Rusland wil aards leven sturen naar Marsmaan Phobos

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

Het lijkt erop dat Rusland definitief van plan is om dit jaar een robotmissie richting onze buurplaneet Mars te lanceren die bekend staat onder de naam Phobos-Grunt, welke in oktober van dit jaar van start zou moeten gaan. Als men op schema blijft lopen zal in augustus 2010 bij de rode planeet een ruimtesonde arriveren, die vergezeld zal worden door de Chinese satelliet Yinghou-1. Deze zal zich bezig gaan houden met de vroegere aanwezigheid van water op het Martiaanse oppervlak. Phobos-Grunt zal ook in een baan rond Mars gebracht worden, maar men is ook van plan om het te laten landen op één van de twee manen van de planeet: Phobos.

De sonde moet verschillende bodemmonsters verzamelen, die naar alle waarschijnlijkheid tijdens een passage langs de aarde in juli 2012 ‘afgeleverd’ zullen worden. Maar wat nog opmerkelijker is te noemen, is dat de Russen een zogeheten ‘bio-container’ mee willen sturen met aan boord dertig kleine buizen die talloze aardse organismen bevatten. Het zullen bacteriën zijn die er bekend om staan dat ze in zeer extreme omstandigheden kunnen overleven. Het project, dat het in het teken zal staan van het Living Interplanetary Flight Experiment, moet wetenschappers meer vertellen over de oorsprong en ontwikkeling van het leven dat op onze planeet te vinden is.

Echter is het nog niet helemaal zeker of Rusland daadwerkelijk levensvormen naar het oppervlak van Phobos gaat verschepen. Hoewel de kans gering is dat de organismen zich aan kunnen passen aan de omstandigheden op de Marsmaan, zijn er regels opgesteld wat betreft het brengen van aards leven naar andere werelden. De The Planetary Society, dat het experiment zal leiden, zal zich daar de komende tijd over gaan buigen. Vooral Amerikaanse wetenschappers hebben negatief gereageerd op de plannen van de Russen, maar dat is gezien de verhouding tussen beide landen wel te begrijpen. Op de vraag of er over enkele jaren aards leven te vinden is op Phobos hebben we dus voorlopig nog geen antwoord.

Deze post heeft 7 reacties

 1. Jonathan Dhaese

  …zijn er regels opgesteld wat betreft het brengen van aards leven naar andere werelden…

  Welke regels? Dat is het eerste wat ik hierover hoor?

 2. wim vermeulen

  waarom niet aards leven naar een anderen planeet zoals mars er staat nergens dat het niet mag dit komt alleen van de groot machten rusland amerika
  die zeggen dat dat niet mag maar ik ben een voorstander om aards leven daar naar toe tebrengen over een aan tal jaren is de aarde toch over vol dus kunnen we daar opnieuw beginnen maar dan zonder ruzie,s

 3. Rik

  Net alsof er nooit strijd is geweest om de macht. Dat zit nu eenmaal in de mens en zal niet veranderen. Ik snap dan ook niet waarom er zo nodig geleefd zou moeten worden op Mars, terwijl de omstandigheden op onze buurplaneet compleet anders zijn dan op aarde. Succes daar, maar dat geld kunnen we beter besteden aan het sparen van onze eigen planeet.

 4. Gliese

  Er zijn ontzettend veel interessante manen, Phobos behoort niet tot mijn favorieten. Wordt tijd voor een bemande vlucht naar Mars. Alleen die terugreis he! 😉

 5. Hans

  Wellicht handig om eerst eens te kijken wat er daar te vinden is. Stel dat die Russische sonde crasht op Mars zelf, al het leven wat we daarna nog op mars vinden KAN dan van die sonde afkomstig zijn.

 6. Pavre

  ik snap dat ze het als “gevaarlijk” zien om daar iets uit te zetten…je weet niet wat de gevolgen zijn..
  kijk naar australië waar ze konijnen hebben laten lopen..kompleet een plaag..
  Ik zou idd liever zien dat ze naar mars zouden gaan en dan wel zelf.. zonder andere organismen..

 7. Piet

  het zou pas erg zijn als het op europa (maan) crasht, daar achtten wetenschappers leven meer dan op mars.

Reacties niet meer mogelijk.