Vuurbol boven noord-Nederland gezien (update)

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

Een oranje vuurbol met een slinger eraan. Dat was volgens de Groningse sterrenkundige Theo Jurriëns zaterdagavond te zien op Terschelling. Jurriëns meent dat de waarnemer getuige was van een vallende ster, een stuk gruis uit de ruimte dat in de dampkring van de aarde is verbrand. Jurriëns, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, ontving rond kwart over acht zes tot acht meldingen van mensen die de meteoor hadden gezien. ”Eerst dacht ik dat er een vliegtuig in brand stond dat naar beneden stortte”, aldus de waarnemer op Terschelling. ”Ik zag het vanuit mijn keukenraam, richting oost boven Ameland.” De sterrenkundige kreeg verder meldingen uit Beilen, Winschoten en Voorhout.

De term ‘vallende ster’ is feitelijk onjuist. Vallende sterren zijn niets anders dan kleine steentjes uit de ruimte die hoog in de atmosfeer van de aarde verbranden. De kans bestaat dat de resten van die steentjes, meteorieten, op het land terecht komen. Dat gebeurt echter sporadisch. Op 7 april 1990 ging in Glanerbrug bij Enschede een meteoriet dwars door het dak van een huis. De bewoners dachten eerst dat er ingebroken was. Twee dagen later stelden wetenschappers vast dat het een meteoor moet zijn geweest die het huis was binnengedrongen.

Update: Ook vanuit Spanje is zaterdagavond een explosieve vuurbol waargenomen. Tussen acht en negen uur ’s avonds werd de brandweer door vijftien verontruste mensen gebeld die de heldere meteoor vanuit Catalonië aan de hemel hadden zien verschijnen. Aangezien de ‘vallende ster’ die in ons land werd gezien naar alle waarschijnlijkheid boven Denemarken de dampkring van de aarde betrad, is het zo goed als zeker dat het hier om een andere vuurbol gaat.

Deze post heeft 105 reacties

 1. m veldman

  Om ongeveer 8:07 zagen wij vanuit het groninger dorp Spijk in oostelijke richting en enorme vuurbal aan nachtelijke hemel. Het geheel voltrok zich in ongeveer 3 sec de hoofd-brok had een spoor van vuur in zijn kielzog en straalde rood en groen licht uit. dit had eventjes zo`n intensiteit dat de hemel geheel verlicht werd
  schaduwen werden op de grond duidelijk zichtbaar.
  al met al een fenomeen die ervoor zorgde dat je met kippenvel aan de grond genageld stond!
  zeer gedenkwaardige ervaringl

 2. sulfor

  Vanuit Leeuwarden heb ik rond kwart over acht ’s avonds ook enkele heldere lichtflitsen gezien van de meteoor, ik dacht in noordoostelijke richting. Het had een groene kleur en de staart was roodachtig. Een spectaculaire waarneming inderdaad!

 3. anne

  Gisteravond heb ik ook boven Amsterdam een lichtbal gezien met een rood stuk erboven, alleen dit was al rond 18.00 uur.
  ik had zoiets nog nooit gezien en begrijp nu dus dat het een vallende ster was, erg bijzonder.

 4. richardr

  balluh ik heb niets gezien

  het lijkt me schitterend om zoiets is te zien

 5. Twix

  Ik heb hem denk ik ook gezien het was een klein groen stipje heel ver weg geschat in het noorden dat aan het branden was, het leek net de komeet die ook in Canada viel.

 6. johan

  Hi folks, I’m from Copenhagen (Denmark) and I saw the meteor as well. It left a clearly visible red trail.

 7. wouter

  ?
  Versum doet ’t weer?

 8. henny schroth

  Gisteravond om ongeveer tien over acht reed ik met mijn auto van Giethoorn naar steenwijk en plots zag ik in een flits een grote groene bal met een witte staart voor mij, die ook heel snel weer was verdwenen,eerst dacht ik aan vuurwerk maar dan kon volgens mij niet,vuurwerk ziet er anders uit. Ik vond het heel bijzonder.
  Eerst dacht ik die valt op STEENWIJK maar even later reed ik langs de brandweer en daar was het rustig.
  Maar vanavond kwam ik thuis bij mijn man en die vertelde ik van mijn waarneming en die vertelde mij dat hij had gelezen.Dus nu pas mijn reactie…..heel bijzonder!!!

 9. Patrick

  Heeft niemand dit toevallig weten te filmen?

 10. harm

  Zeer spectaculair, beangstigend en mooi. Het leek op een enorme vuurpijl, die niet omhoog maar naar beneden kwam. Ik nam hem waar in noord oostelijke richting vanuit Staphorst, tijd, 20.07 uur. Hemel werd verlicht, daarna de groenachtige flitsen, en staart met een enorme vonkenregen. Als je beseft dat het zelfs in Zweden werd waargenomen, krijg je een besef van de omvang ervan.

 11. sulfor

  Wel opvallend dat er twee vuurbollen op dezelfde avond te zien zijn.

 12. david

  ik heb het zondagavond ook gezien.meerdere.omgeving steenwijk.heel bizar,geen flauw idee wat het was

 13. Pieter

  Zaterdag avond (170109) ook het fenomeen waargenomen. Te groot voor een vuurpijl. Een groen lichtende kop met een geel rood vlammende staart behoorlijk scherp dalend in noord-oostelijke richting vanuit Hitzum (dorp even ten zuiden van Franeker) gezien. De vuurbal splitste zich in een groot en een klein deel. Het verschijnsel leek niet ver weg, maar het was ook een uitzonderlijk heldere avond.

 14. Bas

  De vuurbal is niet alleen boven Noord-Nederland gezien.. Er is bijvoorbeeld ook een waarneming vanuit Son en Bruegel in Noord-Brabant bekend.

 15. Bas

  @ Kopjekoffie: Die meteoor van 7 januari j.l. waar je naar verwees was niet te zien in Saudi-Arabië.. Dat filmpje is van een meteoor die vorig jaar, of het jaar ervoor (weet niet meer precies) boven Perth in Australië is waargenomen en gefilmd.. Er is dus niks stilgehouden en ik zou ook niet weten waarom men dit soort fenomenen stil zou houden. Er is inderdaad wel een meteoor geweest boven Soedan een aantal maanden terug. Van dit rotsblok van een meter of 3 in diameter was al voorspeld door NASA dat deze de aarde zou raken.

 16. Nico

  Ik heb het zelfde verschijnsel gezien rijdend van Woerdens verlaat naar Kamerik in Utrecht, tussen achten en kwart over acht. Ik dacht dat ik een vuurpijl gezien had die weer neer kwam, maar eigenlijk was hij te vel en groen oplichtend.

 17. Eric

  @Bas: klopt, je hebt helemaal gelijk. Bovendien hebben ze het in dat bericht over een UFO, dus laat maar..
  Ben je trouwens de Bas van het Astroforum met die spectaculaire vuurbol als avatar?

 18. pavre

  Jammer genoeg heb ik het niet gezien… een jaar of 12 geleden wel eens.. echt erg fel.. je schrikt in eerste instantie wel..
  Ik denk dat we momenteel gewoon een baan van een pas langsgekomen komeet kruisen en dat de aarde door het achtergebleven “puin” trekt en dit opzuigt..

 19. Bas

  @ Eric: Inderdaad ben ik dezelfde Bas ;-).. Ik heb echter al een tijdje niet meer op astroforum gezeten wegens drukte thuis en met de studie..
  Dat plaatje is trouwens een Leonide uit 1999 die ik zelf niet gezien heb.. Ik heb echter wel een vergelijkbare meteoor (ook vergelijkbaar met de meteoor van 17 januari) gezien op 1-11-2005. Daarover heb ik ook gepost op het forum.. Die vuurbol was toevallig gefotografeerd (door een man in Zuid-Duitsland)..

  Jij komt trouwens dus ook regelmatig op astroforum? =)

 20. Eric

  Aha. Ik ben zelf niet geregistreerd op het forum, maar lees wel al een tijdje mee. En aangezien ik jou daar aanzag als de ‘meteoorspecialist’ ging er even een belletje rinkelen toen ik je reactie las 😉

 21. Mike

  @pavre: Op dit moment gaat de Aarde door een relatief rustig stuk van de aardbaan rond de zon. De laatste meteorietenzwerm eindigde zo’n 10 dagen geleden, en de volgende zal pas weer zijn rond April. Meteoren van deze helderheid en duur zijn trouwens vrij zeldzaam, zelfs bij een meteorenzwerm, dus ik denk dat we van toeval spreken dat er twee heldere meteoren zijn gesignaleerd deze periode.

 22. Noëlla

  Ik heb dit verschijnsel ook gezien, in de richting van Eindhoven rond 20.15u, dacht meteen aan een komeet, prachtig om te zien ..

 23. Jonathan Dhaese

  Noëlla, een komeet was het nochtans gelukkig niet (:

 24. Mike

  @Dhaese: Wat is er mis met een komeet? Als ie maar niet te helder is, dat het andere objecten overstraalt, dan vind ik het OK.

 25. Jonathan Dhaese

  Ik had het over een komeet die in de atmosfeer van de Aarde is :). Dan zou hij namelijk inslaan 🙁

 26. Tim

  Vanuit Hoogeveen reden wij richting Arnhem en verbaasden ons over een hoop licht achter ons voor een paar seconden. Maandag het artikel al gelezen maar vandaag pas de link gelegt.

 27. janieke en jochem

  Wij hebben dit ook gezien! Rond 8 uur ( We weten het niet meer precies) tussen baflo en winsum. Wij dachten echt dat wij gek waren en dat die bij Baflo neer gekomen was. Nu blijkt dat heel veel dit hebben gezien en dat het heeel ver weg was! Weet iemand misschien waar hij neer gekomen is???

 28. Jonathan Dhaese

  janieke en jochem,

  “Aangezien de ‘vallende ster’ die in ons land werd gezien naar alle waarschijnlijkheid boven Denemarken de dampkring van de aarde betrad, is het zo goed als zeker dat het hier om een andere vuurbol gaat.”
  Met andere woorden: Denemarken.

 29. anmaco

  gisterenavond rond een uur of 23.30 – 24 uur hebben wij boven Breda ook een vuurbal aan de hemel gezien.
  En inderdaad dachten wij ook dat het een vliegtuig was wat in brand stond, het enige vreemde aan deze vuurbal is dat hij niet naar beneden kwam, maar juist omhoog ging.
  Wel heel spectaculair om te zien.

 30. Kees

  gisteravond 31juli om ongeveer 22,45 heb ik en mijn zoon een soort vuurbol gezien boven noord nederland ben nieuwsgierig of er meer zijn dit hebben gezien.

 31. Tjark

  het valt me op dat verschillende berichten uiteenlopende tijden noemen…

 32. Predator

  @Tjark: dat is niet zo verwonderlijk, want hier staan meldingen uit januari, juni en augustus tussen.

 33. Hettie

  Ik heb het ook gezien, zaterdag 1 augustus. Het zal zo tussen half elf en half 12 zijn geweest. Ik zat buiten en op een gegeven moment zag ik iets roods/oranje/geelachtig. Het was voor mijn gevoel heel dichtbij en het leek wel of het aan de andere kant van ons huis zo neer kon vallen. Ik ben niet gaan kijken waar het heen ging, omdat ik daar vast veel te laat mee zou zijn. Was wel erg benieuwd wie het nog meer hadden gezien.
  Het was heel bijzonder. Ook heel veel “vallende sterren” die avond.

 34. Jonathan Dhaese

  Hettie,
  Ik weet het natuurlijk niet zeker, maar soms zijn rood/oranje/gele bollen in de lucht weerballonnen die men in de lucht laat om dingen in de atmosfeer te meten. Aan het oppervlak op aarde is het voor ons al helemaal nacht, maar enkele kilometers hoger is het op dat uur mogelijk om nog belicht te zijn door de zon. Overigens zou ik het object niet linken aan vallende sterren. Op http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_meteor_showers is een lijst te zien van wat voor vallende sterren je kan waarnemen. 31 juli ligt in 7 perioden van vallende sterren (lijkt mij persoonlijk vrij veel als 7 komeetoverblijfselen kunnen zorgen voor vallende sterren) en 1 periode bereikt zijn hoogtepunt op 30 juli. Daarnaast is in de lijst ook te vinden hoe sterk de vallende sterren aanwezig zullen zijn. Terwijl er zeer veel ‘zwakke’ meteoorshowers zijn, is er bij deze 7 periodes slechts 1 zwak, 4 medium en zelfs 2 sterk (onder andere de perseiden). Ik hoop dat je veel wensen hebt gedaan én dat die mogen uitkomen 🙂

 35. Mike van Breugel

  Ik zat gisteren op een dakterras in Helmond. Ik weet niet precies hoe laat het was. Maar toch zeker pas rond 23:00 op 4 augustus zagen wij ook een vuurbal vanuit het zuiden naar het noorden trekken. Hij ging zo hard dat het absoluut geen vliegtuig kon zijn. Ik neem aan dat een aantal personen ons kunnen vertellen wat dit was. Ik lees hier dat ze nogal vaak gesignaleerd worden de laatste tijd. Iemand een link die het verteld?

 36. Jonathan

  Mike,

  Wat bedoel je met een vuurbal. Hoe weet je dat het een vuurbal is. Leek het op een gewone ster, ter grote van een gewone ster? Was hij veel duidelijker zichtbaar, of was hij net veel groter zichtbaar (let op het verschil tussen beide). Hoe snel noem jij te snel voor een vliegtuig, je hebt gewone vliegtuigen, maar ook gevechtsvliegtuigen die véél sneller vliegen. Met andere woorden, hoe lang duurde het vanaf je hem zag tot hij weer onder de horizon was.

 37. Jolanda

  Hallo,
  Ik zat dinsdag op hetzelfde dakterras als Mike. Het was een oranje bal die fel oplichtte en snel van zuid naar noord ging. Het was groter als een gewone ster. Veel groter zelfs….
  Enne heeft een vliegtuig niet een klein knipperend lichtje altijd?? Hier knipperde niks aan. Het was een grote oranje bal die erg snel ging. Wie kan ons vertellen wat we hebben gezien….

  Groetjes!

 38. Jonathan D'haese

  Vliegtuigen hebben knipperende lichten, satellieten niet. Voor de rest geen idee wat je hebt gezien.

 39. Dennis

  Gisteravond (6 augustus 2009) rond 22.00 uur zag ik met een paar andere mensen in Wormer een oranje bal snel overgaan in de lucht. Het zou een vuurbal geweest kunnen zijn. Hij was vele malen groter dan de lichten van vliegtuigen of een ster aan de hemel. Hij ging ook vrij snel.

  Ik heb een keer in een aflevering van de tv-serie JAG gezien dat de naverbranders van een straaljager zulke verschijnselen veroorzaakten.. was het verhaal in de aflevering tenminste. Zou het zoiets kunnen zijn? We dachten zelf aan iets dat in de dampkring terecht gekomen was, een space shuttle ofzo.. maar dat zal wel niet zo goed zichtbaar zijn, of wel?

  Heeft iemand anders dit ook gezien en weet iemand wat het is? We zijn erg benieuwd.

 40. marianne

  Hallo, wij hebben donderdag 6 augustus ook een oranje vlammende bol gezien waarvan wij eerst dachten dat het een brandend vliegtuig was, maar het ging heel erg snel in noordelijke richting. geen idee wat we gezien hebben het was rond 22.00 uur ’s avonds.

 41. Lilian

  Zondag 9 augustus zo rond 21.30 u wij waren op bezoek en in een keer een snel bewegend voorwerp dat op een vuurbal leek ging snel door de lucht. Ongeveer 20 min. later was het weer te zien. Weet iemand wat het is geweest?

 42. Anoniem

  Sonja en Rene,

  Hoi wij hebben hier in Nieuwegein rond 22.00 uur op donderdag 6 augustus rond de 30 vliegende oranje ballen gezien.
  Het was geen vliegtuig want je hoorde niets en daar ging het ook te snel voor .
  Geen idee wat het is geweest

 43. Lorenzo

  @Anoniem : Indien het gaat om rondvliegende / rondzwevende oranje bollen gaat het zeer vaak om Thaise Geluksballonnen , deze zijn zeer populair de laatste jaren . Deze kunnen namelijk zeer makkelijk zelf gemaakt worden en worden dan ook vaak in grote aantallen , een dertigtal de lucht ingelaten , om zo te genieten van het prachtig nachtelijk licht . Technisch gezien is een geluksballon niets anders dan een gewone heteluchtballon. De brander verwarmt de lucht in de ballon, waardoor deze stijgt. Dankzij de lichte constructie vliegt de geluksballon bijzonder hoog en ver. Ook al door de stilte waarmee de ballon zich voortbeweegt, een zeer indrukwekkend en mooi gebeuren.

  Eenmaal in de lucht leveren de ballonnen een mooi nachtlicht op . Net omdat deze zo vaak aangezien worden als ufo’s kent deze dan ook de bijnaam ‘ ufoballon ‘ . Indien de wind meezit kunnen deze soms ook relatief snel gaan , natuurlijk moet je wel rekening houden met gezichtsbedrog door de hoogte waarop de ballon zich bevindt .

  Ik hoop je wat geïnformeerd te hebben over wat het zou kunnen geweest zijn.

 44. Jonathan

  Eerlijk gezegd, ze zouden het moeten verbieden. Dit brengt mensen nodeloos in de war. Als het er inderdaad 30 waren denk ik ook dat het thaise geluksbalonnen waren.

 45. Sonja en Rene

  Oke bedankt voor jullie antwoord, het was inderdaad een heel mooi gezicht maar ook wel een beetje verwarrend omdat we niet goed wisten wat het was, gr van Sonja en Rene

 46. Gea

  Kijk eens op You Tube: de “star” sighn. En www. shareinternational.org.

 47. lisa

  hallo luitjes,

  gisteravond (12-08-09) keken mijn vader en ik naar vallende sterretjes.
  we zag hele leuke, maar 1tje was heel dichtbij en helder. het leek wel alsof hij ontplofte.
  ongeveer 5-10 minuten later zagen we een vrij grote ‘vuurbal’ door de lucht vliegen.
  hij ging vrij langzaam en daalde. ik denk dat we hem een halve minut hebben gezien en toen
  doofte het vuur. dit gebeurde tussen 22.45-23.15. wij zagen dit vanuit erica gebeuren. we
  denken dat de ‘vuurbal’ in duitsland landde. heeft iemand anders dit ook gezien?

  wij zijn erg benieuw. ik heb ook foto’s, maar ik heb deze met mijn telefoon gemaakt
  en het is gewoon zwart met een lichtpuntje erin.

  groetjes, lisa

 48. marielle

  vanavond 15 augustus 2009 om 22.55 uur voor het eerst vallende ster gezien. Dit was in Waspik te Noord Brabant. Wij dachten eerst dat het een brandend
  vliegtuig was. Het ging heel snel vooruit. Spectaculair….

 49. Janneke

  Ik stond vanavond met mijn vriend en schoonvader op het balkon van mijn schoonvaders appartement in Breda, precies om 22.00uur zag ik een soort vuurbol met erachter een flinke lichtstreep, in het begin soort roodachtige scheen erachter en op het laatst groen te zien. Ik zag het verschijnsel als eerst en mijn vader en vriend hadden nog genoeg tijd om dit ook te zien, zo lang duurde het, maar toch verplaatste zich het heel snel vooruit. Echt prachtig!

 50. Marco

  4 juli 2009 Om 23.15 u zagen wij opeens een lichtbol-achtig iets hoog in de lucht. Het was helemaal stil buiten zowel qua wind als geluid. Het ding zelf maakte ook helemaal geen geluid en was vrijwel perfect rond, het leek op een soort vuurbal, dus de rand was niet strak maar “vurig”. Het vloog met vliegtuigsnelheid met een rechte koers van me af, en een beetje omhoog leek het. Op de bijgevoegde video blijft het beeld op de een of andere manier dicht bij en dezelfde grote. In werkelijkheid werd het door de snelheid steeds kleiner. Het object maakte geen geluid en had geen vleugels. Opvallend was dat tijdens het filmen op het scherm meerdere objecten te zien waren, terwijl alleen de grote oranje bol met het blote oog zichtbaar was.

  Tussen de 15 en 21 seconden zie je onderin het orgineel een paar mooi rode en witte rondjes wegschieten. Als je heel goed kijkt zie je die nu ook maar de kwaliteit komt niet helemaal zuiver door op youtube. Daarom kan je hier gratis het orgineel downloaden: http://download-ufo-4juli.tk/

  Het was overigens mijn 1ste filmpje dat ik heb gemaakt, dat zie je dan ook wel aan de kwaliteit. In het begin van het filmpje zocht ik naar de juiste camera stand. En bij het eind dacht ik te snel dat het filmpje al vol was.

  Hier staat het filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=8KOL2-DrEFI

  P.s
  Ook vandaag zijn er diverse meldingen door de hele Benelux geweest van mensen die een Vurige Bol door het luchtruim zagen gaan met een staart … Denk dus niet dat het hier om een komeet gaat, maar om een UFO

 51. Marco

  @ Jonathan

  De weerballonnen waar jij overspreekt zijn wit en hangen op zo’n 20-30 km hoogte.
  De ballon springt op enkele tientallen kilometers hoogte doorde lagere luchtdruk kapot, waarna de sonde aan een parachute omlaag komt.

  Aldus KNMI.nl

  het moet dus duidelijk iets anders zijn geweest.

 52. Marescha

  Ook ik heb gisterenavond rond 22.00 een vuurbol met een staart gezien, ik dacht ook eerst dat het een vliegtuig was. Ik woon namelijk in Amstelveen waar er veel vliegtuigen vliegen.
  Ik vond het wel geweldig om te zien en wat groot was hij.

  Zou deze vallende ster nou helemaal zijn opgelost of toch ergens zijn neergestort, hij was zo groot en hij leek heel dichtbij….

 53. Leon

  Vanuit Echt (Limburg) hebben wij omstreeks 22.00/22.30 uur ook iets gezien.
  In het zuiden zagen wij een vreemde oranje *vuur)bal. De mensen om ons heen verklaarde ons voor gek.
  Dachten eerst aan een vliegtuig of zoiets. Omstreeks 1.00uur belde een vriend dat hij ook datgene had gezien wat wij omschreven hadden.

  Wat kan dit nu geweest zijn.

 54. Sanne

  Gisteravond rond een uur of 22:00 uur wel 7 vuurbollen achter elkaar gezien in Drachten. Een geweldig plaatje, dacht eerst nog dat het om vliegende schotels ging ;-), maar ik kon zien dat de bollen brandden. Wel een filmpje gemaakt met mobiel, maar kwaliteit is slecht.

 55. Angelique

  Gisteravond, toen we in de tuin zaten te kletsen, heb ik inderdaad ook een soort van vuurbal gezien, maar dan helemaal in Rotterdam. Dit was rond 21.50 uur.
  Het was echt supermooi om te zien, met een blauwe staart…. We hebben met zijn vieren kunnen genieten van dit mooie spektakel.
  Echter daarna zagen we iets wat helemaal raar was. Het was een bal die van oranje naar rood en wit en toen weer terug naar oranje veranderde en het verplaatste zich horizontaal…. (nee het was geen vliegtuig, want het verdween ineens) bizar, maar wel heel mooi om te zien..

 56. ariane en elania

  we zaten in de auto op weg naar huis ik zeg tegen mijn dochtertje kijk kijk wat is dat
  het was echt bizar een soort vuurbal met een staart veranderent van kleur ben nog verder
  door gereden maar was ineens weg ben zo benieuwd wat dit kan zijn. Het was ook om 10.00 net als de andere reacties. wij wonen in belfeld limburg

 57. Miranda

  Ook wij hebben de “vuurstreep”‘ gezien,
  Rond 22uur in Terheijden ( breda)
  Maar wat is het??

 58. Sabrina en Toine

  Wij zaten rond 22.30 uur heerlijk buiten op het balkon ( Breda ) en zagen ook een oranje bol met een wit blauwe staart over de zuidelijke hemel voorbij schieten en verdween in richting Etten-leur.
  Een geweldig gezicht.
  Later in de nacht rond 00.30 uur hebben we het fenomeen nog een keer mogen aanschouwen echt super gaaf.

 59. Emile

  Wij hebbeb hem ook gezien in Mariahoop. Het duurde mischien 4 seconden, een grote vuurbal en er brak een stuk vanaf dat verbrande … onwijs!

 60. Ingrid

  Gisteravond wederom in Drachten precies 10 vuurbollen voorbij zien komen. Allen met dezelfde snelheid in dezelfde koers van west naar oost met een gelijk interval tussen de bollen. Het waren oranje bollen zonder een staart. Zeer merkwaardig…Met mij waren er zo´n 12 getuigen van dit fenomeen en niemand van ons kon een logische verklaring bedenken.

 61. Nenya

  Wij zagen hem boven ons huis langs gaan in midwolda.
  het was een felle oranje lichtbol, die heel langzaam zich voort bewoog.
  en toen ineens was die weg, verdwenen achter een boom, zomaar ontploft.
  vet creepy^^ maar ook vet mooi!

 62. Monique

  Gisteren om 22 uur de vuurbal in Schiedam gezien. Hij vloog aan de zuidelijke hemel van oost naar west en leek maar heel langzaam te dalen. Er zat een lange staart aan, en hij was secondenlang te zien.
  Er was zelfs lichte bewolking maar daar was hij gewoon doorheen te zien.
  Het ding was groenig. Erg mooi!

 63. Eddy

  Gisternacht omstreeks 00.30 reden mijn vriendin en ik van een verjaardag naar huis toe. (A73 nabij Inter Chalet Horst, Noord Limburg) Opeens zagen wij voor ons 3 gele / oranje bollen helemaal stil hangen. Deze 3 bollen zweefde in exact de vorm van een geo-driehoek. Heel vreemd.. oen ze boven de auto zweefden heb ik het autoraampje opengemaakt en keek ik omhoog. Opeens vlogen ze alledrie tegelijk met een rotvaart weg. Zo snel heb ik nog nooit een vliegtuig of F16 zien vliegen en ook nog geruisloos.

  Weet iemand wat dit zou kunnen zijn? Zijn er meer mensen die dit gezien hebben?

 64. ina wardenburg

  ik woon in assen drenthe
  en ik zat buiten in de tuin met nog twee anderen en ook tegen half elf zag ik
  een vuurbal met een staart enkele seconden
  ik heb het gezien maar die andere 2 niet
  maar was wel gaaf om te zien

 65. ans van breemen

  Ook wij hebben rond 22.00uur een geweldige mooie vallende ster gezien in Valkenswaard! Tenminste…ik denk dat dat het was!! Ik heb al veel “vallende sterren”gezien in mijn leven maar nog nooit zo’n grote met prachtige kleuren!!! Helemaal geweldig om dit te mogen meemaken! Super!!

 66. sjoukje van de woord

  Ik was in Enschede en wij hebben met z’n vieren 2 vuurballen gezien!! We wisten niet wat we zagen!! De eerste kwam en we konden niet zeggen wat t was, toen een tweede er achteraan. Ze gingen veel sneller dan een vliegtuig maar we hebben t goed kunnen zien. Spectaculair. Het was ook een hele heldere nacht en alle sterren waren te zien. Ik had wel een gehoord over een vuurbal bij bliksem die bij iemand in huis was gerold en nu snap ik dat t er 2 waren. HEFTIG We zaten in zwembad in de tuin en hadden net een crematie van mn vriendin haar tante gehad. Zij mocht helaas maar 55 worden. Lieve mensies ik wil nog 1 ding zeggen:

  LEEF, HEB LIEF, GEEF MET HART EN ZIEL
  BEN ZO BLIJ DAT DIE VUURBAL NIET OP ONS VIEL!!!!!

 67. sjoukje van de woord

  het waren oranje ronde grote bollen………

 68. sjoukje van de woord

  het waren geen geluksballonen daar gingen ze veel te hard voor en waren veel te groot…..

 69. Pedro Vives Batista

  We reden gisteravond 15-08-2009 van uit Amsterdam Richting Zuiden ter hoogte van Leiderdorp A4 naar A13. Het was rond 22 uur. We zagen een object, best wel dichtbij en volgens mijn binnen de dampkring.
  Het was omgeven door vuur. Het kwam van tegengestelde richting en ging ons voorbij. Esther heeft nog naar achter gekeken en er naar gekeken tot het een klein punt werd. Het viel niet loodrecht naar beneden. Ik heb ook even gedacht aan een vliegtuig dat in vuur stond. Maar dat zou natuurlijk niet zo lang door vliegen. Heel bijzonder was het. Ik ben blij dat we het samen vanuit de auto hebben gezien.

 70. c havermans

  Wij zaten gisteravond, 15 augustus, omstr. 2200 uur buiten in Gilze NB en zagen aan de hemel een grote vuurbal, groen van kleur, schuin verticaal naar beneden komen. De vuurbal had een lange groene vonkende staart en er leek een stuk los te komen van de bal. Alles duurde maar een seconde of drie, vier. Eerst dacht iedereen aan vuurwerk omdat de “bal” zo groot en fel was, maar de snelheid en hoogte was helemaal anders. Nog nooit zoiets gezien, erg indrukwekkend!

 71. -

  Vanavond rond een uur of half 11 was ik in oude wetering en we dachten dat we een brandend vliegtuig zagen vliegen, ik keek net op nu.nl maar staat niks daarover, waarschijnlijk ook een vuurbal? ik heb er nog nooit van gehoord, we konden hem (net als een vliegtuig) volgen tot dat het te ver was om hem nog te zien, het leek net alsof hij op dezelfde hoogte bleef hangen heel vreemd.

 72. Anoniem

  Ik woon in Sleen / Drenthe en heb zondagavond ook deze grote en felle vuurbal gezien rond 22.30 uur toen ik toevallig naar buiten keek vanuit het zolderraam. Het was een heel bijzondere ervaring, …..nog nooit eerder zo iets gezien. Ook ik dacht aan een brandend vliegtuig, maar vond eigenlijk ook dat dat het niet kon zijn omdat het gewoon op dezelfde hoogte door bleef vliegen. Heb de vuurbal ook kunnen volgen tot hij te ver weg was, wat naar mijn idee toch nog wel een tijdje duurde.

 73. Renate

  Ik sluit mij aan bij de reactie van Angelique. Wij zaten zaterdagavond omstreeks 22.00 uur in onze tuin, toen we deze soortgelijke vreemde opbjecten zagen, ze bewogen idd horizontaal en op gelijke snelheid en exact dezelfde route het waren er twee en verdwenen plotsklaps en op dezelfde lokatie, dit was zeker geen vliegtuing, vuurbol of een luchtballon, ben benieuwd of andere in de regio Rotterdam dit ook hebben gezien.

 74. Huy

  Op zaterdag 15 augustus is rond 22.00 uur vanuit vrijwel elke plaats in Nederland een vuurbol waargenomen. Dit is gewoon een stukje ruimtepuin dat in de atmosfeer verbrand, waardoor je een heldere streep aan de hemel ziet.

 75. Bart

  Hallo, Ik woon in Goirle, plaatsje onder Tilburg. Zaterdagavond zaten wij gezellig bij vrienden in de tuin, toen wij rond 22:30 uur een soort vallende ster zagen. Ik vond hem alleen wel wat groot en fel voor een vallende ster, na wat zoekwerk kwam ik op deze site, en denk dat het hetzelfde is geweest wat iedereen hier heeft gezien! het was erg indrukwekkend!!!!

 76. frans

  ja hoor een stukje ruimtepuin wat een streepje geeft.
  jij hebt hem dus niet met je eigen ogen gezien.
  dit was iets meer dan een kiezeltje hoor.

 77. Jonathan Dhaese

  frans,
  ruimtepuin is meestal groter dan ‘een kiezeltje’ ;p. Toen bijvoorbeeld in februari die twee satellieten gebotst waren, was er ruimtepuin van meer dan een meter in diameter; als ik het mij juist herinner. Als zoiets in de atmosfeer terecht komt, is het ook vuurwerk 🙂

 78. Hans

  Gisteren avond 26-09-09 omstreeks 22.00 uur zagen we 2 van deze bollen voorbij komen (tilburg) Ik kan absoluut niet inschatten op welke hoogte deze zaten. Wel dat ze geluidsloos en supersnel waren.
  Het was net of de tweede een soort van een vierkant vlak boven zich had. Ze hadden geen staart en lieten geen streep achter. Wat zou dit zijn geweest?

 79. Hans

  Moet uiteraard 26-08-09 zijn. Sorry.

 80. pavre

  @hans: hoe snel? vliegtuig, sateliet, of meteor snelheid.
  vlogen ze samen in een soort formatie?
  steeds vaker worden objecten gezien die niet echt verklaarbaar zijn..
  heel veel van dit soort oranje (vuur kleurige) bollen staat ook op youtube.
  Vorig jaar heb ik ook zulke dingen gezien.. 6 waarvan er 3 in een formatie vlogen en 3 die er solo achter vlogen.. te snel om thai lampionnen te zijn, het licht was te fel en te constand ( geen knipperen) om vliegtuigen te zijn (trouwens vlogen deze ook afwijkend van de lijnvluchten).. te oranje om satelieten te zijn en te langzaam om meteoren te zijn…
  Een rare gewaarwording is het.. als je iets in de lucht ziet vliegen en er totaal niets van kunt zeggen..
  Ik heb nog net een op video kunnen vastleggen.. nouja.. je ziet een stipje dat onritmisch flikkerd en afentoe een rode flits laat zien.. en helaas geen ref punt om de snelheid te zien..
  kijk zelf maar eens naar het filmpje:
  http://www.youtube.com/watch?v=_ZkC7lph6oM&feature=channel_page

 81. Nick

  @Pavre,
  Het is inderdaad waar wat jij zegt. Ik heb onlangs ook iets dergelijks gezien, waar ik geen wijs uit kan. Het waren er in dit geval twee, die vlogen achterelkaar aan in een halve cirkel van boven naar beneden, waarna ze horizontaal verder “vlogen” ook deze veranderde in een rode kleur, waarna ze plots verdwenen. De snelheid waar ze mee vlogen waren constant, maar idd te snel om thai lampionnen te zijn. Overigens woon ik in de regio Rotterdam en dit schouwspel heeft zich op 15 augustus voorgedaan, toen ook meteoren waren waargenomen. Maar dit waren zeker geen meteoren in de verste verte niet.
  Zouden het dan toch……… 😉

 82. pavre

  tja.. wat het ook is.. iets natuurlijks is het in ieder geval niet.. de amerikaans piloten (WOII) spraken vroeger over foo fighters.. die ineens om ze heen vlogen tijdens dogfights of tijds verkennings vluchten.
  Wat je ermee moet.. ik weet het niet.. maar dat er iets meer daarboven is dan dat wij weten moet toch wel duidelijk zijn..

 83. Nick

  Daar ben ik het ook mee eens. Ikzelf heb wel vaker (2x) iets gezien, wat onverklaarbaar was. Anywayzz, oktober dit jaar komt er een nieuwe documentaire uit ‘I know what I saw’, wellicht interessant om te zien.

 84. Hans

  @Pavre,
  De snelheid van een meteor? Zeker veel sneller dan een vliegtuig. Ze gingen van zuid naar noord, in een rechte lijn. De ene was duidelijk veel hoger al de andere. Ik kan niet inschatten hoe groot deze dingen waren, maar in ieder geval hadden ze een flinke doorsnee. Op het laatst waren het nog maar 2 puntjes in de verte, maar toen ze over kwamen, stukken groter. Ik ben blij dat ik deze niet alleen heb waargenomen, we waren met z’n vieren, waarvan mijn zwager deze als eerst opmerkte.

 85. Anita

  gisteravond heb ik een oranje vuurbal gezien om ongeveer om 20.oo uur ik heb het heel lang gezien tot het in de wolken ging het was erg raar .
  maandag 21 september

 86. Crouton

  Ik dacht dat het einde van de wereld nu eindelijk gekomen was, maar helaas we moeten nog even wachten…

 87. José dijkstra

  30 september en 1 oktober heb ik allebeide keren rond 22.00 een vuurbal gesignaleerd boven oude pekela(prov groningen). Het leek precies op die uit het filmpje van Hans maar dan was het wat geeler en ging die sneller

 88. Derk

  Zondag 4 oktober 2009 om 19.55 vuurbal gezien vanuit Opheusden in zuidelijke richting. Leek eerst op een brandend vliegtuig maar zonder geluid. Daalde ook niet. Er viel wel vuur vanaf (naar beneden) Verdween daarna in de wolken zonder hoogte te verliezen. Geen idee wat ik nu gezien heb.

 89. bladerunner

  Zo juist (Dinsdag 13 Okt 2009) heb ik vanuit mijn woning (Rotterdam) een zeer heldere vuurbol gezien! (Een ‘bolide’ dus)
  Heel toevallig omdat ik naar de keuken liep om het eten op te zetten.
  Het was rond 19:00 of even er voor. Ik zag hem gedurende enkele seconden vanaf ongeveer 45° boven de horizon en hij ging in Noordoostelijke richting. Het centrum en het lichtspoor (minstens net zo lang als de schijnbare diameter van de Maan.) waren puur wit. Rond de kern leken groene vonken of een halo te zitten.
  Fantastisch zo helder dat hij was. Mogelijk had je hem ook bij vol dag licht kunnen zien.

 90. Uitham

  Blade: Ik heb hem ook gezien vanuit leusden in utrecht!

 91. Solcer

  Dinsdag 13 oktober 2009: rond 19:00 hebben wij hier in Den Haag dezelfde “groene” vuurbol gezien (zie verhaal hierboven van bladerunner). Geweldig mooi!

 92. Rowel

  Ik heb dezelfde vuurbol gezien. Het was 18:45, Liempde in Noord Oostelijke richting. Exact dezelfde beschrijving als hier boven. Een collega van me zei vanmorgen bij vol daglicht (tussen 7 en 8) ook in westelijk-zuidwestelijke richting vanaf Son en Breugel een vuurbal gezien te hebben.

 93. Ingeborg

  O Wauw, wat een geweldig gezicht!
  Ook ik heb de vuurbal gezien die op 13 Okt 2009 boven de wijk Rotterdam-Nesselande naar beneden viel.

 94. Anoniem

  ik heb gisteren avond om 23:55uur, 7 rode bollen gezien in almere poort, ze vlogen bij elkaar en na ongeveer 4minuten begonnen de rode kleuren 1 voor 1 uit te gaan.
  Ik weet zkr dat dit ufo’s waren, het was een heldere avond-n8 en ze waren erg duidelijk zichtbaar. ook waren er veel sterren in de lucht.
  Groeten Albert

 95. bladerunner

  Grote kans dat het gewoon weerballonnen waren. UFO dat is zoooo jaren 50/60…

 96. pavre69

  Sorry bladerunner, maar 7 weer ballonnen op een rij is hoogst onwaarschijnlijk.. ik denk eerder aan Thaise wens lantarens, die eigenlijk verboden zijn hier in Nederland omdat ze vaak zo hoog kunnen gaan dat ze het vliegverkeer kunnen hinderen.
  Dat ze een voor een uit gaan zegt eigenlijk ook al genoeg.. de kaarsjes waren op.
  Het is inderdaad wel vreemd als je zoiets de eerste keer ziet.. maar ik heb ze nu wel zo vaak gezien dat ik er al niet meer van op kijk.. en als het echt ET’s zouden zijn.. had ik ze intussen zeker al achter in de tuin betrap als ze de kat van de buren ontleden ;-p

 97. bladerunner

  Wat het ook was, het waren geen UFO’s. Dat wil men alleen maar graag geloven.
  Het is inmiddels wel bewezen hoeveel “crap” er tussen al die z.g.n. UFO waarnemingen zit.

 98. code

  gisternacht om half 12 ( 12nov10 ) eerst 3 rode bollen langzaam zien verdwijnen in de lucht… later kwam er nog 1 terug. dit is richting oestgeest gezien. vanuit oude wetering. niet de eerste keer dat we iets vreemds hadden gezien. vroeger ook groenigge lichten. dit was 4 januari 2008.

 99. nicole

  heb zondag 9 januari 2011 omstreeks 21.30 / 21.45 een vreemd licht verschijnsel gezien boven de a 73 grubbenvorst / venray toen ik op weg na huis reed.kan niet precies zeggen wat dat was ,wel heel mooi een soort vuurbal met oranje gloed er omheen schitterend gewoon. WIE HEEFT DIT OOK GEZIEN???

 100. lydia de

  Vanavond een object langs de hemel gezien met een steeds groter wordende staart van vuur.ging van zuidwest naar oost .woonplaats dorpje bij hardenberg overijssel

 101. Astrid

  Vanavond rond 21:10 liet ik mijn hond uit in den haag toen ik omhoog keek zag ik een soort van vuurbal naar beneden komen met een vuurstaart.Het was geen vallende ster dit ziet er echt anders uit….HEEFT IEMAND DIT OOK GEZIEN ??

Reacties niet meer mogelijk.