ooit” kan ook sneller zijn dan we denken, en dan moet ej met namen aan meteoren denken.

 • antineutraal

  9 december 2008

  Het uitgeven van 1.63 miljard dollar om vervolgens te constateren dat er geen leven is op Mars lijkt me onzinnig. Het is natuurlijk wel zo dat het geld in de Amerikaanse economie blijft.

 • Jonathan D'haese

  9 december 2008

  Jij hebt in je glazen bol gekeken en gezien dat er geen leven is op Mars? Vergeten dat er water gevonden is enkele maanden geleden?

Een reactie plaatsen is niet meer mogelijk.