Space Shuttle Discovery alsnog gelanceerd

  • Post Author:
  • Post Category:Nieuws

Ruimteveer Discovery is zondagavond (lokale tijd) gelanceerd vanaf Cape Canaveral in Florida voor een missie van dertien dagen. De bemanning van de spaceshuttle – zes Amerikanen en een Japanner – brengen de laatste zonnepanelen naar het internationale ruimtestation ISS. De Discovery had eigenlijk woensdagavond (plaatselijke tijd) moeten vertrekken. Maar bij het vullen van de brandstoftanks, enkele uren voor de lancering, was een brandstoflek aan het licht gekomen. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA besloot daarop de lancering op te schorten.

Ook komen de bemanningsleden met een nieuw urinefilter, een apparaat dat drinkwater kan winnen uit de urine van de astronauten. Vorig jaar was al een dergelijk filter naar het ISS gebracht, maar door technische problemen heeft die nooit goed gewerkt. Met de zonne-energie en het urinefilter kunnen voortaan zes astronauten, in plaats van de huidige drie, voor langere tijd aan boord van het ISS verblijven. Die verdubbeling moet in mei een feit zijn.

Eerder was de lancering al vier keer uitgesteld omdat de NASA twijfelde aan de betrouwbaarheid van een klep, die gebruikte brandstof moet afvoeren van de motoren van de Discovery. Daardoor zou de druk in de eerste minuten van de vlucht tot gevaarlijke hoogtes kunnen oplopen, met mogelijk een fatale explosie tot gevolg. Uit voorzorg werden alle kleppen vervangen, en de NASA beweert dat alle problemen zijn verholpen.

Deze post heeft 2 reacties

  1. Fakkel

    Dat is wat hé !! Bij iedere lancering zijn er toch haperingen. Het is natuurlijk een gesofisticeerd toestel die vatbaar is voor defecten. Hopelijk gaat alles naar wens en vermoedelijk zijn de schuttle vluchten nu niet meer van doen. Althansniet meer voor de ISS om die grote stukken aan te brengen.

  2. bladerunner

    Het sleutelwoord tegenwoordig voor welk bedrijf dan ook is “bezuinigen” (behalve dan op de bonussen!!)
    Maar op sommige zaken MAG je niet bezuinigen als het om veiligheid en het leven van mensen gaat. Ook al is de space shuttle een complex ruimtevaartuig, elk mankement of verdachte zaak is er één te veel als het om ruimtevaart (of luchtvaart) gaat. Wie durft nog met zijn geboekte vlucht te vertrekken als deze 3 keer is uitgesteld? Astronaut of geen astronaut, ik zou mijn bedenkingen hebben hoor! De checklist van een gewoon vliegtuig is al lang, laat staan die van de shuttle. Ik weet zeker dat er wel eens wat wordt overgeslagen in het kader van “tijd is geld” en “oh dat werkt gewoon”. Anders kan ik niet verklaren waarom steeds “vlak voor de start” iets de geest geeft.

Reacties niet meer mogelijk.