Onderzoekers waarschuwen voor rampzalige zonnestorm

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

Een nieuwe studie die is uitgevoerd door onderzoekers van de National Academy of Sciences heeft aangetoond dat uitbarstingen op de zon rampzalige gevolgen kunnen hebben in de toekomst. De voorspelling is deels gebaseerd op een heftige zonnestorm die in 1859 plaatsvond en problemen met elektriciteitkabels in Europa en de Verenigde Staten veroorzaakte. Daardoor woedden er lange tijd grote branden. Volgens wetenschappers kan een dergelijke storm, die mogelijk plaats gaat vinden tijdens het volgende zonnemaximum in 2012, catastrofale verstoringen veroorzaken op sociaal en economisch gebied.

Wanneer de elfjarige zonnecyclus zijn maximum bereikt, kan onze ster krachtige magnetische stormen veroorzaken die fataal kunnen zijn voor satellieten, mensen in de ruimte in gevaar kunnen brengen en communicatiesystemen op de aarde kunnen verstoren. De onderzoekers hebben berekend dat in de Verenigde Staten alleen al meer dan honderddertig miljoen mensen zonder stroom kunnen komen te zitten als er een krachtige zonnestorm ontstaat. “Het drinkwater zal door het uitvallen van de elektriciteit vervuild raken en etenswaren en medicijnen zullen niet meer gekoeld kunnen worden,” valt te lezen in hun rapport. “De samenleving zal niet meer gebruik kunnen maken van talloze voorzieningen die het nodig heeft.”

Uit voorspellingen die zijn gedaan door verschillende wetenschappers is gebleken dat het maximum van de cyclus waar de zon nu in zit hevig zal zijn. Het laatste hevige zonnemaximum vond in 1958 plaats, toen zelfs in Mexico noorderlicht waar werd genomen. Men denkt dan ook dat 2012 gepaard zal gaan met een groot aantal uitbarstingen op onze ster, waarbij een behoorlijke hoeveelheid elektrisch geladen deeltjes de ruimte in wordt geblazen. Het magnetisch veld van onze planeet beschermt de aarde tegen deze deeltjes, maar kan bij zware stormen niet alles tegenhouden. Overheden doen er volgens de onderzoekers dan ook verstandig aan om goed voorbereid te zijn. “Er zullen gedetailleerde voorspellingen moet worden gedaan om ervoor te zorgen dat men de controle niet zal verliezen.”

Deze post heeft 35 reacties

 1. Jonathan Dhaese

  Kunnen we niet proberen een satelliet te lanceren die deze straling al in de ruimte gedeeltelijk neutraliseert zodat onze atmosfeer kleinere hoeveelheden moet zien te verwerken?

 2. Rik

  Hoe wil je dat doen, Jonathan? Een satelliet van enkele tienduizenden kilometers lanceren?

 3. Jonathan Dhaese

  Rik, kunnen twee satellieten die met elkaar in verbinding staan de straling tussen hen niet neutraliseren?

 4. spaceman

  Goh, gaan als die onheilsprofeten toch gelijk krijgen met hun 2012 voorspellingen.

 5. pavre

  weer een “zonne”storm in een glas water =)

 6. bladerunner

  @Jonathan Dhaese:
  We zijn niet eens in staat om de bemanning van één ISS station 100% te beschermen. Laat staan een hele planeet. Als dit nu het Startrek universum was dan hoefde alleen maar “Make it so” te zeggen.

 7. Jonathan Dhaese

  Is het een geval van niet kunnen of van niet willen? Het ISS zit gedeeltelijk in de atmosfeer waardoor deze geniet van een gedeeltelijke bescherming en de zon weliswaar zware gevolgen kan hebben op de apparatuur maar meestal gebeurt dit niet. Daarom zou het misschien te veel kosten voor toch bijna nooit van dienst te zijn. Als alle slimme koppen op aarde nu samenkomen en een budget krijgen dat evenwaardig is aan dat van de LHC denk ik wel dat dit mogelijk is tegen 2012.

 8. Patrick

  Heerlijk, kun je in 2012 weer mensen groeten en begroet worden zonder dat iedereen in z’n mobiele telefoon is weggedoken. Het zal zo’n vaart allemaal wel niet lopen. Als het in 1958 ook gebeurd is, zo erg was het ook weer niet, aangezien we nog steeds leven en onze steden er nog steeds staan. Maar misschien wel zinvol om een noodvoorraadje aan te leggen. Beetje extra water in jerrycans, extra kaarsen voor licht en warmte en voldoende droogvoer waar je een tijdje mee kunt doen.

 9. dab

  Is het nou 1959 of 1859?

 10. Tim

  Allebei.

 11. bladerunner

  Jonathan:
  Zelfs al zouden we het kunnen; je hebt er in principe “alleen maar” dikke platen voor nodig om in ieder geval een deel tegen te houden (neutraliseren zou n.l. ongewenste neven effecten kunnen hebben omdat je daar weer een soort van “anti-straling” voor nodig zou hebben) denk ik dat de kosten niet opwegen tegen het resultaat. Gevaarlijke zonne stormen zijn n.l. vrij zeldzaam. Als het werkelijk effectief en redelijk goedkoop zou zijn, waarom hebben we dit dan allang niet gedaan? Nu is men steeds bang dat allerlei elektronica op hol slaat, maar men doet er verder niets aan omdat het waarschijnlijk niet effectief gedaan kan worden.

 12. Stijn

  is het in feite niet gewoon een gigantische emp die op ons af word geslingerd?
  want in dat geval zal de meeste aperatuur beschermd worden door hun eigen magnetisch veld,
  daarnaast heb je ook nog het kooi van faraday idee… auto’s en andere metalen constructies zullen veel absorberen en omleiden…
  De dreiging kan nooit zo groot zijn…

  doet me trouwens wel denken aan die mayaanse kalender die ophielt in 2012, en dat dat wel eens het einde van de wereld in kon luiden… zou toch geweldig zijn als het echt zo was, eerste toekoemst voorspelling die 100% uitkomt… en tegelijk de laatste

 13. Jonathan Dhaese

  Stijn, het leuke van de zaak is dat de maya’s nooit (nee nooit) hebben gezegd dat de wereld zou vergaan in 2012. Hun kalender stopte toen en aangezien het volk 2000 jaar geleden leefde, hadden ze er toen geen nood aan om een nieuwe kalender te bedenken… Wij maken nu toch ook geen kalenders voor bvb. het jaar 2020 (waarmee we niet aannemen dat we tegen dan dood zullen zijn)

 14. Stijn

  daar ben ik me van bewust,
  maar in tegenstelling tot de meeste kalenders, die wel een begin hebben (namelijk als ze ingesteld zijn), of eigenlijk helemaal geen begin, of eind…. (zoals de victoriaanse kalenender, die iedere mogelijke dag een maand jaar etc kan geven) heeft de mayaanse kalender een gezet einde…

  daarbij besef ik ook dat het een interpretatie is die de doemdenkers van tegenwoordig aan dit feit hebben toegeschreven… mensen beweerden ook dat de dag des oordeels zo’n 9 jaar geleden had moeten plaats vinden (2000 jaar na de geboorte van christus)

  ow, dat doet me trouwens wel denken, recent onderzoek wees uit dat hij… zoveel jaar later geboren was (msgien 12, weet ik niet zeker)
  mischien extra reden om de apocolypse theorie te ondersteunen…

  (note, ik ben geen doemdenker… maar dit kwam gewoon in me op)

 15. Jonathan Dhaese

  Stijn,

  Het feit dat wij waarde hechten aan het getal 2000 (2000 jaar na geboorte van Jezus) heeft enkel te maken met het feit dat wij door de loop van de geschiedenis beland zijn in een decimaal getallenstelsel. Stel dat we voor een twaalfdelige getallenstelsel hadden gekozen (zoals lang het geval was geweest omdat twaalf veel meer delers heeft dan tien), had tweeduizend niets van betekenis gehad. Vanuit deze visie is het gewoon onmogelijk te geloven dat God net als ons een decimaal stelsel gebruikt en dat er 2000 jaar (ipv 500, 1000, 666 of 3000 jaar) nodig is om te wachten op een apokalyps.

  Naar mijn mening zal 2012 vlekkeloos voorbij gaan en zullen alle doemdenkers denken: o jee we hebben een fout gemaakt, misschien is er een fout gebeurd bij het definiëren van 2012 als einddatum (aangezien de Maya’s niet werkten in aantal jaren voor of na Christus), zullen ze een fout ontdekken en zal er tijdens de eerste maanden van 2013 gepubliceerd worden dat de nieuwe Apokalyps van de Maya’s gepland is voor 2020.

  (Zie dit niet als een persoonlijke aanval op jou, Stijn. Het is meer mijn persoonlijke twijfel over dat doemdenken dat ik even uit de doeken doe)

 16. Stijn

  ow, ik neem het heus niet persoonlijk hoor, ik speculeer gewoon…
  persoonlijk ben ik van mening dat heel het doemdenken geen zin heeft,
  de wereld stond al aan de afgrond op het moment dat het geld werd uitgevonden
  en met de indistruele revolutie zijn we gesprongen… t is slechts een questie van wachten op de klap

  verder, wil ik nogmaals zeggen dat ik vind dat de waarschuwing die word gegeven misschien enigsinds overdreven is. en misschien kan het uitvallen van massacomunicatie, en veel van de technologie wel een oplossing zijn, volgens mij zijn we veels te veel linear aan het denken in plaats van te proberen een afslag te nemen, en misschien de klap te verzachten waar ik op zit te wachten…

 17. Fakkel

  De aarde heeft in het verleden al wat mee gemaakt. De zeer diepe boringen die ze op verschillende plaatsen op de wereld uit gevoerd hebben bewijzen wat er in het verleden gebeurd is op onze aarde. Het is niet alléén de zon die in het verleden rampen veroorzaakt heeft, ook de aarde heeft en kan opnieuw open scheuren en er voor zorgen dat de wereld weer één zure lollie word waar leven op een laag pitje komt te staan. De zon doet inderdaad een beetje raar, omdat we het niet gewoon zijn dat onze voorspellingen niet verlopen zoals wij het willen. Dat zijn nu eenmaal natuurkrachten waar wij géén vat op hebben en misschien maar goed ook. Maar dat er zich vroeg of laat een catastrofe zal voordoen is nogal duidelijk. Pluk de dag !!!!

 18. Jonathan Dhaese

  Fakkel,

  Ik heb nog nooit gehoord van de aarde die opengescheurd is. Kan je eens een link naar een artikel daarover geven?

 19. Fakkel

  Jonathan,
  Ik kijk zeer veel naar wissen.de op Pro sieben of N24 of andere Duitse zenders. De aarde heeft al veel mee gemaakt en heeft zich al op verschillende plaatsen op de aarde open gescheurd met desastreuze gevolgen die het leven voor meer dan 10.000 jaren onmogelijk gemaakt heeft. Volgens hun onderzoek zou het ontstaan van deze catastrofen te wijten zijn aan een onderaardse en plaatselijke overhitting, die tot dit fenomeen leiden. De naam van deze vorming heb ik vergeten.Het is dus niet te vergelijken met vulkaan toestanden die een kanaal maken naar het oppervlak. Het is dus op een zeer grote ondergrondse plaats waar de druk zo groot word, dat de hele massa explodeert . het is géén fabeltje hoor. Er zullen wel meer leden zijn die dit fenomeen kennen.

 20. Stijn

  nah, we weten allemaal wel dat de aarde niet de veiligste plek is om te leven… maar, eigenlijk is er in het hele heelal geen veilig plekje te vinden… we zullen moeten accepteren dat de soort homeo sapiens sapiens op een dag zal uitsterven… of het nu in 2012 is, of volgende week…
  That’s life…

  maar bedenk wel. de kans is nog altijd groter dat je door een auto word overreden…

 21. Trrtim

  Kan je niet gewoon een soort van mega sensor de ruimte inschieten die de wisselingen van de uitstoot van de zon vergeeft daaruit kan je kijken waarneer het ernstige gevolgen kan hebben voor onze planeet.

 22. josentina

  Het valt mij op, dat er in dit artikel 3 jaartallen vermeld, die mij iets zeggen en beverstigen dat de zonnestorm een verschijnselis dat binnen het leven in de kosmos een natuurlijk proces is, dat een invloed zal hebben op de evolutie van de mensheid . Dat de materiele wereld er wellicht ernstig verstoord door raakt, ach, elke verandering wekt weerstand nietwaar…..
  Het jaartal 1859 valt samen met het begin van het Michaëltijdperk, 1958 (dezelfde cijfers in ander volgorde!) is de periode waarin verschillende spirituele tradities op grote in de balngstelling kwamen – en 2012 eindigen verschillende kosmische cycli. Van alle drie de jaartallen zijn de cijfers bijelkaar opgeteld 5 ! over 3 jaar kunnen we het weten!

 23. Jonathan Dhaese

  josentina, het feit dat 1859 en 1958 dezelfde cijfers in een andere volgorde zijn, is zuiver toeval. Hadden we als mensen bijvoorbeeld een binair systeem gehanteerd hebben (door de geschiedenis bepaald), zouden deze cijfers niets met elkaar gemeen hebben.

  Over het optellen van de getallen pas je gewoon je eigen regeltjes toe. Dat 1958 en 1859 tot hetzelfde getal komt, is logisch. Daarom zijn het ook jaartallen die bestaan uit dezelfde cijfers maar in een andere volgorde. Als ik deze cijfers echter optel, kom ik aan 1+9+5+8=23; (ik weet wel dat 2+3 daarna 5 is, maar dit doet niets ter zake, zo kan je in alles een verband zoeken). 2+0+1+2 is inderdaad wel 5.

 24. Aika

  Het blijft gewoon lachwekkend dat mensen van alles proberen te verzinnen met jaartallen. Iets wat door de mensheid bedacht is heeft niks te maken met het verloop van zonnecyclussen.

  Een zonnestorm is alleen rampzalig omdat mensen zo afhankelijk zijn geworden van elektricitiet. Zonnestormen worden pas levensgevaarlijk wanneer het magnetisch veld van de Aarde uitvalt en dat zal ook in de toekomst gebeuren en dat is in het verleden al eens eerder gebeurt. Doordat de het magnetisch veld van polen wisselt.

 25. Jonathan Dhaese

  En zelfs dat heeft het leven op aarde overleefd. 🙂

 26. Anoniem

  Deze reactie voldeed niet aan onze huisregels en is verwijderd.

 27. Marijke

  Deze reactie voldeed niet aan onze huisregels en is verwijderd.

 28. Yochem

  Deze reactie voldeed niet aan onze huisregels en is verwijderd.

 29. Patrick

  Da’s nou gek. Als kind zei ik ooit eens tegen een ouder iemand: wat nou als de wereld stil komt te staan, niet meer draait? Met als antwoord: dat bestaat niet, en dat gebeurd ook niet.
  Ineens denk ik daaraan terug, als ik lees over de Pool wisseling.
  We zullen zien. Ik zou het wel erg balen vinden, al die mooie vrouwen uit ons leven :'(

 30. Mb

  @ Aika nasa heeft bewezen dat het omkeren van de polen wetenschappelijk helemaal niet mogelijk is ook staat er letterlijk op hun website Nothing bad will happen in 2012 ik denk dat de mensheid anders hier ook al allang op had ingespeeld en bezig was gegaan met het ontwikkelen van dingen die dit tegen kunnen gaan. het is namelijk zo dat de maya kalender allereerst al niet klopt hij eindigd niet in 2012 maar pas rond 2200 ook is het verhaal van de maya,s in verband gebracht met het verhaal over een planeet nibiru die de aarde zal raken hierdoor hebben ze weer een goede reden om te zeggen dat de aarde vergaat

 31. ziggy

  1) De polen zijn allang een keer omgedraaid
  Paleomagnetische bewijzen
  In begin van de jaren 50 keerde het tij met de ontdekking van paleomagnetisme als bewijs dat voor continentale drift. In het aardse verleden is het aardmagnetisch veld meerdere keren omgedraaid. De huidige magnetische Noordpool ligt nu nabij de geografische Noordpool. Vroeger was het ook andersom: een huidig kompas zou het zuiden aanwijzen als de magnetische Noordpool. Het aardmagnetisch veld wordt vastgelegd in stollinggesteenten, waarvan het ijzer (vooral het mineraal magnetiet) zich richt volgens het dan heersende magnetische veld. Daarvoor moet de temperatuur van het lava eerst onder de 580°C komen (het Curie punt). Is de lava eenmaal gestold, dan verandert de richting van het vastgelegde magnetische veld niet meer, tenzij het weer wordt verhit tot boven het Curie punt. Naast het bepalen van deze polariteit, is ook het bepalen van de breedtegraad van afkoelen van het stollingsgesteente mogelijk.

  Uit studies in de jaren 50 van de Brit Runcorn en collega-wetenschappers bleek dat de positie van de Noordpool niet constant was op basis van stollingsgesteentes uit meerdere geologische periodes. Dit kon twee dingen betekenen: het verplaatsen van de polen over de aardbol of het verplaatsen van het continent. Het verplaatsen van polen is beperkt en dus verplaatsen de continenten zich. Toen ook nog eens bleek dat het traject van de Noordpool op basis van Europese en Noord-Amerikaanse stollingsgesteenten een andere baan volgde, was het bewijs onomstotelijk. Het bestaan van meerdere Noordpolen is onmogelijk, dus was dit het bewijs voor het openen van de Atlantische Oceaan. Toch werd de theorie van de bewegende continenten nog niet in de armen gesloten.
  2) 2012 is niet het einde van de wereld het is een nieuwe start volgens de Maya’s.
  3) Nibiru zal de aarde niet raken. Nibiru is een planeet die in een andere baan draait en eens in de zoveel tijd zichtbaar wordt.

  Waarom worden dit verborgen voor ons en dit is geen doemdenken…
  artikelen worden van het internet gehaald wanneer deze enige bedreiging vormen tegen het vinden van de waarheid.

  voorbeeld is hier te vinden http://www.nujij.nl/planeet-x-nibiru-ontdekt-door-amateur-met.3271970.lynkx

 32. bladerunner

  “Nibiru zal de Aarde niet raken”. Dat klopt, want iets wat niet bestaat kan niet botsen. Nibiru is iets dat thuishoort in een geloof of astrologie. Er zijn talloze beschavingen (o.a. de Babyloniërs) die het woord Nibiru gebruiken. Als er een nieuw object ontdekt word moet je op de site van NASA zijn, en niet nujij.nl
  Er wordt helemaal niets van het internet verwijderd, dat heeft geen nut want als we echt worden bedreigt komen we daar toch wel achter.

 33. Rich

  Nog liever vandaag dan morgen met die handel. We leven nu als een stel afhankelijke zombies. Het ruimt ook prima op en zal de bevolkingsgroei weer op normale propportie brengen. Al dat gezeur over bang zijn en paniek. Het is gewoon nodig dat het uitdunt. Zoals het nu gaat kan het ook niet voort blijven gaan.

 34. pythia

  ik ben het grotendeels met rich een we zijn inderdaad een stel zombies afhankelijk gemaakt van media computers en telefoons ik mis de gewone gesprekken in de bus die mensen nu met de telefoon doen uitdunnen is waarschijnlijk de enige oplossing

 35. RK

  De regering doet er alles aan om ons vooral zombies te laten blijven. Een afhankelijk volk is namelijk een kneedbaar volk en via de TV, radio en krant kunnen ze ons alles laten geloven wat ze willen. Of zoals Rutte onlangs tegen de Paus zei:”hou jij ze dom, dan hou ik ze arm.”.

Reacties niet meer mogelijk.