Levensvriendelijke planeten kunnen zichzelf verraden

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

Radiosignalen van de magnetische velden van bewoonbare planeten zouden de werelden kunnen verraden nu de telescopen die in de toekomst in gebruik worden genomen deze kunnen opvangen, zo blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door Joseph Lazio en enkele collega’s van het Naval Research Laboratory. De signalen kunnen ontstaan als het magnetische veld van een planeet buiten ons zonnestelsel geraakt wordt door hoog-energetische deeltjes die meegevoerd worden door de zonnewind.

Omdat een magnetisch veld een bijdrage levert aan het behouden van een atmosfeer en oceanen op rotsachtige planeten, zou de aanwezigheid van een magnetosfeer aan kunnen tonen dat een planeet complexe levensvormen heeft op diens oppervlak. Volgens het team dat de studie uit heeft gevoerd “is het absoluut de moeite waard om dit een rol van betekenis te laten spelen in de zoektocht naar buitenaards leven,” zo valt te lezen in het onderzoeksverslag dat binnenkort uit wordt gebracht.

De keerzijde van het verhaal is dat de telescopen die op dit moment gebruikt worden honderd keer zo gevoelig moeten zijn als het geval is en deze zich per se in een baan om de aarde moeten bevinden, omdat de signalen door de dampkring van onze planeet geabsorbeerd worden. En dan nog kunnen alleen de exoplaneten die zich op enkele lichtjaren van ons bevinden bestudeerd worden. Toch moeten we het idee volgens Gordon Walker van de Universiteit van Victoria niet naar de prullenbak verwijzen, aangezien het minder moeite zou kosten om de magnetosferen te zien dan de planeten zelf.

Deze post heeft 6 reacties

 1. Fakkel

  Ik stel mij steeds de vraag hoe men met die telescopen zo ver en zo juiste berekeningen kan maken. Alleen al de vraag, hoe kalibreren zij hun metingen tegenover verre stelsels en sterren, planeten enz….

 2. Twix

  Vroeger tekende ik altijd een leuke planeet in paint genaamd HDJ200. Met een leuk stelsel van drie planeten, ik hoop dat mijn wens hiervoor uitkomt hopelijk.

 3. sulfor

  Ideeën, ideeën en nog eens ideeën. Nu nog de realiteit, en dat is zeker in de ruimtevaart iets heel anders.

 4. Michael Boom.

  @Sulfor
  De hele ruimtevaart,en sowieso alle dingen die we hebben gemaakt zijn uit ideën ontstaan.
  Kijk maar naar Jules Verne,Leonardo Davinci,Konstatin Tsiolkovsky,zij allen waren visionaire peroonlijkheden.
  Hun ideën inspireerden anderen tot realisatie van die ideën.(de realiteit van nu dus)

 5. bladerunner

  p.s: Deze is voor de beheerder: je site staat nog op de winter tijd….

  Edit door moderator: is aangepast.

 6. bladerunner

  Wat dacht je van Arthur C. Clark

Reacties niet meer mogelijk.