Hubble maakt spectaculaire opname van duizenden stelsels

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

De Hubble Space Telescope heeft een spectaculaire nieuwe opname gemaakt van een merkwaardig spiraalstelsel dat zich in het enorme Coma-cluster bevindt. De groep van sterrenstelsels, waar het gefotografeerde object NGC 4921 deel van uitmaakt, bevindt zich in het sterrenbeeld Coma Berenices en is één van de meest nabijgelegen rijke verzamelingen aan stelsels in de omgeving van de Melkweg. Het ligt op zo’n 320 miljoen lichtjaar van de aarde en bevat meer dan duizend sterrenstelsels. Naast NGC 4921 heeft de ruimtetelescoop nog een groot aantal andere sterrenstelsels uit het jonge universum vast weten te leggen.

Het sterrenstelsel in kwestie is één van de weinigen van zijn soort in het cluster en is een voorbeeld van een object waar de doorgaans hevige stervorming die de heldere armen van een spiraalstelsel vormt minder intensief is. Hierdoor is er rond het stelsel slechts een dunne ring van stof te vinden, die begeleid wordt door enkele heldere en jonge blauwgekleurde sterren waarvan de Hubble het licht op heeft kunnen vangen. Een groot deel van de spiraalstructuur in de buitenste regionen van NGC 4921 is ongewoon egaal en geeft het object een geestachtig uiterlijk, dat vergeleken kan worden met die van een kwal. De afbeelding waarop het sterrenstelsel te zien is bestaat uit zestig verschillende opnamen.

De lange belichtingstijden die werden gebruikt en het scherpe zicht van de ruimtetelescoop hebben ervoor gezorgd dat niet alleen NGC 4921 in ongekend detail is vastgelegd, maar men ook het licht van verafgelegen objecten heeft kunnen opvangen. Om het stelsel en zelfs door diens spiraalarmen heen zijn duizenden sterrenstelsels met allerlei vormen, groottes en kleuren te zien. Het overgrote deel van hen ontstond nog voordat stelsels tijdens hun geboorte ingedeeld werden in één van de twee groepen sterrenstelsels die we tegenkomen in het nabije deel van het universum. De meeste stelsels hebben een spiraal- of een ellipsvorm.

Klik op de bovenstaande afbeelding voor een grotere versie van 4,4 MB.

Deze post heeft 15 reacties

 1. jan

  NEE creationisme, JAWEL Darwin.

 2. Bart

  Kippenvel !

 3. sulfor

  Adembenemend mooi!

 4. Leuke Gast

  Reactie van jan:
  “NEE creationisme, JAWEL Darwin.”
  Atomen en quarks, laten zich toevallig vormen tot sterrenstelsels. Dat bleek achteraf het bijverschijnsel te zijn van de deeltjes, geen idee waarom dat zo is.

 5. jan

  @Reactie van Leuke Gast
  omdat atomen en quarks zich vormen tot een sterrenstelsel wil nog niet zeggen dat allah of jezus bestaat. alles bestaat uit toevalligheden en fluctuaties
  Intelligent design daarentegen is iets anders dan het concept creationisme.

 6. Leuke Gast

  @Reactie van Jan
  “omdat atomen en quarks zich vormen tot een sterrenstelsel wil nog niet zeggen dat allah of jezus bestaat.
  alles bestaat uit toevalligheden en fluctuaties”
  Ik zie toch niet dat die bestaan. Maar denk jij toevallig dat toevalligheden en fluctuaties toevallig zich laten vormen tot sterrenstelsel, en dan toevallig nog wel 10000000000 miljard of meer keer
  Ik kan dat reproduceerbaar gedrag geen toevalligheid noemen.

 7. Michiel

  Ook zeer mooie stelsels achter NGC 4921. Er zijn nogal wat spectaculaire mergers aan de gang en precies in het centrum van het grotere stelsel links onderaan staat een dichtbijzijnde ster; bijzonder fraai plaatje.

 8. Gliese

  Wat adembenemend mooi dit! Met een afstand van 320 miljoen lichtjaar. Wow .. deze sla ik even op. Go Hubble!

 9. rudiev

  Ziet er zeer mooi uit! Maar wat zou de reden kunnen zijn dat er minder spiralen zijn. Er is minder stervorming, komt dat omdat het nog een jong sterrenstelsel zou kunnen zijn? Of is de concentratie donkere materie laag waardoor de zichtbare materie zich niet goed samenvoegd? Of is de juiste materie niet in je juiste concentraties aanwezig?

 10. Patrick

  Zou onze Melkweg een beetje hierop lijken? Gezien de vorm van de armen en de centrale bar. Is er ook iets bekend over de afmetingen van dit stelsel?

 11. FvdH

  Overigens is het wel leuk om te weten dat dit een ‘mislukte’ foto is.

  Het doel was namelijk om Cepheïden vast te leggen.

 12. Albert

  stof heeft de eigenschap om samen te klonteren. Kan je ook zelf zien met stof op een parketvloer ligt altijd in vlokken samengeklonterd en kan je zo oprapen.

 13. Tim

  @ mensen die denken dat dit intelligent design is:
  Het is ook geen toeval, alles heeft een logische verklaring, het ene is makkelijker te verklaren dan het ander maar dat wil niet zeggen dat het door een god is gedaan als iets niet te verklaren is.
  Vroeger dachten de mensen dat bliksem kwam door god die met zijn hamer op de wolken sloeg, nu weten we beter.
  Nu word god er weer bijgehaald omdat we (nog) geen verklaring hebben hoe sterrenstelsels ontstaan, in de toekomst zullen wij die wel vinden en zal weer blijken dat alles weer met logica te verklaren is.
  De behoefte die mensen hebben om te geloven is ook te verklaren en logisch, het onbewuste van mensen is op jonge leeftijd kneedbaar en later zal dit onbewuste deel van de gedachten altijd sterk aanwezig blijven zonder dat ze het door hebben, het onbewuste is zelfs zo sterk dat de bewuste gedachtegang aan de kant word geschoven zelfs als er totaal geen logica in zit.
  Deze mensen zullen hun kinderen weer opvoeden met hun geloof en zo blijft een geloof voortbestaan en zal god er weer iedere keer bijgehaald worden als er even geen verklaring voor handen is.

  Maar ontopic, erg mooie foto! Ik vraag me af wat in het midden zit, ik gok op een gigantisch zwart gat die de boel bij elkaar houd alleen vraag ik mij dan af waarom er zoveel licht van de kern komt want uit een zwart gat zou theoretisch geen licht uit kunnen ontsnappen.

 14. Jonathan Dhaese

  Tim,

  Vaak draaien er enorm veel sterren rond een zwart gat. Die veroorzaken dus een heldere kern. Dit komt ook voor bij onze eigen melkweg.

 15. Charlotte

  Hoi, ik weet helemaal niets van sterrenstelsels etc. Wel vind ik het ongelooflijk dat het er sowieso allemaal is! Einstein heeft ooit gezegd over het heelal: Als het ontstaan van het heelal een toeval is dan kun je dat vergelijken met een explosie in een bibliotheek waarvan al de boeken in miniscule stukjes worden gereten en die stukjes worden vervolgens weggeslingerd en komen allemaal weer precies zo terecht dat ze weer dezelfde boeken vormen met alle letters weer precies op zijn plaats. Stel dat het toeval is, waar komen dan de “ingredienten” vandaan die het heelal hebben gevormd.
  Dit gaat boven onze pet en wij zullen als mens daar never nooit achter komen.

Reacties niet meer mogelijk.