Nederlandse studenten ontdekken unieke planeet

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

Eergisteren is de exoplaneet aan de astronomische wereld gepresenteerd, die eind vorig jaar door drie Leidse studenten onder leiding van Ignas Snellen is ontdekt. Het blijkt een uniek object te zijn, een stuk groter dan Jupiter, en met bijna vijf keer zijn massa. Het is de eerste planeet die is ontdekt rondom een hete, snel draaiende ster. OGLE2-TR-L9b draait in 2,5 dag om zijn ster en bevindt zich op een afstand van 3% van de afstand van de aarde tot de zon. De planeet is heet en opgezwollen. De ster zelf is met 7000 graden Celsius zo’n 1000 graden warmer dan onze zon. Het is de heetste ster met een planeet die ooit is ontdekt.

De drie studenten, Meta de Hoon, Francis Vuijsje en Remco van der Burg zijn erg enthousiast. “Het is prachtig nieuws dat onze ontdekking nu is bevestigd, en dat het dan ook nog zo’n vreemd object blijkt te zijn”, zegt Meta. “De ster waar deze planeet omheen draait, tolt eens per twee dagen om zijn as” vervolgt Francis. “Dat heeft de bevestiging van de aard van het object extra moeilijk gemaakt.” Alleen met behulp van een van de grootste telescopen op aarde, de Very Large Telescope van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) in Chili, was het mogelijk om minieme schommelingen van de moederster waar te nemen die door de planeet worden veroorzaakt. Remco van der Burg legt het belang uit van de ontdekking: “In de studies naar planeetovergangen zijn tot op heden snel roterende sterren genegeerd. Hierdoor kunnen veel exoplaneten zijn gemist.”

De drie bachelorstudenten vonden de planeet tijdens het testen van een computerprogramma voor lichtfluctuaties op duizenden sterren in de OGLE-database. Zij ontdekten bij een van de sterren een afname in helderheid met ongeveer een procent gedurende twee uur, elke 2,5 dag. Zij vermoedden dat een passerende planeet dit helderheidsdipje veroorzaakte. Dat het hier niet gaat om een bruine dwerg of een kleine ster, is nu bevestigd door vervolgobservaties met de VLT. De planeet kreeg de naam OGLE2-TR-L9b. Het resultaat wordt deze maand gepubliceerd in het tijdschrijft Astronomy & Astrophysics.

Dit bericht heeft 9 reacties

  1. Jonathan D'haese

    Proficiat aan de studenten!

  2. Robertus Jacobus

    Joa zeeeker, goed gedaan

  3. koos

    mooi gedaan studenten ik hoop dat julie er nog veel meer vinden

  4. Predator

    Op naar de ontdekking van een tweede aarde!

  5. spaceman

    Hulde!

  6. Demonfreak

    ******* Het is de heetste ster met een planeet die ooit is ontdekt. *******

    Dit is niet helemaal correct, recentelijk is er ook een planeet ontdekt bij Beta Pictoris, deze ster is met 8052K stukken heter dan deze ster.

  7. bladerunner

    Hier: http://www.exoplanet.eu/star.php?st=OGLE2-TR-L9
    staan alle gegevens. De absolute magnitude van de ster (die niet geïdentificeerd is met een reeds bekende ster) stond er niet bij, maar dat kun je uitrekenen als de schijnbare magnitude en afstand gegeven zijn, en dat komt uit op +3,7 (2,6 maal helderder dan de zon) Het gaat dus net als bij onze zon om een “Hoofdreeks ster”. De ster staat ergens op de grens met Carina en Centaurus, maar is veel te zwak voor de amateur telescoop (ongeveer +13,5)

    en @Demonfreak:
    Zelfs β Pictoris is niet de heetste. Fomalhaut (α Piscis Australis) is met 8540°K net wat heter. (Maar of dat dan de heetste is? Ik denk het wel.)

  8. Patrick

    Tja Bladerunner, het is maar hoe je het verder bekijkt: Pulsar PSR B1257+12 heeft ook 3 planeten. En pulsars zijn snelrondraaiende neutronensterren. Deze ‘sterren’ zijn nog veel en veel heter dan Fomalhaut en β Pictoris. Het is maar hoe je “Het is de heetste ster met een planeet die ooit is ontdekt” opvat. 🙂

  9. bladerunner

    Er is erg weinig bekent over de temperaturen van neutronen sterren. In deze overgebleven kernen van sterren die een supernova werden, vindt geen normale kernfusie meer plaats. Ze stralen dmv de opgeslagen energie. Die straling is voornamelijk “synchrotron straling” (straling van tegen de lichtsnelheid) en kan allerlei soorten straling (radio,infra rood, UV, x stralen en soms ook zichtbaar licht) bevatten. Naarmate de ster ouder wordt, gaat hij langzamer draaien en koelt af. De pulsar in de krab nevel heeft spectraalklasse F. Dat kan, omdat deze pulsar ook visueel is waargenomen, en dus kennelijk nog wat “normale” warmte straling uitzendt. Maar dat is dus koeler dan bvb Fomalhaut. Nu is de krab pulsar erg jong (jaar 1054), maar PSR B1257+12 is 800 miljoen jaar oud. Dus ontbreekt daar vermoedelijk de normale warmte, en worden de planeten “gebombardeerd” met IR of UV (de pulsar is nog niet in zichtbaar licht waargenomen)
    Als een neutronen ster dus geen zichtbaar licht meer uitstraalt, maar b.v.b X stralen of Radio straling, kan er eigenlijk geen sprake zijn van een “temperatuur”.

Reacties zijn gesloten.