Bemanning ruimtestation ISS geëvacueerd door naderend ruimtepuin

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

De drie bemanningsleden die op dit moment in het internationale ruimtestation ISS verblijven, zijn vroeg in de avond geëvacueerd toen bleek dat een stuk ruimtepuin mogelijk in botsing zou komen met het complex. Het brokstuk, dat een doorsnede heeft van ongeveer dertien centimeter en afkomstig is van een satellietmotor die ook wel PAM-D wordt genoemd, passeerde het station om 18.39 uur Nederlandse tijd. Omdat de afstand tussen het ISS en het stuk puin slechts 4,5 kilometer had kunnen bedragen, werd het drietal ruim een uur voor de passage verzocht om de Soyuz-capsule, een vaartuig waar Rusland diens kosmonauten normaliter mee in de ruimte brengt, te betreden.

Hoewel de kans niet groot was dat het brokstuk daadwerkelijk in zou slaan, was de afstand tussen het ruimtepuin en het station volgens maatstaven van de ruimtevaartorganisatie NASA klein. Normaal voert men een baancorrectie uit als een object het ruimtestation nadert, maar dit keer was daar geen tijd meer voor. De ruimtevaarders Mike Fincke, Yury Lonchakov en Sandra Magnus moesten daarom enkele minuten in de capsule verblijven en blokkeerden de toegang naar het complex, om de Soyuz snel los te kunnen koppelen in het geval dat het ISS beschadigd was geraakt. Nadat het puin, dat vrij was gekomen bij de botsing tussen twee satellieten, het station op een veilige afstand was gepasseerd konden de bemanningsleden hun werkzaamheden voortzetten.

Deze post heeft 9 reacties

 1. Jonathan Dhaese

  Is dat een overblijfsel van de botsing enkele weken geleden of is het nog ander ruimtepuin?

  Het wordt tijd om het daarboven beetje ordelijker te houden…

 2. pavre

  tja hoor.. nu zul je zien dat dit vaker dan geplant gaat gebeuren… tjonge jong het is me wat..

 3. sulfor

  @Jonathan: klopt.

 4. ian2cool

  Het was wel een brokstuk van het ISS zelf had ik ergens gelezen…

 5. Fakkel

  Ja, het is zo ver wat te voorspellen was !! Daar zullen nog meer brokken van komen en ik vermoed dat de ruimtevaart voor vele jaren een grote achterstand zullen oplopen. Het herstel prog. Huble staat ook al ter discussie. En al die satellieten die nog kunnen geraakt worden, waar we ondertussen afhankelijk van geworden zijn. Het is allemaal zeer spijtig dat de mens ook al in de ruimte, voor een zootje gezorgd heeft.

 6. wimpoy

  Overheden weten er ook overal een puinzooi van te maken.

 7. Wok

  @ Jonathan en sulfor: Ik dacht het niet, deze zijn nu aan het neerkomen. Het is gewoon een ander stuk, waarvan er genoeg zijn.

  COSMOS IS FALLING: The first fragments of shattered satellite Cosmos 2251 are about to reenter Earth’s atmosphere. According to US Strategic Command, fragment 1993-036PX will reenter on March 12th, followed by 1993-036KW on March 28th and 1993-036MC on March 30th. These are probably centimeter-sized pieces that will disintegrate in the atmosphere, posing no threat to people on the ground.

  Cosmos 2251 was shattered on Feb. 10th when it collided with another satellite, Iridium 33. Cosmos 2251 possessed about one and a half times more mass than Iridium 33 and to date appears to have produced more than twice the number of fragments.

 8. Jonathan Dhaese

  Wok, kunnen sommige brokstukken niet in veel bredere banen rond de aarde terecht gekomen zijn?

 9. Jos

  Wat fijn om een zekere plek te vinden daar,waarvan je weet dat die niet getroffen kan worden door ruimtepuin.
  Lekker veilig in een Soyuz-capsule,klopt toch wat ik zeg?

Reacties niet meer mogelijk.