Vreemde asteroïde achtervolgt de aarde

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

Een asteroïde met een doorsnede van zo’n tien meter die 2009 BD wordt genoemd en eerder deze maand werd ontdekt, passeert vandaag onze planeet op een afstand van bijna 644.000 kilometer. Het nabije object vormt geen gevaar voor ons, maar het is een eigenaardigheid die het waard is om onderzocht te worden. Astronomen denken namelijk dat de rots een zeldzame ‘co-orbitale planetoïde’ is, welke de aarde volgt in diens baan en zich niet verder dan vijftien miljoen kilometer van onze planeet bevindt. Met andere woorden: 2009 BD achtervolgt ons. Op beelden die de baan van het object simuleren is het rotsblok nauwelijks te onderscheiden van ons eigen thuis.

In 2006 maakte de ruimtevaartorganisatie bekend dat de ‘tweede maan’ van de aarde, de twintig meter grote asteroïde 2003 YN107, op het punt stond om onze planeet achter zich te laten. De planetoïde draaide gedurende een tijdsbestek van ruim zeven jaar rond de aarde en keert om de zestig jaar terug. 2003 YN107 vormde en vormt geen gevaar voor ons in het verleden en in de toekomst, maar desalniettemin vinden wetenschappers het interessant om te onderzoeken wat voor invloed onze planeet heeft op dergelijke objecten. Asteroïden die in een stabiele baan rond de aarde draaien worden gezien als de kandidaten voor een toekomstige bemande ruimtemissie, die moet dienen als test voor een reis naar onze buurplaneet Mars.

Tot nu toe weet men nog maar weinig over 2009 BD, maar omdat het zich in de directe omgeving van de aarde bevindt krijgen astronomen de kans om de baan van de planetoïde uitgebreid te bestuderen en te bepalen of het object ooit aan de zwaartekracht van onze planeet zal ontsnappen. Uit observaties die de afgelopen tijd werden uitgevoerd blijkt dat de rots voor enkele maanden of mogelijk jaren de aarde zal blijven achtervolgen. Pas als 2009 BD in november 2010 zich op een afstand van 0,1 AU, wat overeenkomt met één tiende van de afstand tussen de aarde en de zon, van onze planeet bevindt zal men in staat zijn om te bepalen wat het lot is van de planetoïde.

Deze post heeft 11 reacties

 1. Rik

  Hoe willen ze ooit mensen op een asteroïde zetten met slechts een klein beetje zwaartekracht?

 2. FvdH

  Met goede kabels. De meeste asteroïden die in een baan rond de aarde draaien hebben een diameter van slechts enkele tientallen meters, dus dat lijkt me niet zo’n probleem.

 3. Patrick

  10 meter? Dus als dat ding al op ramkoers zou liggen met de aarde zou het waarschijnlijk compleet uit elkaar spatten, net zo als het 6 meter groot object boven Sudan, tijdje terug.

 4. wortel

  Waarom zou je mensen op zo’n niet-interessante asteroide neer zetten? Zonde van het geld
  Ga dan nog maar een keer naar de maan of naar mars!

 5. Twix

  Ik zou zo’n asteroïde met een ruimteschip uit de ruimte halen, en dan in de tuin zetten. :’)

 6. de anomalie

  Is er iemand die mij kan vertellen of deze asteroide misschien het object is dat afgelopen dagen zo helder aan de hemel te zien is, langzaam trekken van zuidwest naar noordwest? Ik kan me namelijk niet herinneren dat ik Venus ooit zo helder heb gezien en de Poolster beweegt zich volgens mij niet in deze richting. Bovendien lijkt het me onwaarschijnlijk dat zo’n klein object op een afstand van (bijna) twee keer die van de maan zo helder zichtbaar is.

 7. rotterdam

  het is toch venus maar wel akelig helder en dichtbij lijkt wel

 8. rotterdam

  misschien dat iemand daar verder meer van weet…

 9. bladerunner

  Op dit moment staan de Aarde en Venus allebei aan de zelfde kant van de zon, dus erg dichtbij elkaar.
  Rond 1 April staan Aarde – Venus -Zon in één lijn. Dus bereikt Venus rond die tijd zijn kortste afstand tot de Aarde, (40-45 miljoen km) en als de baanhoek t.o.v. de Aarde klein is, is er sprake van een Venus overgang. (Maar niet deze keer)

 10. bladerunner

  @anomalie:
  De Poolster “beweegt” (zo goed als) helemaal niet. De rest beweegt er rond, hij staat immers in het verlengde van de aardas.

 11. Eddy

  @de anomalie:
  De poolster is niet een bepaald helder object, wat een hoop mensen denken. Het gene wat je hebt zien bewegen als een helder object aan de hemel is waarschijnlijk een satelliet geweest.

Reacties niet meer mogelijk.