Groene komeet siert avondhemel

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

Komeet Lulin is deze en volgende maand met een goede verrekijker of telescoop te zien aan de avondhemel. C/2007 N3, zoals de komeet in wetenschappelijke kringen heet, is groen en deze week het helderst. De komeet bevindt zich in de buurt van de planeet Saturnus en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw. Het is een groenig neveltje tussen de sterren en niet met het blote oog te zien. Afgelopen dinsdag kwam Lulin het dichtst bij de aarde, op een kleine 62 miljoen kilometer afstand.

Het weer werkt echter niet erg mee deze week. Alleen komende nacht breekt het wolkendek af en toe open. De rest van de week ziet het er somber uit door de vochtige atmosfeer, aldus een woordvoerder van het KNMI.

In maart ‘reist’ de komeet door het sterrenbeeld Kreeft naar Tweelingen. Vanaf de aarde is alleen de zijkant van de komeet te zien. Lulin beweegt zich ongeveer in hetzelfde baanvlak als de aarde rond de zon, maar in tegenovergestelde richting. De Chinese student Quanzhi Ye ontdekte de komeet op 11 juli 2007 tijdens zijn werk in de Lulin-sterrenwacht in Taiwan.

Deze post heeft 18 reacties

 1. Luke

  Gisteravond was hij zeer goed te zien door mijn 8″dobson.
  Was ook vrij eenvoudig te vinden doordat hij dichtbij Saturnus stond.

 2. FvdH

  Ha Luke. Heb je er al een hoop mee gezien sinds je wat vragen stelde over de 8″ Dobson?

 3. Luke

  Moet nog steeds wat oculairen kopen (heb nu alleen nog de 25 mm), maar heb inmiddels al prachtige dingen gezien zoals M42, Komeet Lulin :), en Saturnus met Tethys, Rhea en Titan.
  Ook heb ik door het oculair een foto weten te maken van Venus :).

 4. sulfor

  Vaak door het raam gekeken vanavond, maar helaas: het blijft bewolkt.

 5. Michael Boom.

  Ja ook bij mij is de hemel bewolkt!
  Heb ook m,n GSO 20 cm F/6 Newton paraat staan….tevergeefs tot nu toe.
  Beweegt zich behoorlijk snel aan de hemel,…hopen dat het helder wordt!

 6. Tom

  Hopelijk komt er nog een opklaring vannacht. Nu stoort de maan tenminste niet.

 7. Amateurbeginner

  Ik heb vandaag zo’n kindertelescoop gekocht bij de kijkshop. Denken jullie dat ik hem daardoor kan herkennen?

 8. Michael Boom.

  Ik ben bang dat je er minder mee ziet als met het blote oog!
  Ik wil je niet de moed in de schoenen laten zinken,maar echt ,die kindertelescopen zijn echt afval,zonde van je geld.
  Om wat voor soort telescoop,gaat het?
  Een lenzentelescoop of een spiegeltelescoop?

 9. Michael Boom.

  Heb m,n kijker weer paraat staan om hopelijk vanavond of vanacht een glimp van Lulin in het oculair te krijgen!
  Tot nu toe blijft toch overwegend bewolkt.

 10. Michael Boom.

  @Amateurbeginner,
  Je kunt het ook heel goed proberen met een gewone(wel goede)verrekijker,een 7×50 of 8×40 is al heel geschikt om de komeet te zien,vaak nog beter als in een telescoop,omdat je een relatief groot gezichtsveld hebt,en een behoorlijke lichtwinst t.o.v je blote oog!
  Sucses.

 11. Amateurbeginner

  Het is een lenzentelescoop(je)… Ik verwacht er niet veel van, heb hem gekocht voor mijn dochtertje van 5 maar ik wil er stiekem natuurlijk wel eens door loeren 😉 (op weg naar wat groters voor papa). Net naar de maan gekeken en het enthousiasme van de kinderen is de 3 tientjes best waard ^^.

 12. Tom

  Voor de maan en planeten is zo’n telescoopje prima!

 13. pavre

  maan ok, maar planeten?? neu hoor.. dan moet je toch al was sterkers hebben…
  Heb zelf ook zon goedkoop gevalletje van meade TX70 of zoiets van de lidl.. is leuk om eens wat te spelen.. maar echt iets zien buiten de maan en saturnus is toch niet mogelijk.. dan moet je toch goed een flinke scope hebben van rond de 3000 Euro vrees ik..

 14. Hans

  Nou, het is weer laat geworden vandaag… Maar goed, volgens mij heb ik ‘m gezien. Het was hier vannacht redelijk helder (hoewel de lucht niet echt donker was, dus er zal toch wel wat nevel of zo gehangen hebben). Dus ben ik gaan rondrijden op zoek naar een donkere plek, en uiteindelijk heb ik die ook gevonden.

  Ik heb gekeken met een verrekijker, en ik heb (na lang zoeken) een nauwelijks zichtbare wazige vlek gevonden ongeveer op de plek waar de komeet volgens allerlei kaartjes zou moeten staan.

  Ik moet zeggen, de vorige paar kometen waren toch wat spectaculairder… Maar als het binnenkort een keer _echt_ helder is ga ik wel nog een keertje kijken.

 15. Amateurbeginner

  Gezien de moeite die ik moest doen om de maan al in de kijker te krijgen, heb ik niet gepoogd lulin te zien ;-). Maar tegen de zomer gooi ik er wel een paar eurootjes tegenaan, want zelf kijken is toch een stuk leuker als kijken naar een foto.

 16. Anoniem

  @pavre:
  Een telescoop van 3000€ voor deepskyobjecten, dat is een hele uitgave. Het kan namelijk ook voor veel minder. Zelfs met een simpele 10×50 verrekijker voor twee tientjes, kom je al ver. Dus met jouw TX70 moeten M42, M45, M31, M35, M36, M37, M38 zeer zeker lukken. Daar hoef je zeker geen telescoop van minimaal 3000€ voor in je bezit te hebben.

 17. Mike

  @pavre:
  Een telescoop van 3000€ voor deepskyobjecten, dat is een hele uitgave. Het kan namelijk ook voor veel minder. Zelfs met een simpele 10×50 verrekijker voor twee tientjes, kom je al ver. Dus met jouw TX70 moeten M42, M45, M31, M35, M36, M37, M38 zeer zeker lukken. Daar hoef je zeker geen telescoop van minimaal 3000€ voor in je bezit te hebben.

 18. Michael Boom.

  Ja een skywatcher 130 mm F/5 Newton,geweldige telescoop,voor nog geen 250 euro !

Reacties niet meer mogelijk.