Kleinste planeet buiten het zonnestelsel gevonden

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

De Europese ruimtesonde COROT heeft de tot nu toe kleinste rotsachtige planeet buiten ons zonnestelsel gevonden. Het verbazingwekkende object is minder dan twee keer zo groot als de aarde en draait in een baan rond een zonachtige ster. De temperatuur die heerst op diens oppervlak is zeer hoog en het wordt mogelijk omhuld wordt door lava of waterdamp. COROT-Exo-7b, zoals de pas ontdekte wereld wordt genoemd, draait in een tijdbestek van slechts twintig uur om zijn moederster en bevindt zich op een relatief kleine afstand van zijn metgezel. De oppervlaktetemperatuur kan hierdoor oplopen tot circa 1000 a 1500 graden Celsius.

Tot op de dag van vandaag zijn er 330 exoplaneten ontdekt, waarvan de meesten veel gemeen hebben met de gasplaneten Jupiter en Neptunus. Er bestaat nog onzekerheid over de dichtheid van de planeet, maar het is waarschijnlijk dat het net als de aarde een oppervlak heeft van rots dat bedekt wordt door vloeibaar lava. Het is ook mogelijk dat het object deel uitmaakt van een klasse planeten die ongeveer voor een even groot deel uit rots als water bestaan. De hoge temperaturen die werden gemeten suggereren dat het een kokende en vochtige wereld is. Een team van astronomen ontdekte de planeet toen deze vanaf het aardoppervlak gezien over het oppervlak van zijn moederster trok en het licht voor een deel blokkeerde.

“De vondst van een dergelijke kleine planeet komt niet als een complete verrassing aan,” zei Daniel Rouan, een onderzoeker van een observatorium in Parijs die het onderzoek naar de planeet samen met Alain Léger van het Institut d’Astrophysique Spatiale in de hoofdstad van Frankrijk leidde. “COROT-Exo-7b behoort tot een klasse objecten waarvan het bestaan al eerder werd voorspeld. De ruimtesonde heeft men ontworpen in de hoop dat het dit soort objecten zou ontdekken.” Volgens Malcolm Fridlund, die zich bezighoudt met de missie van COROT, is de ontdekking belangrijk om inzicht te krijgen over de vorming en evolutie van onze eigen planeet. “We hebben voor de eerste keer een object ontdekt dat ‘rotsachtig’ is in dezelfde zin als de aarde en dat helpt ons bij het vinden van andere exoplaneten die overeenkomsten vertonen met onze wereld.”

Dit bericht heeft 7 reacties

  1. Michael Boom

    Heel interessant!
    Mijn brandende vraag luid:welke ster is het?
    Positie aan het firmament,afstand e.d,zie het nog nergens vermeld in de publicaties.
    Kan iemand mij deze informatie verschaffen?
    Bij voorbaat hartelijk dank.
    Michael Boom,verwoed amateurastronomoom.

  2. bladerunner

    Ik kan ook niet zo gauw vinden welke ster het nu precies is.
    Behalve dan, dat het een Hoofdreeks ster is zoals onze zon met een visuele helderheid van 11,7 een afstand van 140 pc en een effectieve temperatuur van 5300 °K De absolute helderheid is 6,27 (0,24 maal de zon)
    De diameter v/d ster komt dan op 0,6 maal de zon en de massa 0,7

    http://exoplanet.eu/planet.php?p1=CoRoT-Exo-7&p2=b

  3. bladerunner

    Meestal is het zo dat als er geen naam is gegeven van de ster (zoals de Bayer of Flamsteed aanduiding) de ster niet gecatalogiseerd is.

  4. Michael Boom

    Bedankt,bladerunner,mm toch merkwaardig dat deze relevante informatie niet gegeven wordt,positie (decl en R.A zou toch op z,n minst vermeld mogen zijn) maar goed het zij zo,mocht je het te weten komen,zou ik het leuk vinden als je me dit mededeelt.

  5. bladerunner

    Ik kwam deze site tegen:

    http://www.planetarybiology.com/

    Deze site gebruikt de data van eerder genoemde site, aangevuld met data over de levensvatbaarheid van de exo planeten.
    Het viel mij echter op dat daar een handvol (waaronder enkele van COROT) tussen staan waarvan (nog steeds?) geen Decl en R.A. is gegeven…..?

  6. Michael Boom

    Ja gek he,zouden ze het nog even geheim willen houden? Met de lancering v.d Kepler satteliet,zullen we hoogstwaarschijnlijk weer talrijke nieuwe planeten worden ontdekt,hopelijk word de positie van deze sterren gegeven.Lijkt me gewoon leuk zo,n ster in het beeldveld van m,n telescoop te krijgen,met de wetenschap dat daar ook een recent ontdekte planeet om heen draait.
    Ben vooral ook benieuwd naar planeten om sterren binnen een afstand van zo,n pakweg 50 tot 100 lichtjaar van onze zon.
    Er gaan vast spannenende tijden aanbreken,wanneer de Kepler operationeel is.

  7. Michelangela Hernandez

    Kunnen jullie a.u.b meer foto’s plaatsen om een uitzicht te krijgen hoe het uit ziet dus niet alleen die bolle form ,maar meer specifike uitzichten .Ik ben erg benieuwd

Reacties zijn gesloten.