Extreem hete witte dwergster ontdekt

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

Astronomen van de Universiteit van Tübingen hebben bij een van de heetste ooit ontdekte sterren een onverwacht hoge concentratie van chemische elementen ontdekt. De witte dwergster KPD 0005+5106 heeft een oppervlaktetemperatuur van 200.000 graden Celsius. Het aandeel aan calcium en helium in de atmosfeer van dit heet object ter grootte van onze aarde overstijgt de in alle modellen van sterontwikkeling voorspelde concentraties duidelijk. De ontdekking met een ruimtetelescoop van de NASA stelt dus de bestaande modellen van sterontwikkeling in vraag.

Een witte dwergster ontstaat wanneer sterren door hun kernbrandstof heen raken. Ze stoten hun uitgebrand omhulsel af en worden op hun oppervlak korte tijd 100.000 graden heet. Sommige van hen, zoals KPD 0005+5106, doen er nog een flinke schep bovenop, zo deelde het Instituut voor Astronomie en Astrofysica van de Tübingese universiteit vandaag mee. Het onderzoek, dat is uitgevoerd door een werkgroep die onder leiding stond van astronoom Klaus Werner, wordt binnenkort gepubliceerd in het vakblad Astronomy & Astrophysics.

Deze post heeft 3 reacties

 1. Twix

  Kunnen witte dwergen nog activiteiten hebben zoals zonnevlammen?

 2. bladerunner

  Nee, want in een witte dwerg vindt geen kern fusie meer plaats en is daarom zo goed als in-actief. De hoeveelheid straling die ze nog uitzenden (soms slechts één miljoenste deel van dat van de zon) is afkomstig van de opgeslagen energie als gevolg van de sterke compressie van de materie. Een witte dwerg bestaat uit gedegenereerde materie. D.w.z: losse atoom kernen en samengeperste elektronen (die cirkelen dus niet meer rond de kernen)
  En tussen twee haakjes: de titel is nogal misleidend (net als op space.com), want deze ster is al in 1985 ontdekt. Alleen heeft men nu pas dus de temperatuur kunnen vast stellen.

 3. elswittem

  Hallo! 

  Sorry om niet ontopic te reageren, maar ik was hier aan het rondsurfen, ben voorheen nog hier geweest en nu kon ik niet meer binnen geraken omdat ik mijn oud paswoord en inlognaam vergeten was, en wist niet meer welk email adres ik gebruikte.

  Is lang geleden

  Weet iemand een idee om een extra inkomen te verdienen, ik ben op het moment in geldgebrek na het overlijden van mijn man. Ik heb een zoon van 8 jaar dus alle tips zijn welkom!

  bedankt om mij te helpen,

  Els Wittem

Reacties niet meer mogelijk.