Venus had mogelijk continenten en oceanen

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

De planeet die nu ook wel de ‘duivelse’ zusterplaneet van de aarde wordt genoemd, is wellicht ooit bewoonbaar geweest, zo blijkt uit gegevens van de ruimtesonde Galileo die in 1990 verzameld werden en opnieuw onder de loep zijn genomen door onderzoekers. Het vaartuig passeerde Venus toen het op weg was naar gasplaneet Jupiter en zag in infrarood licht tekens van graniet op diens oppervlak. Een internationaal team van wetenschappers, dat onder leiding stond van George Hashimoto van de Universiteit van Okayama in Japan, heeft hoog gelegen gebieden op de planeet ontdekt die minder infrarode straling uitstoten dan lager gelegen delen van het Venusiaanse oppervlak. Men denkt dat dit verschil veroorzaakt wordt door de aanwezigheid van onder meer graniet, dat water nodig heeft om te ontstaan.

Galileo was de eerste ruimtesonde die in infrarood licht een bliek wierp op Venus. Voordat de planeet onderzocht werd, dachten wetenschappers dat diens uit wolken van zwavelzuur bestaande atmosfeer alleen te doordringen was met behulp van een radar. Het tegendeel bleek echter waar. “Hoewel de verkregen infraroodbeelden ons veel kunnen vertellen over het oppervlak van de planeet, verklaart ons onderzoek niet alles,” zei onderzoeker Seiji Sugita van de Universiteit van Tokio. Volgens hem houdt de volgende stap in dat de opgestelde modellen vergeleken worden met de gegevens die zijn verkregen met de Venus Express, een ruimtesonde van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA die al enkele jaren in een baan om de planeet draait, en met de in Japan ontwikkelde Venus Climate Orbiter, welke in 2010 gelanceerd zal worden.

De mogelijke aanwezigheid van graniet op Venus suggereert dat er ooit tektonische platen en continenten op onze zusterplaneet zijn geweest, alsmede water en koolstof tussen de mantel en de Venusiaanse atmosfeer. Op dit moment is de planeet warm en droog met een dampkring die voor 96 procent bestaat uit koolstofdioxide en een oppervlak dat een temperatuur heeft van 460 graden Celsius. Toch denken sommige wetenschappers dat onze buurplaneet ooit op de aarde heeft geleken. Volgens geofysicus Norm Sleep van de Universiteit van Stanford is het goed mogelijk dat Venus ooit helemaal onder water heeft gestaan. “Maar daarover kan nog geen uitsluitsel worden gegeven, omdat het niet bekend is hoe hoog temperatuur op de planeet in het verleden was,” zei hij. De mogelijke oceaan kan dertig tot honderdvijftig graden Celsius warm zijn geweest.

Deze post heeft 8 reacties

 1. Gliese

  Erg interessant stukje. Helaas kan men alleen maar gissen. Ik ben ervan overtuigd dat Venus ooit een interessante planeet is geweest. Momenteel is het een hel.

 2. Patrick

  Hoe warm zou het op Venus zijn indien de atmosfeer vergelijkbaar zou zijn met dat van de Aarde?

 3. Predator

  Ik zie het al voor me: als de zon opzwelt in de toekomst begint de aarde te lijken op Venus en worden de omstandigheden op verschillende manen (Titan, Europa, Enceladus) aards. Zou niet eens zo onlogisch zijn.

 4. Rik

  @Patrick: een graad of 200?

 5. Twix

  Ik denk toen de zon nog jong was toen het nog niet veel warmte had dat Venus leven had en dat de Aarde en Mars een hoopje ijs waren.

 6. starlord

  @ twix, denk het ook, zal vast ook wel zo zijn..
  en zoals Predator al aangaf, zal Aarde in de (verre) toekomst vast ook meer op Venus gaan lijken en andere verdere planeten of manen zullen meer op aarde lijken, denk ik. Maar daar hoeven we ons voorlopig geen zorgen over te maken gelukkig.

 7. antineutraal

  De planeet Venus lijkt me een hele grote waarschuwing voor het broeikaseffect op aarde.

 8. Piet

  JA, HET IS PAS OVER EEN PAAR MILARD JAAR,oeps per ongeluk caps lock ingedrukt

Reacties niet meer mogelijk.