Hubble ziet ‘sneeuwbal’ in de ruimte

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

De bolvormige sterrenhoop M13, welke zich op een afstand van 25.000 lichtjaar van de aarde bevindt in het sterrenbeeld Hercules, is op een heldere avond in de zomer al een prachtig schouwspel door een redelijk grote telescoop. Maar de bekende Hubble Space Telescope, die volgend jaar een onderhoudsbeurt zal krijgen, doet er nog een schepje bovenop. Op een nieuwe opname die bestaat uit foto’s die zijn gemaakt tijdens vier observaties die in de afgelopen jaren werden uitgevoerd, is de honderdvijftig lichtjaar brede ‘sneeuwbal’ van sterren beter te zien dan ooit tevoren.

M13 is één van de tientallen bolvormige sterrenhopen die te vinden zijn in ons melkwegstelsel en deel uitmaken van een groep objecten die de meest oude sterren bevatten die in het universum te vinden zijn.Verondersteld wordt dat dergelijke clusters al geboren werden voordat de eerste sterren in onze Melkweg ontstonden. De foto’s werden tussen 1999 en 2006 gemaakt met de Wide Field Planetary Camera 2 en de Advanced Camera for Surveys van de bijna negentien jaar oude ruimtetelescoop.

Klik op de onderstaande afbeelding voor een grotere versie.

Dit bericht heeft 6 reacties

  1. Jonathan D'haese

    Is zo’n sterrenhoop echt zo’n perfecte bol? Of zijn de andere lichtpunten buiten de cirkel weggetrukeerd?

  2. astroy

    dat is hoe je t met een telescoop ziet.
    een telescoop kijkt niet zomaar vierkant.

  3. Rick

    Ehm Roy, waarom kijkt de Hubble niet zomaar vierkant? Volgens mij is de buitenkant op deze foto er gewoon van af gesneden. Alleen door een oculair zie je een rond beeld en je gaat me niet wijs maken dat de foto’s van de Hubble door een enorm oculair worden genomen.

  4. bladerunner

    Ehm Rick
    Even los van het feit in hoeverre deze foto bewerkt is:
    Het oorspronkelijke beeld van een telescoop of fotocamera is wel degelijk rond.
    Want je beeldveld wordt bepaald door de lenzen. De lens v/e gewone fotocamera is rond, maar dat wat je fotografeert is een vierkant beeld. (de rest van de lichtstralen vallen er buiten)
    Bij een telescoop echter is het een rond beeld dat meestal (omdat we dat gewent zijn) alleen dat deel bevat van het vierkant dat er in past. Alleen nu dus niet, en dat komt een beetje vreemd over. Vermoedelijk is dit gewoon zo gedaan om van een “sneeuwbal” te kunnen spreken. (En nu maar HOPEN dat we een keertje een witte kerst krijgen)

  5. Jonathan D'haese

    Helemaal eens met bladerunner 🙂 op naar een witte kerst!

Reacties zijn gesloten.