Tussen 22.34 en 22.44 uur Nederlandse tijd op 17 november 2009 zal er naar verwachting een spectaculaire meteorenregen plaatsvinden. Volgens astronomen van de ruimtevaartorganisatie NASA en het California Institute of Technology zijn er op het hoogtepunt van de bekende zwerm Leoniden volgend jaar rond de vijfhonderd vallende sterren per uur te zien. De aarde beweegt zich op die dag net langs het centrale deel van een stofspoor dat dateert uit het jaar 1466 en afkomstig is van de komeet 55P/Tempel-Tuttle. Dat was dit jaar ook het geval, maar onze planeet bevond zich dit keer verder van het centrum af.
De meteorenzwerm heeft zijn bekendheid te danken aan twee meteorenstormen die in 1999 en 2001 plaatsvonden, waarbij duizenden meteoren per uur aan de hemel verschenen. De laatste jaren werd de zwerm steeds minder actief, maar dit jaar steeg de ZHR zoals verwacht werd weer. Een herhaling van de net genoemde ’topjaren’ komt er nog niet aan, maar als de voorspellingen kloppen kunnen we een ‘halve storm’ verwachten, net als in 1998 het geval was.
In dat jaar bewoog onze planeet zich door stof dat dateert uit 1333 en voor de verschijning van talloze vuurballen zorgde. Een groot aantal (amateur-)astronomen herinnert zich de Leoniden die in dat jaar verschenen als de mooiste exemplaren die ze hebben gezien in de afgelopen jaren. Verwacht wordt dat er in 2009 minder vuurballen gezien worden, maar het ZHR moet als het goed is ongeveer even groot zijn.
De voorspellingen zijn gedaan door Jeremie Vaubaillon van het California Institute of Technology in de Verenigde Staten. Hij had het wat betreft het ZHR van Leoniden dit jaar bij het juiste eind en kan deze op het uur nauwkeurig berekenen. “Met een programma breng ik de beweging van de stofsporen in kaart,” verklaart hij. “Op deze manier kunnen de banen van oude zwermen van stofdeeltjes ook berekend worden.”
Of de weergoden ons goed gezind zullen zijn is altijd de vraag, maar van de zon en de maan zullen we tijdens het maximum op 17 november 2009 in ieder geval geen last hebben. De zon verdwijnt op die dag namelijk al vroeg in de avond achter de horizon en de maan is niet zichtbaar, omdat het op dat moment Nieuwe maan is.
Vet! Als dit maar tegen die tijd nog een paar keer vermeld wordt, anders vergeet ik het gegarandeerd.. Tijd geleden met een meteoren regen heb ik er nog 1 uit elkaar zien vallen!
Duurt dat maximum maar 10 minuten?!
Het absolute maximum wel. Maar veel verschil is er niet.
maar er staat toch ” hoogtepunt van de bekende zwerm Leoniden volgend jaar rond de vijfhonderd vallende sterren per uur te zien.” hoe kan het dan minuten duren?
hatice, ik denk dat ze bedoelen op een uur tijd vallen er een vijfhonderdtal, maar tijdens die 10 minuten zal je bijvoorbeeld 250 van die 500 kunnen zien.
nix gezien :p
Tim, het is maar in 2009 😉
Hopelijk is dan niet bewolkt…
ik ben vreselijk nieuwsgierig wat wij dit jaar te zien zullen krijgen hopelijk is het dan helder,ik hoop dat iedereen er veel plezier aan zal beleven
echte naam jan