Chinese ruimtesonde slaat te pletter op de maan

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

Een Chinese maansonde is zondag volgens planning op de maan neergestort. De Chang’e-1 had na zestien maanden in de ruimte het werk erop zitten. Dat meldt het Chinees staatspersbureau Xinhua. De crash op het maanoppervlak moet de Chinezen informatie verschaffen over landingen op de maan. Peking wil in 2012 een onderzoeksrobot naar de maan sturen en weer terughalen. Het ambitieuze maanprogramma van de Chinezen moet ertoe leiden dat uiteindelijk een persoon op de maan gezet kan worden.

De Chang’e-1 is de eerste Chinese maansonde. De satelliet leverde 3D-beelden van het maanoppervlak. Ook peilde de sonde de diepte van de maanbodem en de ruimte tussen de aarde en de maan. Overigens gebruikten de Chinezen de sonde ook om Chinese liedjes richting aarde te sturen. Daaronder zijn communistische klassiekers als Het Oosten is Rood en de Ode Aan De Gele Rivier.

Deze post heeft 8 reacties

 1. Michael Boom.

  Doen de chinesen dunnetjes over wat de amerikanen in de 60tiger en 70 tiger jaren met hun rangers lunar orbiters en surveyors deden.
  Jammer dat er geen samenwerking kan komen tussen de Chinezen,Russen,Europeanen en Amerikanen,dan zou een bemande reis naar mars wellicht al in 2018 a 2020 plaats kunnen vinden.

 2. pavre

  ik ben blij dat ze te minste nog iets nuttigs hebben gedaan… liedjes naar de aarde gestuurd.. pffffffff

 3. bladerunner

  Ja. En dan denkt straks half China dat het een “hoax” is!

 4. Mitox

  De Chinezen laten weer zien waar ze goed in zijn: kopiëren en propaganda.

 5. Tom

  Let maar op: China gaat de Verenigde Staten op het gebied van ruimtevaart voorbij als ze zo doorgaan.

 6. Michael

  Dat geloof ik niet,de kennis op gebied van bemande en onbemande ruimtevaart in de VS is nog dermate groot dat ik niet zie dat China deze binnen 50 jaar zou kunnen evenaren,laat staan voorbij streven.
  Ik zie wel dat ze uitermate ambitieus zijn wat hun plannen betreft.
  Hun bemande ruimteschip is grotendeels gebasseerd op de Russische sojoez.,en echt eigen ontwerpen of concepten zie ik nog niet,maar goed wat (nog)niet is kan nog komen.

 7. Michael

  Daarbij komyt ook dat de Amerikanen natuurlijk ook niet stil zitten.

 8. Marcel-o

  [quote]Peking wil in 2012 een onderzoeksrobot naar de maan sturen en weer terughalen[/quote]
  ik hoop dat er veel ongecensureerde beelden van komen dan. er zouden veel rotzooi en onbekende dingen op het oppervlak bevinden

Reacties niet meer mogelijk.