Waar zijn de broertjes en zusjes van de zon gebleven?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

De zon is 4,6 miljard jaar geleden ontstaan in een groep van een paar duizend sterren, zo blijkt uit onderzoek van Simon Portegies Zwart van de Universiteit van Amsterdam. Uit zijn analyse blijkt dat deze sterren zich bevonden in een sterrenhoop met een diameter van minder dan 20 lichtjaar en een massa van 500 tot 3000 zonsmassa’s, helemaal aan de andere kant van de Melkweg, zo’n 44.000 lichtjaar van de plek waar wij nu leven. Het onderzoeksresultaat wordt binnenkort gepubliceerd in The Astrophysical Journal.

In de loop van tijd is de zon circa 27 keer rond de Melkweg geweest om uiteindelijk op zijn huidige locatie op ongeveer 28.000 lichtjaar van het centrum te belanden. De sterren die samen met de zon zijn gevormd bleven gedurende die gehele reis vrij dicht in de buurt. Uit de analyse blijkt dat er nog steeds een stuk of 40 van hen binnen een afstand van een paar honderd lichtjaar van de zon staan, en nog steeds ‘meereizen’. Deze sterren kunnen met toekomstige waarneemprogramma’s worden geïdentificeerd, zoals de in 2011 te lanceren Gaia-satelliet, die 1 miljard sterren van de Melkweg in kaart gaat brengen.

De zon is net als de meeste andere sterren niet als enig kind geboren, maar in een groep. “Maar het het was een enorme verrassing”, zegt computationeel astrofysicus Portegies Zwart, “dat zo’n groot aantal van de sterren die samen met de zon zijn ontstaan, in de buurt zijn geleven.” Het ontdekken van een broertje of zusje zou een belangrijke bijdrage leveren aan ons begrip over het ontstaan van de zon, aldus Portegies Zwart.

Dit artikel is een persbericht van de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie.

Dit bericht heeft 5 reacties

  1. Jonathan D'haese

    Hoe weten ze dat er een veertigtal sterren de zon volgen in de omloop rond het centrum van de melkweg als ze die sterren nog niet hebben gevonden?

  2. sulfor

    Ooit van computersimulaties gehoord?

  3. erwin

    ik vraag me toch af of er iemand in toekomst iets gaat weten of er van de andere kant van de melkweg leven is ? of iets speciaal…. want er moet iets zijn.

  4. Jonathan D'haese

    sulfor,

    ja maar computersimulaties zijn niets als ze geen echte gegevens kunnen gebruiken. Als ze geen enkele andere broer/zus sterren van de zon kennen, kunnen ze via een computersimulatie onmogelijk voorspellingen doen over eventuele andere broers/zussen…

  5. bladerunner

    @Jonathan D’haese:
    Die 40 “mee reizende” sterren waarover wordt gesproken zijn sterren die vergelijkbare banen volgen als de zon.
    Aan de hand van de radiale snelheid, vector en eigenbeweging (in het Engels “proper motion”) kunnen we dus kennelijk zo’n 40 sterren aanmerken als mogelijke kandidaat. Een computer simulatie zal dan deze gegevens gaan gebruiken om te kijken of deze baan overeenkomsten voortvloeien uit het feit dat zo’n ster dus inderdaad uit de zelfde gaswolk komt als onze zon.
    Neem bijvoorbeeld M45 (de Pleiades). Een mooi voorbeeld van een “losse” open sterrenhoop. Ze bestaat uit ±500 sterren binnen een diameter van slechts 12 l.j. Van af de Aarde gezien een schijnbare diameter van 4 maal de volle Maan. (Al zien wij daarvan met het blote oog alleen de kern die ± 9 l.j. in diameter is) Met een leeftijd van ±115 miljoen jaar “jong” te noemen. Maar waar staan deze sterren over zeg 1 miljoen jaar? Ongetwijfeld verder van elkaar, maar wel met overeenkomsten in hun bewegingen vanwege de zwaartekracht de ze nu op elkaar uitoefenen.

Reacties zijn gesloten.