NASA zoekt planeten als de aarde met de Kepler

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

Op zoek naar planeten als de aarde zet de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zijn sterkste wapen tot nu toe in: de ruimtetelescoop Kepler. Vrijdagavond rond elf uur (plaatselijke tijd) werd die gelanceerd vanaf Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida. De Kepler is vernoemd naar de Duitse astronoom Johannes Kepler (1571-1630). de telescoop zoekt naar aardeachtige planeten, omdat wetenschappers ervan uitgaan dat alleen daar leven mogelijk is.

Daarvoor moet de planeet niet te heet en niet te koud zijn, een vaste structuur hebben en vloeibaar water bevatten. Dat betekent dat de planeet ongeveer net zo ver van zijn ster moet staan als de aarde van de zon, ongeveer 150 miljoen kilometer. Bovendien moeten de ster en de planeet ongeveer even groot zijn als de zon en de aarde. Om die planeten te vinden zal de satelliet ruim drie jaar lang ongeveer honderdduizend sterren in de sterrenbeelden Zwaan en Lier in kaart brengen.

Wanneer een planeet voor een ster langsgaat, kan de Kepler waarnemen dat het licht van de ster iets minder fel wordt. Om duidelijk te maken hoe speciaal de Kepler is, drukt de NASA zich uit in vergelijkingen. “Als de Kepler ’s nachts naar een dorp op aarde zou kijken, zou het kunnen zien dat de straatverlichting iets dimt als iemand langsloopt”, aldus projectleider James Fanson. “Planeten zo groot als de aarde vinden is als het opsporen van een heel kleine vlo in de koplamp van een auto.”

Dit bericht heeft 7 reacties

  1. Fakkel

    Alé, hopelijk zal de Kepler snel operationeel worden, dat we kunnen genieten van zijn vaststellingen.

  2. Jos

    Planeten zo groot als de aarde vinden is als het opsporen van een heel kleine vlo in de koplamp van een auto.”

    Is dat moeillijk dan?,heb laats de reflector vervangen er zaten me toch wat dieren in dat ding,dus zo moelijk vinden is dat niet,vlooien in een koplamp.
    LOL..

  3. antineutraal

    Er van uitgaan dat alleen leven mogelijk is op aardeachtige planeten, is misschien wat kortzichtig.

  4. sulfor

    @antineutraal: inderdaad.

    Het feit dat er leven kan zijn op onze buurplaneet Mars wil zeggen dat er nog veel meer kandidaten zijn.

  5. Patrick

    @Jos, wat ze bedoelen is dat men moet zien in hoeverre de lichtsterkte van de koplamp afneemt ten gevolge van de vlo. Jij ligt er met je neus bovenop en je kunt de vlo gewoon zien. Maar ga maar eens op een afstand van 25 meter staan. Hoeveel verschil in lichtsterkte zie je met en zonder vlo op de koplamp?

  6. Jonathan Dhaese

    antineutraal en sulfor,

    ik denk dat ze met aardeachtige planeten terrestrische planeten bedoelen, met andere woorden planeten waarvan het oppervlak bestaat uit vaste stoffen.

  7. Michael Boom.

    Ongetwijfelt zal de Kepler zulke aardachtige planeten ontdekken,ben benieuwd bij welke sterren hij gaat kijken binnen een straal van pakweg 150 lichtjaar.
    Het moet ongetwijfelt wemelen van het leven,in de kosmos.
    Te veronderstellen dat alleen op onze aarde zich leven heeft ontwikkelt,is extremer,dan aan te nemen dat er op meer plaatsen in het heelal vormen van leven bestaan.

Reacties zijn gesloten.