Enorme hoeveelheden puur waterijs op Mars

  • Post Author:
  • Post Category:Nieuws

Uit een internationale studie blijkt dat Planum Boreum, de Noordpoolkap van onze buurplaneet Mars, vrijwel helemaal uit puur waterijs bestaat. Dat is de conclusie na de analyse van radargegevens die de afgelopen tijd verzameld werden door het instrument SHARAD van de ruimtesonde Mars Reconnaissance Orbiter. Volgens onderzoekers uit Frankrijk is 95 procent van het waterijs waar de kap uit bestaat puur. De ijskap op de rode planeet is opgebouwd uit verschillende lagen van ijzige materialen, welke ook gevonden kunnen worden in de enorme kappen in Groenland en Antarctica. Samen zouden ze twee tot drie miljoen kubieke kilometer aan ijs bevatten, wat overeenkomt met honderd keer de volume van de Great Lakes in Noord-Amerika.

Het onderzoek is uitgevoerd door wetenschappers van het National Institute of Sciences of the Universe in Frankrijk, dat gebruik mocht maken van de in Italië ontwikkelde radar van het ruimtevaartuig. SHARAD houdt zich bezig met de zoektocht naar vloeibaar of bevroren water in de eerste honderden meters onder het oppervlak van onze buurplaneet. Het maakt hierbij gebruik van radiogolven die naar de Martiaanse bodem worden gezonden. De andere ijskap op Mars, de Zuidpoolkap, werd al eerder onderzocht. De Europese ruimtesonde Mars Express wist te ontdekken dat het bestaat uit een mengsel van water en koolstofdioxide, iets wat wetenschappers van te voren niet verwacht hadden.

Er zal meer informatie beschikbaar zijn als de studie naar de noordelijke ijskap op de rode planeet over enkele dagen in het magazine Geophysical Research Letters is verschenen.

Deze post heeft een reactie

  1. Wok

    Men spreekt nu van een studie, niet meer van een ontdekking. Anders was het al de vierde of vijfde keer dat er water(ijs) ontdekt werd op de rode planeet.

Reacties niet meer mogelijk.