Review: 10″ F/5 Dobson van GSO

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

Deze reflector (Dobson) is prima voor een beginnende amateur en biedt een overgrote catalogus van verschillende objecten die gezien kunnen worden. De Dobson (Newton-reflector op een Dobson montering) heb ik besteld bij Teleskop-Service, gevestigd in Duitsland, voor €445,-. Een goede prijs voor een 10 inch kijker. De levertijd was slechts drie werkdagen en het spul kwam in twee dozen door UPS. Opvallend was dat de grote doos meer woog dan de kleine, compacte doos. Wat ik concludeerde was dat in de grote doos de kijkerbuis moest zitten, en in de kleine doos de spullen om de montering in elkaar te zetten en de verdere accessoires.

Mijn verwachtingen klopten. Na ongeveer anderhalf uur lukte het me (ondanks de gebrekkige handleiding; ik heb het ongeveer zelf uit moeten vissen) om de montering in elkaar te zetten en de buis op de montering te zetten. Ik was verrast door de grootte en breedte. De avond erop was het helder, en ik besloot de kijker buiten te zetten. Ik legde de buis horizontaal op een matras, en zette de montering buiten neer op de tegels. Ik moest eerst de trap af, maar met alleen de montering waren daar geen extra inspanningen voor vereist. Toen ik de buis van de trap af moest slepen, had ik echter meer te klagen. Het ligt niet alleen aan het gewicht, maar het probleem is vooral dat het nog best een forse en lange buis is om even naar beneden te brengen. Dit vereist toch wel wat inspanning, maar na een paar keer oefenen krijg je er vanzelf handigheid in.

Zodra ik door de telescoop keek, kreeg ik een schok. Wat een rijkdom van sterren hangt hierboven! En wat is-ie lichtsterk, de kijker. Het dubbelcluster in Perseus, om maar een voorbeeld te noemen, is op een lage vergroting een prachtobject. Als je een meter van het oculair afstaat, zie je nog steeds op het oculair de prachtige o-zo duidelijke dubbele sterrenhoop geprojecteerd. Ook het bekende Andromedastelsel (M31), de Orionnevel (M42) zijn werkelijk verbluffend in deze kijker. Prachtige donkere stofbanden met een witte kern in de Andromeda en de wijde gaswolken van de Orionnevel.

Met deze kijker is natuurlijk veel meer te zien dan alleen de tot nu toe genoemde objecten. Ik kan je verzekeren: de optiek is perfect!

Wat ik heb gemerkt tijdens een starparty, een bijeenkomst van verschillende amateurs op een heldere avond, is dat de telescoop soms wat té soepel draait en soms de neiging heeft om richting het horizontaal of juist verticaal te ‘vallen’. Dit is echter simpel op te lossen. Aan de twee spanveren, die dienen om de buis aan de montering vast te maken, zitten nog extra ringetjes. Haal deze ringetjes er af, en maak de buis nu vast met enkel de spanveren. Een tweede optie (ik heb ze beide uitgevoerd) is om de focuser negentig graden te draaien met de klok mee, zodat de focusknoppen richting de opening van de buis staan. Dit is uit te voeren door de twee schroefjes aan de buitenkanten van de base van de focuser, die met een imbus van 2.0mm los te maken zijn. Daarna schroef je de schroefjes weer vast. Let op: zorg dat de buis horizontaal staat alvorens je aan je focuser gaat sleutelen. Deze draaiing van negentig graden zorgt ervoor dat het zwaartepunt wat hoger komt te liggen, richting de opening van de buis. Dit voorkomt de horizontale of verticale kanteling.

Positieve punten:
• Goede prijs voor de opening
• Redelijk transportabel op de achterbank van een normale auto
• Goede kwaliteit optiek
• Vele objecten te zien, zelfs in de lichtvervuilde gebieden

Negatieve punten:
• Onhandige gebruikershandleiding
• Lompe buis om van een trap af te tillen
• Ietwat te soepel; is op te lossen, zie hierboven
• Zwaartepunt ligt wat laag; is op te lossen, zie hierboven

Totaalcijfer: 9

Deze review is geschreven door Mike Voets.

Deze post heeft 14 reacties

 1. FvdH

  Goede review, Mike!

  Er is weinig nieuws deze week en dus leek het me wel wat om een ingestuurde review te plaatsen 🙂

 2. Jonathan Dhaese

  Was het 445€ met of zonder verzendkosten. Die kunnen namelijk ook best wel oplopen als het om zulke zware objecten gaat :O

 3. Mike

  @Dhaese: Exclusief verzendkosten. Met de accessoires er bij kosten de verzendkosten ongeveer €30,-. Valt nog best mee in principe, omdat je voor deze prijs niet op en neer naar München kan rijden, waar Teleskop-Service gevestigd is.

 4. Jonathan Dhaese

  Mike, heb je foto’s van hoe groot die telescoop is?

 5. sulfor

  Goede review inderdaad. Heb zelf eens door een 12″ (geloof ik) gekeken en dat was ook fantastisch!

 6. Dab

  Tjeemig de peemig wat een grote kijker.

 7. Hans

  Holy @_$! Die is GROOT! Kan me wel voorstellen dat die lastig een trap af te krijgen is. Is het ding trouwens in een auto te krijgen? Dit ivm. het opzoeken van plekken met minder lichtvervuiling.

  Over lichtvervuiling gesproken: Wat ik nog nergens heb kunnen vinden (wellicht iets om op deze site te plaatsen): Een overzicht van plekken waar het echt donker is. Het is vaak al lastig om plekken te vinden waar je de melkweg nog met het blote oog kunt zien, maar zelfs op dat soort plekken is de horizon vaak nog erg licht door alle lichtkoepels van dorpen in de omgeving waar je staat.

  Er was enige tijd geleden een site met plekken waar weinig lichtvervuiling zou zijn, maar daar stonden zelfs plekken op die midden in een stad liggen… Dus niet erg betrouwbaar (of liever: ingevuld door mensen die gewoon een donkere plek gevonden hebben, niet zozeer een plek waar de hele hemel donker is).

 8. Mike

  @Hans: De buis past gemakkelijk op de achterbank van een normale auto. Het statief moet in de kofferbak of op de bijrijdersstoel worden geplaatst, omdat er bijna geen plek meer over is op de achterbank wanneer de buis erop ligt.
  In Nederland zijn de hemels over het algemeen niet erg donker door het lichtvervuiling. De donkerste plekken in Nederland zijn in het (uiterste) noorden van Nederland, ver weg van de stad. Voor echte donkere hemels moet je zuidelijker gaan, richting Frankrijk. Zuid-Frankrijk is erg populair onder de amateurs die een echt donkere hemel zoeken. Maar goed, dat is nog een hele organisatie op zich om daar even heen te gaan.

 9. tycho

  was een paar weken terug voor bungalowvakantie in zeeland, best donker daar(heb er zelfs ongeluk gehad vanwege donkerheid, mijn vinger gekneusd 😛 )
  wel best veel sterren vergeleken in egypte(was daar 1 maand daarvoor)

 10. spaceman

  @Mike
  Wat kost de goedkoopste telescoop voor beginners, van nog enige kwaliteit?

 11. Rik

  @spaceman: je zult het niet geloven, maar er zijn op Marktplaats talloze telescopen van rond de vijftig euro te vinden die je kunt vinden onder de naam ‘Bresser Skylux’. Is een prima kijker om mee te beginnen en je kunt er een heleboel objecten mee vinden.

  Misschien is een forum toch wel handig voor dit soort vragen 🙂

 12. Mike

  @spaceman: Dat is niet zo één twee drie te zeggen. Er zijn veel verschillende telescopen die verschillende voordelen en nadelen hebben. Waarom vraag je het niet even op het AstroVersum forum?

 13. Tim Z

  Gaaf! Sterren mike ruled jij bent de koning whoehoe

Reacties niet meer mogelijk.