Afgelopen zaterdag om 9.06 uur Nederlandse tijd zijn mensen in de staat Colorado in de Verenigde Staten opgeschrikt door een heldere vuurbal die aan de hemel verscheen en even later explodeerde. De meteoroïde vloog met een snelheid van 51 kilometer per seconde door het luchtruim en was met een magnitude van -18 bijna honderd keer zo helder als de Volle maan. Astronoom Chris Peterson wist het stuk rots, dat op een hoogte van ongeveer 86 kilometer ontplofte, vanuit zijn woonplaats Guffey vast te leggen met zijn camera. Ruim een week geleden verbrande er nog een relatief grote meteoroïde boven Canada.
Vuurballen die zo helder zijn als dit exemplaar maken deel uit van een zeldzame categorie van meteoren die ook wel ‘superboliden’ worden genoemd. In feite zijn het kleine asteroïden die een doorsnede hebben van zo’n tien meter en meestal honderden tonnen wegen. Superbolides hebben invloed op seismografen en kunnen infrageluid produceren dat duizenden kilometers verder op te vangen is met detectors. Voorbeelden zijn de vuurbal die in 1997 boven de in Texas gelegen stad El Paso explodeerde en de superbolide die vorig jaar over een deel van Slovenië raasde. De vuurbal die op 6 december verscheen was op een afstand van vierhonderd kilometer ten zuiden van Guffey hoorbaar. Klik hier voor een geluidsopname.
Waarom zijn er toch zoveel vuurballen de laatste tijd?
Hebben deze bolide en die in Canada niet iets met elkaar gemeen?
Nou, dan moet ik straks rustig naar huis rijden, anders verbrand ik nog in de atmosfeer, met mijn 80 km. per uur.
On topic, ooit heb ik er ook eens een gezien. Ik kan niet wachten tot ik er weer een zie.
Ik zou me rot schrikken bij dit aanzicht. Wel erg alert van deze meneer. Ik hier geen aankondiging over gelezen. Ik kijk zoveel naar boven, helaas nog nooit zoiets dergelijks gezien.
@Gliese: ik denk dat ‘die meneer’ gewoon op één oor lag. De vuurbal is gefotografeerd met een all-sky camera.
Vloog dat ding ‘maar’ 51 kilometer per uur? Die dingen komen toch veel sneller binnen?
Excuses, het moest ‘per seconde’ zijn. Is aangepast!
Ik heb zoiets in aug/sep 1992 gezien in de Ardèche. Ik zag eerst een snelle lichtstreep die eerst feller werd, en na twee seconden in een witte flits eindigde. Zonder maar iets te horen. Leuke ervaring.
@Rick:
Dat kan, ze kunnen allebei oorspronkelijk b.v.b. van de zelfde asteroide afkomstig zijn. Maar dat kunnen we pas controleren als er ook van deze brokstukken op Aarde worden gevonden, zodat de samenstelling vergeleken kan worden.
is gewoon een alien die een foto met flits maakte. die lacht zich rot daaro.
Er is altijd wel iemand die een spaak tussen een discussie steekt.
ik vind dit lijp
dit is de beste site die ik ken