Groen licht voor grootschalige missie naar Jupiter en zijn manen (update)

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

Op een bijeenkomst die werd gehouden in Washington hebben de ruimtevaartorganisaties NASA en ESA besloten om de handen ineen te slaan voor een uitgebreide missie naar de ‘koning der planeten’ Jupiter en diens vier grootste manen Ganymedes, Callisto, Europa en Io. Er waren al langer plannen voor een gezamenlijk bezoek aan een buitenplaneet, maar er bestond nog geen duidelijk over welke wereld het eerste doel zou worden. Uit de conferentie is naar voren gekomen dat twee ruimtesondes de reuzenplaneet vanaf 2026 moeten onderzoeken en er in de tussentijd voorbereidingen worden getroffen voor een missie naar Saturnus en diens mogelijk levensvatbare manen Titan en Enceladus.

De agentschappen zouden aanvankelijk ieder een eigen vaartuig ontwikkelen, maar door de totstandkoming van een samenwerking zullen de kosten aanzienlijk lager uitvallen. De missie naar Jupiter, die ook wel de Europa Jupiter System Mission wordt genoemd, begint op z’n vroegst in 2020 en bestaat uit twee sondes die afzonderlijk van elkaar in de ruimte gebracht zullen worden: de Jupiter Europa Orbiter en de Jupiter Ganymede Orbiter. Het is de bedoeling dat de Amerikanen het onderzoek naar Europa voor hun rekening nemen en de Europeanen zich bezig gaan houden met Ganymedes. Geschat wordt dat de missie ongeveer drie jaar in beslag gaat nemen, waarvan één jaar in het teken zal staan van de manen, welke mogelijk een oceaan van vloeibaar water onder hun oppervlak huisvesten.

Enkele jaren later moet de Titan Saturn System Mission van start gaan. Deze zal bestaan uit een door NASA ontwikkelde orbiter en een door ESA ontworpen heteluchtballon, die zwevend op Saturnus’ grootste maan Titan onderzoek moet gaan verrichten. Daarnaast staat de missie in het teken van Enceladus, een ijzige maan die net als Titan enkele overeenkomsten vertoont met de (vroegere) aarde. “De beslissing levert een win-win situatie op voor alle betrokken partijen,” zei Ed Weiler van het in Washington gelegen Science Mission Directorate. “Hoewel we ervoor gekozen hebben om eerst naar Jupiter en zijn manen te gaan, blijft de missie naar de ringenplaneet een hoge prioriteit hebben voor de wetenschappelijke gemeenschap.”

Update 20:26 uur:
Naar verluidt zouden ook wetenschappers uit Rusland op een bijeenkomst in Moskou een week geleden hun plannen hebben gepresenteerd voor een missie naar de Joviaanse maan Europa. Zij zouden een orbiter en een lander naar de maan willen sturen die zich gaan richten op de vloeibare oceaan die zich mogelijk onder het oppervlak van de wereld bevindt. Een drilboor zou zelfs een gat moeten maken in de ijslaag die het object omhult.

Deze post heeft 10 reacties

 1. Hans

  Pff… 2026!!! ’t is wel altijd w88…..

 2. sulfor

  Goed dat men eindelijk eens in ziet dat het beter is om samen te werken.

  En die Russen, tja.. ik moet het nog maar zien.

 3. Zomaar

  Een heteluchtballon ontwikkeld door ESA? Terwijl er een lander van ESA te pletter is gevallen op Mars…. :O

 4. Fakkel

  Ik vind het steeds tof als men internationaal samenwerkt in de ruimte. Alle iedeen komen tezamen, het is veel goedkoper en iedereen heeft recht op antwoord.

 5. Patrick

  Diezelfde ESA heeft wel een sonde neergelaten op een maan verder dan NASA ooit is gekomen met hun sondes. Maar 20 jaar is wel erg lang. Je zou nu maar 70 jaar oud zijn en dat graag nog willen meemaken. Het kost toch verdorie geen 20 jaar om naar Jupiter of Saturnus te gaan. Ik snap best dat er op de kosten gelet moet worden, maar is er wel rekening gehouden met de kosten van de bezetting gedurende die 20 jaar? En of die kosten niet toevallig hoger opwegen tegen een rechtstreekse verbinding naar Jupiter of Saturnus? Ik ben nog altijd een fervent pro TITAN aanhanger. De methaan zeeen spreken me erg tot de verbeelding. Hoe zou zoiets er wel niet moeten uitzien? Van een oceaan onder de ijskorst van Europa kan ik me wel wat voorstellen, maar een methaanzee aan het oppervlakte van een maan? Met een dikke dampkring?

 6. bladerunner

  We zijn er nog lang niet, maar het gaat al een beetje op de film “2001 a space odyssey” lijken.
  en @sulfor: ga de film “2010” de opvolger eens bekijken, dan zie je hoe “goed” de Amerikanen met de Russen kunnen “samenwerken”….(niet dus)

 7. bladerunner

  @Patrick:
  Rond die tijd ben ik (hoop ik) 70.

 8. Tom

  “All these worlds are yours except Europa. Attempt no landings there.”

 9. tycho

  @zomaar;
  ESA heeft anders wel sonde neergelaten op Titan, verwegste hemellichaam ooit geland. dus ESA houdt zijn record(waarschijnlijk decennia lang!)

  waarom het zo vreselijk lang duurt?
  nou onderzoek en nog eens onderzoek daarna ontwikkelen bla bla. heeft dus niks te maken met de kosten.

  ben wel eens met de meeste users hier, titan is veel beter en gevariereerder dan europa. ik kan zich al verbeelden hoe het op europa bodem zou uitzien, donker en ijzig. alleen maar ijs en ijs.
  daarom alleen al ben ik meer voor Titan tenzij er geboord zal worden op Europa(cryo-duikrobot) maar dan lig ik allang onder de grot weg te rotten of in de baan rond saturnus(mijn ideale begrafenis)

 10. Michael

  Op het gebied van de bemande ruimtevaart werken rusland,europa,azië(japan)en rusland al heel aardig samen,net als in de film(2010)zijn de politieke ontwikkelingen wellicht factoren die samenwerking zouden kunnen frustreren,de ruimtevaartorganisaties zelf zijn razend enthousiast(ISS).
  Het is een razend facinerende onderneming naar de planeet Jupiter,en ben ook erg benieuwd naar deze missie,tegen die tijd ben ik 66 jaar,dat kan ik bij leven en welzijn nog makkelijk meemaken.
  Ik had deze missie graag nog wat uitgebreider en grootser van aanpak gezien.
  Minstens 2 a 3 moederschepen,met afzonderlijke landingseenheden.
  Een netwerk van communicatiesattelieten rond Mars en Jupiter zou van te voren ontplooit moeten worden ten einde de datatransmissie v.e dergelijk complexe vlucht zo optimaal mogelijk te laten verlopen.
  Wat zou ik me dan achter m,n pctje nestelen om deze vlucht te volgen.
  Maar goed het is wel even wachten geblazen eer het zo ver is.
  Na een uitgebreide Jupitermissie,een dergelijke missie naar Saturnus,Uranus en Neptunus.
  Als voorbereiding op bemande missie,s dus het ontwikkelen van interplanitaire ruimtevaart.
  Maar dat ga ik denk ik niet meer meemaken.
  Misschien een bemande landing op Mars die ik zou inschatten ergens tussen 2025 en 2035.
  En dan moeten wij nog wel afwachten hoe de huidige creditcrisis de ontwikkelingen in de ruimtevaart zullen beinvloeden,in ongunstige zin zullen vele projecten vertraging oplopen,dan wel geheel van de baan zijn.

Reacties niet meer mogelijk.