Wetenschappers willen resten Galilei opgraven

  • Post Author:
  • Post Category:Nieuws

Italiaanse en Britse wetenschappers willen de stoffelijke resten van sterrenkundige Galileo Galilei opgraven. Zo willen ze erachter komen of oogproblemen zijn wetenschappelijke werk hebben beïnvloed. Een DNA-test zou ons flink helpen, lieten de wetenschappers tegen het persbureau Reuters weten. ”Als we precies wisten wat er mis was met zijn ogen, zouden we via een computermodel kunnen tonen wat hij in zijn telescoop moet hebben gezien”, aldus Paolo Galluzzi, directeur van Museum voor Geschiedenis en Wetenschap in Florence. Van Galilei (1564-1642) is bekend dat hij in het tweede deel van zijn leven oogproblemen had, zijn laatste twee jaar was hij geheel blind.

Een van de ‘fouten’ die Galilei maakte was dat hij geloofde dat Saturnus niet geheel rond was maar wat onregelmatige trekjes vertoonde. Hij sprak van handvatten rond de planeet. Als gevolg van zijn slechte ogen moet hem zijn ontgaan dat rond Saturnus een ring van gas hangt, zoals de Nederlander Christiaan Huygens een halve eeuw later met een betere telescoop vaststelde. ”Het is waarschijnlijk een combinatie van fouten”, veronderstelt Galluzzi.

Momenteel beschikken wetenschappers uitsluitend over de tekeningen van Galilei. De wetenschapper, die vierhonderd jaar geleden voor het eerst door de telescoop keek, is honderd jaar na zijn dood begraven in de Santa Croce Basilica in Florence. Daarvoor waren zijn resten verborgen in een torenkamer, omdat de Rooms-Katholieke kerk tegen een behoorlijke begrafenis was. Door zijn wetenschappelijke opvattingen was hij met de kerk in conflict gekomen. Hij stelde dat dat de aarde niet het centrum is van het zonnestelsel. De kerk beschouwde dat als ketterij.

Deze post heeft een reactie

  1. Slakkie

    Ja Galilei …Héden Nóg Hebben We Extreme staatsgedréven censúúr!

Reacties niet meer mogelijk.