Wetenschappers tasten nog steeds in het duister wat betreft de vondst van een mysterieuze lichtflits in het universum die bijna twee jaar geleden voor het eerst werd geobserveerd door de Hubble Space Telescope. Het object dat de flits lang geleden veroorzaakte zou deel uitmaken van een geheel nieuwe klasse die bestaat uit nog niet eerder waargenomen stellaire fenomenen, zo vermoeden onderzoekers. Het licht van de explosie werd op 26 februari 2006 opgevangen door de ruimtetelescoop, waar men al vaker op explosies of overblijfselen daarvan mee is gestuit. Maar SCP 06F6, zoals het object wordt genoemd, was wel een heel bijzonder exemplaar.
Diens helderheid steeg in honderd dagen aanzienlijk en in datzelfde tijdsbestek werd het object vervolgens weer zwakker, iets wat men nog niet heeft kunnen verklaren. De helderheid van supernovae piekt doorgaans na minder dan zeventig dagen en een zwaartekrachtlens kan de ‘dader’ ook niet zijn. “We hebben nog nooit iets dergelijks gezien,” zei Kyle Barbary van het Lawrence Berkeley National Laboratory op de 213e bijeenkomst van de American Astronomical Society in Californië. De spectrale ‘vingerafdrukken’ die astronomen hebben kunnen verzamelen, heeft men nog niet weten te koppelen aan bepaalde chemische elementen. De lijnen zouden volgens de onderzoekers kunnen duiden op de aanwezigheid van moleculaire koolstof, maar ook daar bestaat onzekerheid over.
De Hubble stuitte op het object tijdens observaties aan een cluster van sterrenstelsels dat zich op een afstand van acht miljard lichtjaar van de aarde bevindt in het sterrenbeeld Boötes, maar het kan zich overal bevinden, zelfs in de ‘halo’ die onze Melkweg omgeeft. De lichtflits kan veroorzaakt zijn door een koolstofrijke ster waarvan de kern ooit ineenstortte, een botsing tussen een witte dwergster en een asteroïde, of een zwart gat en een witte dwerg die met elkaar in botsing kwamen, maar vooralsnog weet niemand zeker wat voor object de geheimzinnige explosie daadwerkelijk veroorzaakt heeft. Wordt ongetwijfeld vervolgd..
Buitenaardsen die gebruik maken van een zwart gat?
@Solar: dat is natuurlijk niet waarschijnlijk, maar die honderd dagen zetten je toch aan het denken..
Als ik heel eerlijk ben is de opmaak van de artikelen niet erg mooi. Door het ontbreken van alinea’s krijg je 1 lange lap tekst en dat leest niet lekker. Verder ben ik als liefhebber van sterrenkunde natuurlijk blij dat AstroVersum weer terug is, hoewel ik eerlijk gezegd niet eens wist dat AstroVersum uberhaupt verdwenen was 😉
Klopt DaMatriX, heb het veranderd!
dubbel ster of misschien wel een cluster sterren bij elkaar die samen om elkaar heen draaien??
Star Wars? :p
tijd voor “The Omega Directive” ? 😛