Onze Melkweg roteert sneller rond zijn as dan gedacht, zo blijkt uit een nieuwe studie. Door die snellere rotatie neemt de massa van ons sterrenstelsel met de helft toe en stijgt de kans op een intergalactische botsing. Een internationaal team van astronomen stelde dankzij zeer precieze metingen met radiotelescopen vast dat onze Melkweg 161.000 km per uur sneller roteert, wat veel meer is dan tot nu toe aangenomen. De snelheid van de rotatie omheen de eigen as bedraagt aldus 965.000 km per uur. De massa van ons sterrenstelsel is daardoor ook 50 procent hoger dan gedacht, zei astrofysicus Mark Reid van het Harvard-Smithsonian Centre for Astrophysics.
Door die grotere massa staat het melkwegstelsel op gelijke voet met onze buur, het Andromedastelsel. “Wij zullen de Melkweg nooit meer bezien als het kleinere broertje van onze naburige sterrenstelsels”, zei Reid. Die grotere massa betekent ook dat ons sterrenstelsel een grotere aantrekkingskracht heeft, wat de kans op een botsing met ons buurstelsel of kleinere sterrensterrenstelsels in de buurt verhoogt. Ons zonnestelsel bevindt zich op zowat 28.000 lichtjaar van het centrum van de Melkweg. De bevindingen van de onderzoekers werden gisteren bekendgemaakt op een jaarlijkse bijeenkomst van de American Astronomical Society.
Waar precies geldt die snelheid? Draait onze zon met die snelheid zijn rondjes? Of is het ergens aan de rand van de Melkweg? Graag meer duidelijkheid.
De rotatiesnelheid van de Melkweg varieert per afstand tot de kern. Sterren langs de rand draaien langzamer (maar soms sneller als het gebied een hogere dichtheid heeft) Ons zonnestelsel draait elke 225/250 miljoen jaar om de kern met een snelheid van ± 792.000 km/u (220 km/s).
Blijft dus nog steeds de vraag: waar geldt nu precies die genoemde snelheid van 965.000 km/u ? Het is dus niet onze zon, maar blijkbaar een punt in de Melkweg dat verder vanaf het centrum ligt dan de zon. Toch de rand?
De snelheid waarmee wij rondjes maken (792.000 km/u) was overgenomen uit de Wikipedia. Maar als deze nog niet is aangepast met deze nieuwe waarden (en daar lijkt het op), moeten we dus 161.000 km/u erbij tellen. Je komt dan op 953.000 km/u. Aangezien de afstand van ons zonnestelsel tot de kern op ±28.000 lichtjaar wordt gesteld (in de Wiki staat echter 26.000 (±1400 l.j.) kunnen we wel aannemen dat de rotatie snelheid van 965.000 geldt voor de “directe omgeving” van onze zon.
Ik dacht altijd dat melkweg voorheen sowieso al meer massa had dan Andromeda. De melkweg is fysiek misschien kleiner en met minder sterren (200 a 400 miljard tov 1 biljoen bij Andromeda), maar de Melkweg is veel dichter en bevat meer massa aan donkere materie. Dat was de uitgangssituatie voor dit nieuwsbericht. ALs de melkweg nu sneller draait en men denkt dat het hierdoor 50% meer massa bevat dan moet de Melkweg minstens 2 tot 2,5x zo massief zijn als Andromeda. Grootte zegt niets in het Heelal. Massa is altijd de sleutel. Een zwart gat van 50km doorsnee kan ook een ster van miljoenen km doorsnee verorberen.
Dit werd in 2006 al gestaafd: zie http://www.space.com/scienceastronomy/060221_stues_dark_matter.html
toen was de melkweg al massiever, nu het anno 2009 50% massiever wordt geacht moet het dus nu wel 2 tot 2,5x massiever zijn dan Andromeda.