ISS wijkt opnieuw voor ruimteafval

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

Het internationale ruimtestation ISS is uitgeweken voor een stuk ruimteafval. Het brokstuk scheert later maandag langs het station, op het moment dat twee astronauten buiten een ruimtewandeling uitvoeren. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekendgemaakt. Het stuk afval is ongeveer 10 centimeter lang en komt van een Chinese satelliet, die in 2000 verbrandde in de dampkring. Eerder deze maand moest de bemanning het ISS ontruimen vanwege een mogelijke botsing met ruimteafval.

Het brokstukje was pas kort tevoren ontdekt, te laat om het ruimtestation nog te laten uitwijken. Volgens ruimtevaartdeskundigen zweven rond de aarde meer dan 10.000 voorwerpen die groter zijn dan 10 centimeter. Daaronder bevinden zich rakettrappen en afgeschreven satellieten. Net zo gevaarlijk zijn de 100.000 kleinere objecten, zoals schroeven, bouten en andere overblijfselen van ruimtevaartmissies.

Deze post heeft 10 reacties

 1. Aika

  Tja de Aarde is al vervuild dus wat kunnen nu nog gaan bevuilen. Oh hier is een goed idee de ruimte is groot daar hoeven we niks op te ruimen, het verdwijnt toch wel een keer. 😐

  Van mij mag de ISS, een Chinees speelgoedsateliet of wat dan ook een keer goed geraakt worden door hun eigen puin. Hopelijk leren ze het dan eens.

 2. Vretende Zebra

  Hoe wijkt zo’n gigantisch ruimtestation?

 3. Fakkel

  De ISS bezit stuwmotoren om zijn plaats in de ruimte te corrigeren, maar ook in dit geval worden die motoren gebruikt als afwijking.
  Ik zou het niemand toewensen om een botsing mee te maken in de ruimte, zelfs de veroorzakers niet. De mens maakt er nu eenmaal een zootje van, maar ongevalletjes zijn ook daar niet uit te sluiten.

 4. Mitox

  @Aika
  Mooi staaltje geiten wollen sokken taal, toch weet ik zeker dat jij dagelijks indirect of direct gebruik maakt van de voordelen die de ruimtevaart ons heeft gebracht, voordelen die we niet hadden gehad zonder eerst die rommel daar te maken.

 5. Michael Boom.

  @Mitox
  Mooi staaltje struisvogelpolitiektaal,de baten v.d ruimtevaart staan natuurlijk niet in verhouding tot de kosten.
  Bovendien vind ik dat je de problemen bagateliseert,begrijp me goed ben een groot voorstander van de ruimtevaart,maar het zal anders moeten,want al dat ruimtepuin zal verdere ruimtevluchten,bemand of onbemand in gevaar brengen.
  En kun je er geen voordelen meer uit voortbrengen.

 6. Aika

  @ Mitox, ik ben juist een voorstander van de ruimtevaart, het is alleen bezopen dat ze weer allerlei rotzooi achter laten. Ze komen zich nu zelf tegen met al die potentiële gevaarlijke botsingen, veroorzaakt door het ruimtepuin. En dit komt niet ten goede voor de ruimtevaart, dus ik snap jouw opmerking niet.

 7. Wok

  Heeft hier ook iemand die ‘vallende ster’ gezien tijdens de passage gisteren boven België?
  Het was iets ten zuiden van het ISS en het was een mooie witte streep, toevallig toch hé.

 8. Wok

  Ik weet niet of die boven Nederland ook zichtbaar is vandaag maar vanavond passeert ie weer tussen 20.35u en 20.39u heel hoog aan de hemel van west naar oost. Hopelijks is er wat opklaring dan.

 9. Patrick

  Als het ISS ook ooit geraakt wordt door iets groots hebben we helemaal een puinveld rond de aarde. Misschien dat het toch maar eens tijd wordt om te zien of er schilden of iets dergelijks ontwikkeld kunnen worden.

 10. Michael Boom.

  Beter is het om draagraketten te ontwikkelen die met een hitteschild terug kunnen keren en gewoon weer gebruikt kunnen worden.Verder zouden sattelieten die niet meer gebruikt worden,richting zon worden geschoten om daar hun einde te vinden.
  En op langere termijn sattelieten gewoon bergen en terug nemen naar de aarde voor hergebruik.
  Ook de ruimtevaart zal moeten verduurzamen.
  Schilden rond het ISS is ondoenlijk,en lost het eigenlijke probleem niet op.nml de oneconomische wijze van het gebruik van de huidige generatie draagraketten,en sattelieten.

Reacties niet meer mogelijk.