Volgens CBS News is een communicatiesatelliet van Iridium gisteren in botsing gekomen met een satelliet van Russische makelij of een fragment daarvan, waardoor een wolk van puin in een lage baan rond de aarde is ontstaan. Er zouden op dit moment 280 verschillende stukken puin worden gevolgd, waarvan een groot deel afkomstig is van een niet-operationele Russische satelliet. Het lijkt er op dat het internationale ruimtestation ISS niet geraakt kan worden door de brokstukken, maar het is nog niet duidelijk of het puin een gevaar kan vormen voor andere satellieten die in een soortgelijke baan rond onze planeet draaien.
Zowel de ruimtevaartorganisatie NASA als Iridium LLC, het bedrijf dat 66 satellieten in de ruimte heeft gebracht, heeft nog niets naar buiten gebracht over de botsing, maar tegenover de doorgaans goed ingevoerde website Spaceflight Now bevestigt Nicholas Johnson, een wetenschapper van NASA die zich bezighoudt met het analyseren van ruimtepuin, dat de satellieten op elkaar zijn gebotst. “Het tweetal kwam op een hoogte van zo’n 790 kilometer boven het noorden van Siberië ten botsing. We proberen op dit moment de brokstukken van beide vaartuigen in kaart te brengen,” zei hij.
Johnson gaf aan dat de botsing onverwachts plaats heeft gevonden. “Het is drie keer eerder voorgekomen dat twee vaartuigen met elkaar in botsing kwamen, maar bij deze botsing is veel meer puin ontstaan dan in de andere gevallen. De betrokken satellieten zijn dit keer twee relatief grote objecten.”
Spijtige zaak maar ergens is het logisch als we almaar meer satellieten rond onze planeet laten draaien, er vroeg of laat enkele in botsing zullen komen.
Hier een animatie van de botsing:
http://i39.tinypic.com/2vbk75z.gif
@Mulan,
Welk programma is dat?